En individ – ingen robot


Du kan aldrig få din familjehund att ”uppföra sig oklanderligt enligt  alltid fastslagna regler” – om du älskar och respekterar den.

Även om du gjort allt rätt – så har du fortfarande ett domesticerat rovdjur i kopplet, med många arv inom sig, som instinkter och även med egen personlighet. Djur har också känslor som innebär allt det vi människor kan uppleva. Allt ifrån ångest, oro, depressioner, rädsla inför hot – som olika miljöer och främmande personer. Du måste fostra din hund, men även ta med i beräkningen att din hund är en individ. Lita till 95% på din hund men få den att känna att du litar på den till 100%.

bitlekar klipptUnder den första korta 24 månaders-perioden så formas hunden inför framtiden – och du behöver fostra den sunt. Fel eller rätt att bitas, trots det då lilla gapet? Fel eller rätt att skälla på hundar ni möter, medan den inte ännu kan ställa till skada – trots att den hetsar upp mötande hundar som vill anfalla tillbaka?

Varje individ som utvecklas till vuxen behöver styrning mot att bli en social varelse. Hur ska det annars gå när den ulliga valpen blivit 30 kilo av pur envishet att alltid få sin vilja fram, och era hundpromenader förvandlats till hemska?

Men även en fullkomligt välfostrad och balanserat trygg hund kan reagera med att vända om med ett hotfullt skall om en människa eller annan hund plötsligt kommer upp bakifrån. Dettta är inget felbeteende, utan fullt naturligt. Vad gör du själv i en liknande situation om någon plötsligt dyker upp bakom dig? Kanske hoppar till med ett skrik och adrenalinet rusar till?

Min hund reser ragg och skäller när det plötsligt dyker upp en person med huva på!” ”Grattis”, skulle jag säga – en sådan hund är sund och helt normal och du måste vara beredd på dyligt. Det kan ju faktiskt vara en rånare som plötsligt dyker upp i huva i mörkret och det vill du antagligen att din hund varnar om?

terminatordogDet jag vill säga med detta är att om man har förtroende för sin hund som normalt beter sig normalt så har man en hund och ingen robot i kopplet.

Man kan försöka att lära sin hund att bli en robot som lyder allt. Antingen matar man ihjäl hunden med köttbullar vid ett annalkande problem eller så kuvar man den med hugg och slag. Eller?

För mig är ingetdera ett alternativ, för mig så handlar det om att lära att sig att förstå varandra på lika villkor. Med respekt, ömsesidigt förtroende och kommunikation.

Om du inte klarar av problematiken så ta hjälp så fort som möjligt innan problemet blir ett befäst beteendeproblem.

Du kan aldrig få din hund att ”uppföra sig oklanderligt enligt fastspikade regler” – om du älskar den – eftersom den inte är en robot. Och det vill du väl inte ha? Då hade du nog istället handlat en vän i en leksaksaffär?

Mvh Seth

redpen”Tyvärr tycker jag att denna text går att misstolkas och även användas som en ursäkt för sin hunds beteende hos de hundförare som vi nog inte vill ha och möta. Vilket nog inte är ditt mål och syfte med din text och blogg. Även om jag förstår vart och vad du vill säga, tycker jag INTE att din kunskap och det du troligen vill förmedla till andra hundförare/ägare/övriga om hundar kommer till sin fulla rätt i detta inlägg.”

Det är därför våra läsares kommentarer är så uppskattade och ytterligare synpunkter mottas gärna på om jag lyckats formulera att: Låt hunden vara hund, en individ. Men du måste ha lydnad så du har kontroll på din hund. ”Fri fostran” på en hund kan innebära katastrof, oavsett hundens storlek.

Detta inlägg syftar också på privathundar. Tjänstehundar etc måste så klart fungera i det viktiga arbete de är dresserade och testade och godkända som – i alla lägen. Men även de är lediga ibland och busar säkert då.

Det är därför våra läsares kommentarer är så uppskattade och ytterligare synpunkter mottas gärna på om jag lyckats formulera att: Låt hunden vara hund, en individ. Men du måste ha lydnad så du har kontroll på din hund. ”Fri fostran” på en hund kan innebära katastrof, oavsett hundens storlek.

Detta inlägg syftar också på privathundar. Tjänstehundar etc måste så klart fungera i det viktiga arbete de är dresserade och testade och godkända som – i alla lägen. Men även de är lediga ibland och busar säkert då.

Mvh Victoria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s