Mannen som talar med björnar – och räddar en häst


En gång hade vi en björnunge hemma hos oss.”

Jag tvärstannade för att lyssna mer på telefonsamtalet. När Seth berättar saker försöker jag alltid att skriva ner det. Men detta hade jag inte hört om förut, bara om när han smög fram och fotograferade en fullvuxen björn.

Stod kvar och lyssnade på resten av Seths berättelse:

”Jag fick en dag ett telefonsamtal från byskolan i Särna, norra Dalarna, om att en björnunge befann sig på skolgården och hade försökt leka med barnen, som nu stod inlåsta i skolhuset. Kunde jag kanske hjälpa dem? Så jag åkte dit och gick fram till björnungen och sa skarpt till honom att sticka. Han lommade iväg utom synhåll utan dramatik.

De hittade snart björnmamman och två ungar ihjälslagna av en björnhanne. Det är sånt som händer i naturen. Hanar gör så med andra hanars ungar för att para sig med honan, men den här mamman hade säkert försökt försvara sin kull med sitt liv. Och den här lille hade klarat sig och sökt sig till människobyn för att hitta mat.

Tre dagar senare när jag körde ner till macken var björnungen där i ett dike och lekte med en ölburk. Jag vevade ner rutan och sa till att den skulle gå hem till skogen. Till slut tittade han upp på mig och gjorde som jag sa.

Ett par veckor senare hade den lille nallen kommit hem till oss tre kilometer bort. Han gick omkring vid våra hundgårdar och letade efter mat.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

När jag senare på kvällen utfordrade hundarna så slängde jag ut lite extra till björnen. Han slukade fodret. Morgonen efter var han kvar och jag ville inte att björnen skulle bli hemmastadd. Vilda djur måste lära sig att klara sig själv i naturen och även att frukta människor. Det kan ju bli väldigt farligt med björnar bland bybornas sopor och de björnarna blir till slut oftast skjutna. Det är dessutom helt förbjudet att ta hand om vilda djur själv. . Den här gången skrämde jag bort den ordentligt från hundgården och oss människor. Efter det såg vi inte röken av honom på länge.

Efter en tid fick vi rapport från en hundägare som ringde och berättade att han hade sett björnungen i en tall i skogen. Ungen fräste ordentligt.

Länsstyrelsen ville skjuta honom, men jag övertalade dem att istället sätta en sändare på honom och låta honom löpa.

horse eyeEtt par tre år senare återvände dock den nu nästan fullvuxne nalle-man till oss efter att ha fått vittring på våra åtta islandshästar. Han skrämde dem på flykt. De sprang i panik rakt igenom stängslet och bort.

Jag spårade hästarna i tre mil i sommarskogen och hittade sju av dem i en skogsdunge vid en myr. Ute i myren skymtade ett hästhuvud. Min sambos favorithäst höll på att helt sugas upp av myren. Jag tog mig dig och lade en stock under hästens huvud och ringde Räddningstjänsten. Jag låg kvar vid hästen och höll i manen och pratade med den. Hjälpen anlände och brandmännen hade två brandslagnar för att dra upp hästen. De hade en metallpinne med en stor båge längst fram. Med denna petade de under slangarna till andra sidan. Jag höll hårt i hästens man och drog ihop med de fem brandmännen upp den panikslagna stackarn.

Min sambo blev oerhört tacksam när jag kom hem med alla hästarna. Hela flocken var oroliga och rädda en tid efteråt, men de var hemma och den björnen hörde vi aldrig av igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s