1 april träder lagen mot sexuella övergrepp mot djur i kraft .


dancing_dogs_jpg1

Sveriges Riksdag beslutade för två dagar sedan, den 20 februari om ett förbud mot sexuella övergrepp mot djur. De rättsliga påföljderna kan bli straff upp till 2 års fängelse och/eller böter samt att djuren kan omhändertas.

Aftonbladet rapporterar om vad flera tunga tyckare-namn anser och de hånar i princip lagen som tandlös.
Leif GW Persson skrattar och så gör även en programledare i Brottscentralen. Leif GW tycker att det bara en komplicerad lag, helt onödig eftersom djur inte kan vittna.
Oisin Cantwell anser att det bara handlar om moralpanik och att det är en ickefråga och påstår att det endast finns 10 rapporterade fall sedan 1970-talet, ofta utan gärningsman. Han säger att sexuella övergrepp mot djur inte är ett samhällsproblem – pga dess ringa omfattning.

Hur han nu vet det? Han verkar inte ha en aning om de senaste årens upprepade allvarliga övergrepp mot hästar och kor. Ska man leka intellektuell inför hela Sverige kan man ju ta sig tiden till research också..

tumme ner

Det kan finnas ett stort mörkertal av andra sexuella övergrepp mot djur som  anhöriga eller bekanta vet om eller misstänkt men inte tyckte varit värt att anmäla hittills. Det finns redan en lag mot djurmisshandel, men utan skador blir sexuellt utnyttjande av djur svår att bevisa. Kanske kan denna nya markerande lag förändra folks benägenhet att berätta mer och kanske vittna?

När våldtäkts -och kvinnofridslagarna förstärkts med tydliggörande och specialutbildning inom polisväsendet så har ju fler kvinnor vågat anmäla.

För ca.7 år sedan skrevs det mycket om djurbordeller Danmark och Tyskland, där äckel från hela Europa träffades och utsatte en samling djur för sexuella övergrepp. Dessa sällskap är självklart slutna och välorganiserade som vid alla ljusskygga övergrepp. Det sägs också förekomma att hundägare säljer sina egna hundar till andra för övergreppsstunder och ägarna för att rättfärdiga sig hävdar att djuren är med på det. Att de själva inte begått något fel mot den maktlösa. Det hävdar många våldtäktsmän också.

Nog om detta – för nu börjar jag må ganska illa..

Nästan total majoritet av det svenska folket står bakom lagen och Regeringens besked välkomnas dock av Sveriges Veterinärförbund, och även många andra organisationer som länge argumenterat och arbetat för ett förbud.

Fundering: Djur klassas ju juridiskt som ägodelar – så krävs det att ägaren misstycker eller att veterinärer nu kan anmäla vissa typiska skador för utredning?

Och på många håll i tidningarna håll kallas det fortfarande för ”djursex” vilket ger inttycket av att det finns två samtyckande parter – när det är övergrepp mot djuren. Omdömeslöst och stötande felordval tycker jag.

Mvh Victoria

Vi skrev med stora förhoppningar om denna lag sommaren 2012 Sexuella övergrepp på djur. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s