Rottisen Leah – ägarna beskriver mötet med Seth


Jag var och tränade rottistiken Leah i förrgår. Hon är en underbar tik som har kommit snett p.g.a. orsaker som ägarna berättar om nedan. Leah har alla förutsättningar att fungera socialt tillsammans med sina ägare och andra.
De är väldigt engagerade i Leah och ger järnet nu med nya kunskaper och en ny relation mellan människorna och hunden. Det kändes jättebra för mig efter konsultationen. Blev ännu gladare när jag mottog ägarnas berättelse och läste om deras upplevelse. Mvh Seth

Leah <3

Leah ❤

Vår resa med charmtrollet Leah!
Vi hämtade Leah från en ”uppfödare” i Uddevalla då Leah var 8v.  En glad och pigg hund som var mest intresserad av att lukta på blommorna och njuta av sin omgivning, lite som tjuren Ferdinand. Vi som mattar tog oss an ansvaret till fullo och ville få detta att bli så bra som möjligt. Vår första gemensamma hund fick bli en rottistik.

Med en kamphundsstämpel från omgivningen var det inte alltid det lättaste att försvara vår lilla tjej, utan att hon gjort något bara att hon tillhör den rasen.

Efter att hon varit hos oss i 6 v ville vi vara ”duktiga” och gå på kurs. Vi ville så gärna socialisera Leah för att inte få en aggressiv hund. Detta skulle man göra tyckte många i vår omgivning. Vi hamnade på en kurs med en kollega som har kurser privat. Denna kvinna har 30 års erfarenhet av hundar och antydde direkt att Leah var väldigt dominant som 14 v valp. Kursen gick ut på att sätta hunden på plats och visa vem som är ledaren.

Vi gick bara en gång på den kursen och sen sa vi ALDRIG mer. Där skulle man bland annat bita valpen i huvudet tills den tjuter eftersom tiken själv gör så mot sina valpar. Vi skulle även lära hunden loss genom att slå ut sakerna ur munnen på den. Vi kände direkt att detta inte var något för oss och vi är väldigt ledsna över att vi ens gick dit eftersom det går emot allt vi som hundägare står för.

Efter detta kommer en rad massa olika hundkurser där Leah får uppleva ”dåliga” hundmöten. Hon blir påhoppad av en hanhund, biten av en annan. Allt detta leder oss till det som vi har det jobbigt med idag.

Alla dessa steg har lett till att vi har en underbar hund hemma, som bara vill gosa och visa sin tillgivenhet till oss, men ute gör hon utfall mot andra hundar, postbilar, motorcyklar osv. Vi förstår väldigt bra varför det har blivit som det blivit och det är lätt att vara efterklok men man ska nog alltid lyssna på sin magkänsla i alla situationer.

Vi jobbar med sök och spårning, tröttar ut henne både mentalt och fysiskt men blir ej av med dessa ”problem” när vi är ute och går. Det som blivit nu är att vi kämpar med varje promenad och varje promenad är ångest för alla tre. Vi vill bara ha det bra tillsammans. Vi ser även att Leah inte mår bra av detta beteende och att hon blir stressad. Hon är världens goaste hund men är också en stark 2,5 åring på 40kg som sliter ut våra kroppar sakta men säkert.

Vi har för någon vecka sen kommit i kontakt med Seth Sjöblom som vårt sista hopp och vår sista chans för att behålla Leah. Efter några telefonsamtal med Seth bestämmer vi en tid för att träffas.

Igår var första dagen vi träffades. Seth kom hem till oss för att lära känna oss och se Leah i hennes hemmiljö. Efter 2tim teori om hunden och dennes beteende samt tips och råd för hur vi skall göra i hemmet. Ex : att maten inte ska stå framme hela dagen, att hon har sin liggplats vänd mot dörren så hon kan ha koll på oss och OBS ingen mat från oss. Vilket för oss blir väldigt svårt men vi förstår varför detta måste göras.

Väl på promenaden observerar Seth i detta fall min sambo hur hon gör med Leah ute. Leah skötte sig närmast exemplariskt ute då Seth var med. Sammanlagt gjorde Leah 3 utfall på promenade och Seth såg hela förloppet. Vi har nu fått se konkret när Seth visade hur vi skall göra i dessa situationer. Det som återstår för oss i nuläget är att kämpa på. Redan dag 2 efter att Seth lämnat oss har det gått mycket bättre eftersom vi följer hans tips. Vi kommer ha telefonkontakt och även ett till återbesök ska planeras in. Det känns som om en sten fallit från våran hjärtan då vi ser att det finns en lösning på detta hela och att vi kan leva i harmoni tillsammans precis så som vi har tänkt oss.

Vi ska fortsätta att skriva här hur det går för oss eftersom vi vill sprida budskapet vidare, det finns hjälp att få även när det känns helt hopplöst.

Tack för oss och ha det underbart!

//Irma, Gordana och Leah

5 svar till “Rottisen Leah – ägarna beskriver mötet med Seth

 1. Jag har liknande erfarenheter som texten ovan från olika kurstillfällen under 15 års tid! Människor vill försöka åstadkomma ”snabbfixningar”. Rycka, slita och trycka ner/kuva med fysiskt våld. Horribelt, milt uttryckt! Tjänstehundsinstruktörerna har varit i särklass värst! Hårda fysiska grepp och bestraffningar bara försämrar förtroendet/relationen mellan ägare-hund. Det triggar en driven aggressiv individ ännu mer att påföras smärta med stryphalsband (precis bakom öronen) och andra tortyrmetoder som trycker på nerver och bara tillfälligt sätter hunden ur spel p.g.a. syrebrist, extremt nervtryck eller snedbelastningar. Jag vägrar misshandla min bästa vän. Jag har fått känna på misshandel från mina överordnade, totalt oproportionerligt till den påstådda felhandlingen. Mycket medveten om känslan av att tvingas kuva sig. Förtroendet raseras. Tack & lov verkar den här bloggen vara bland det mest vettiga jag läst de senaste decenniet! (Ny läsare/följare)

  Gilla

 2. Ping: Blogginlägg om rottweilers | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

 3. Ping: Blogginlägg om rottisar | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

 4. Vad glad jag blir,när det finns hundägare som verkligen vill sin hund det bästa och vågar be om hjälp! Eftersom ni törs vara så här öppna (vilket jag beundrar) så kommer ni att hjälpa andra.
  Ni visar att ni är bra!! hundägare som inte låter prestige hindra er, från att ta hjälp.
  Med eran inställning så kommer ni att lyckas.

  MVh
  Gittan

  Gilla

 5. Jättefin läsning, har omplaceringsrottis och har jobbat väldigt intensivt med just hundmöten. Lycka till! ❤

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s