Rutiner rutiner.. Bebisrutiner med valp.


Nu har det slagit mig på riktigt sedan vi blivit med valp: 
”Precis så här gjorde jag ju med min dotter när hon var liten!”

Att ha valp är jämförbart med att ha en bebis, det var jag införstådd med och beredd att satsa på. Särskilt rumsrenhetsträningen som kan vara jobbig.

Men att det skulle vara så likt som att ha en egen människobebis det var en – angenäm – överraskning. Kontakten man får är en så stor belöning.

Dagarna handlar om att se till allt som vår valp Vilja behöver. Basala saker precis som med en bebis. Mat, bajsa, kissa, sova, leka, lära, kissa, leka, sova, äta, bajsa.. Hålla koll på att magen fungerar, oroas lite när den står för still och bli jätteglad när det äntligen blir en liten hög!

Kissträning, hålla ett öga på signaler om det är dags att gå ut och sen också se till att inget skadligt hamnar i den tuggsugna munnen med växande tänder som kliar. Dammsuga oftare. Ge mycket trygghet. Repetera rutinerna dag efter dag. Och leka!

20140213_125558

Vi har lite lekskola på eftermiddagarna, en uppskattad stund på dagen.

Bara Vilja och jag – och hennes leksakslåda. Den är så spännande tycker Vilja. Hon nosar i den som om det är julafton. Lyckas envist dra upp något och springer iväg och lägger sig och tuggar på leksaken eller leker vilt med en boll.

20140217_192821Eftersom hon då har varit ute och nosat och lekt så tar jag bort leksakerna så småningom så att det blir lite tråkigt och hon går och lägger sig och sover middag i hundbädden. Hon gillar också sin bur i hallen och går dit och gosar in sig ibland, när hon själv känner sig trött.

Uttröttad och uttråkad – med minimal stimulans. Då kommer hon bäst till ro. Precis som en trött bebis.

Sedan vaknar hon, full av liv, ska ut och rastas direkt på stört och så fortsätter vi tills det är dags att sova för natten, bredvid oss och store Gunvald i sängen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s