Frågade hemmets hundspecialist om när en valp blir rumsren..


När den har slutat kissa och bajsa inne
– svarade Seth med glimten i ögat.. Men för i..!

dog-toilet-cartoon-transJag tar det övergripande ansvaret för vår nya valp Vilja som är 13 veckor nu. Jobbar aktivt på rumsrenheten nu. Varje gång hon sovit eller ätit ska hon ut direkt! Det finns inget ”jag ska bara” innan.

Så här gör jag, precis som Seths råd när han inte driver mig till vansinne. Läs schäfersidans beskrivning och råd.

Som att, förutom när valpen precis har vaknat eller ätit – hålla koll på valpens signaler då den kan vara nödig. Gnällande vid dörren, även ett enda litet, eller då den kan gräva lite, gå till en undanskymd plats, eller bara sätter sig ner någonstans.

Är det kiss på gång ligger bakkroppen plattare mot underlaget. Vid bajsdags kan man titta under svansen om om hunden verkar krysta utåt. Den kan visa sig mer intresserad för ett lite område och gå ikring där. Bra att stanna upp där då. Kryper hunden ihop med svansen mer uppåt så kan det vara dags!

Bär ut valpen direkt om du ser det eller den har börjat. Låt den avsluta ute! Även om det blir några droppar eller så på golvet. Ni får ju torka ändå. Ibland, om man hinner ta upp valpen om den är liten nog, så väntar den då med att göra ifrån sig. Var snabb med att ta ut! Omogna blåsor behöver engagemang, när den lilla blivit mogen nog för att signalerna ska kännas. Vänj dig vid valpens rastbehov både i fasta rutiner, tider och och hundens sätt att visa att den är nödig – och gå då ut med den direkt.

Då är ni båda duktiga!

Mvh V

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s