Utfall mot andra hundar vid hundmöten.


Jag får väldigt många frågor om detta problem och det är ett problem som jag förmodligen jobbar mest med. Ca 90% av dom jag hjälper har det problemet i någon grad.

Ett problem av den typen eller andra typer av problem är aldrig ett isolerat problem det är alltid ett paket med problem som man lätt missar.

Om du skall ha hjälp med din hunds beteende så måste du gå till någon som kan förstå både dig, hunden, den sociala miljön och omkringligande problem. Varje hund är en individ med sin bakgrund och sina problem och varje ägare lever i en social miljö som kan innebära olika typer av problematik.

Det går inte att generalisera denna typ av problem och försöka råda till en lösning här på bloggen. Jag måste se det själv för att kunna hjälpa till. Det handlar mycket om att träna hunden i olika sociala miljöer och inte undvika dem. Konfrontera problemen, korrigera och hjälpa hunden och ägaren igenom situationen.

thumbnail_pilar

Sen måste man se vad är det för typ av hund i de olika situationerna, är den aggressiv, osäker, dominant eller helt enkelt bara dåligt socialiserad utan regler i och utanför hemmet.

Oftast så är det så att dom som kommer till mig säger att ”Vi får så många olika råd och tips så nu är vi helt förvirrade och har gett upp ”. Många hundar har blivit felbedömda i sitt beteende och utdömda som hopplösa problemhundar på grund av detta. Dessutom mer förvirrade av konsultationer, som kan ha förvärrat problemen.

Om man skall hjälpa ett ekipage, hund och ägare så måste man gå till källan av problemet och uppleva och vara med i deras vardag, då kan man hitta ”nyckeln” till problemet och rätta till det. Åtminstone till i sämsta fall 75%.

Det måste finnas en struktur och en plan som är konsekvent där man har ett program som man får och jobba efter.

/Med vänlig hälsning hundcoachen Seth Sjöblom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s