Rottweiler en svår ras att komma nära och att fostra.


Åsikterna om och erfarenheterna av rotweiller går – som det verkar – vida brett isär.

Seth och många andra älskar rasen. Rätt hanterad och hundar från seriösa uppfödare med friska linjer bakåt är rotweillern en hund med stor personlighet, mod och lojalitet. Och lekfullhet med stor kärlek – så klart.

rottweiler_working-dog

Seth tycker inte att rottisen lämpar sig som förstagångshund – särskilt inte hanarna som kan kräva en mycket hundvan och stabil fostrare. ”En perfekt familjehund” kan man läsa i annonser. Det är bl.a sådana förenklade beskrivningar om rasen (raser) som gör att många hundar köpta av hundoerfarna småbarnsfamiljer, som bara vill ha en ”gosehund” klassas som ”problemhundar” när de kommer upp i könsmognad och blir skitjobbiga för den ovane.

Seth valde hundar från skarpa linjer som inte hanteras så lätt. Med rätt typ av fostran blir de världens bästa hundar. Alltså en mjuk men mycket konsekvent och orubbligt bestämd fostran. Att bygga en stark relation med sin hund så den vill lyda. Inte brottas eller brotta ner och väcka avoghet. Seths röst mot Gunvald är mjuk och uppmuntrande vilket kan vara en utmaning när vissa istället kan bli arga och högröstade. Men när Gunvald säger och visar att han utmanar och vill ta befälet så säger Seth ”lägg av” ganska milt men bestämt. Jag får säga till med ett ”nej” i lite skarpare ton, men fortfarande med lugn och därmed självsäker sinnesstämning. Kanske hundar känner att de vunnit lite mark när de känner av att de gjort en ”befälhavare” lite upprörd så att balansen vacklar? Vore logiskt, om man pratar om kraftmätningar.

Efter att rasens popularitet har ökat har en viss massavel förekommit som alltid när oseriösa människor ser en chans till pengar.  Vilka och vilken typ av hundindivider som tolkas som ”lätta familjehundar” som inte kräver föregående vana, det är helt odokumenterat. Det finns flera sjukdomar som nu anses vara typiska för rasen. Vilket kan ha att göra med en okontrollerad avel?

Vill ni enbart ha en kelgris så välj ingen brukshund. Den kommer att bli olycklig och bete sig frustrerat om den inte får stimulans och utföra uppgifterna den är framavlad för. Läs på innan, välj efter egenskaper som passar er, er hundvana och det livet ni vill leva.

Vad tycker ni? Var Seths försiktighet med hundarna och mig överdriven? Säger er erfarenhet att rottweilern är en hyfsat lätt hundras, som bara behöver det alla hundar behöver?

Finns det mer komplicerade raser än andra?

Intressant att höra om era åsikter.

Med vänlig hälsning Victoria

6 svar till “Rottweiler en svår ras att komma nära och att fostra.

 1. Rottisen är ingen leksak, Men en suverän familjehund. Den skyddar dig i ur och skur, och kan du inte läsa en hund ska du inte ha en rottis.
  Rottweiler är en hund som ska läras att gå bredvid dig, inte ”med” dig.
  Men som väl tränad så är den den bästa kompis du kan ha.
  Det är som sagt absolut ingen första hund, det brukar oftast sluta med ett tråkigt avsked och en smärtsam separation för båda parter.
  Jag är själv inne på min fjärde Rottweiler så jag får nog kalla mig ganska van med Otygen. Min nuvarande är 10.5 år och testar gärna mina gränser, men jag ser fram emot nästa med både sorg och glädje.

  Gilla

 2. Ping: När Seth hundcoachade på MyDog | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

 3. Ping: Sommargäst och kaffeskvätt – fotokavalkad och mer om rottis | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

 4. Ping: Rottisen balanserade upp vår diagnosfamilj | Victorias ADHD - autism - blogg om NPF

 5. Ping: Rottweiler – en harmonisk, trogen men misstolkad ras. | Seth Sjöblom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s