Dominant rottweilerhane möter konkurrerande valp i sitt hem.


När vår 50 kilos rottweilerhane Gunvald för första gången för ca en vecka sedan skulle träffa valpen Vilja i vårt och Gunvalds hem – så tog husse Seth över.

Jag och tonårsdottern blev ombedda att vara i vardagsrummet och Seth övervakade mötet själv så vi inte skulle reagera fel, som med förfäran om Gunvald skulle fostra Vilja om hon gick över gränsen, eller han på rottisars vis, bara skulle skrämselmorra mot den lilla, i lek.

Detta första mötet var ju oerhört viktigt för att Gunvald skulle acceptera Vilja som familjemedlem.

Vi vet ju redan att Gunvald är en mycket säker kille – som både vuxit upp i en hundflock på ca 70 polarhundar och där också tagit hand om valpar ihop med tiken och han störs inte heller särskilt av att ha valpar och unghundar hängande i öronen i rastgården.

Får Gunvald nog så morrar han till. Men det räcker oftast att han bara ställer han sig riktigt snyggt och kraftfullt så förstår andra hundar att Gunvald är dominant och blir glada och trygga så det funkar ihop. Gunvald kan släppas med de flesta andra hundar i rastgården, även sk problemhundar oavsett kön. Men Seth bedömer alltid först, innan Gunvald släpps ihop med en annan hund. Riskerna ska inte tas för lätt på.

Nu handlade det om valpen som skulle inkräkta i Gunvalds närmaste vaktrevir – hemmet med hans famlij som han i enlighet med sin ras försvarar intill döden..

Vilja och Gunvalds fick mötas i den av grindar begränsade hallen och hälsa och nosa på varandra. Det var verkligen ett möte mellan liten och stor!

20140204_201156

Hur klarade då Gunvald av svartsjukan av att ha fått ett syskon och att sedan också möta sin familj ihop med valpen?

Efter Seths inskolning fick de ses i soffan där vi satt. Valpen bredvid Seth och gunvald fick lov att hoppa upp från andra hållet och travade vidare på soffan. Stannade i soffhörnet och satte sig på tonåringen – som för att markera att hon var hans. Jo ibland sätter han sig bara klumpigt eftersom han inte förstår att han är en ganska stor kille. Men jag, matte skulle tippa på att han ville känna lite trygghet av hans och familjens etablerade relation? Gunvalds plats som gullegris och familjemedlem är ju inte alls hotad.

20140205_123452

Mer lojal och go kille får man leta efter. Han travade vidare i soffan mot Vilja. Kanske kan bli vänner?

20140207_204500

Det har börjat bra men det var bara lite obekant för dem båda. Tror att chocken började släppa lite samma kväll och det går framåt. Vi tar hänsyn till båda, med målet att vi alla ska leva på ett bra sätt ihop.

20140207_204454

Mvh matte Victoria, pojken Gunvald, lilla Vilja och resten av familjen

5 svar till “Dominant rottweilerhane möter konkurrerande valp i sitt hem.

  1. Ping: Några av Gunvalds vardagliga påhitt | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  2. Ping: Blogginlägg om rottweilers | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  3. Ping: Blogginlägg om rottisar | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  4. Helt underbart….=)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s