Jodopax


Läste på hundforum.se om jodopax som är väldigt mycket använt av oss och veterinärer att det förmodligen är cancerogent och vill därför sprida det till mina läsare. Använd istället ett huskursrecept som jag använt i många år.

Koksaltlösning

1 liter vatten 1 tesked salt

Koka upp vatten och salt, låt det svalna och häll i en ren flaska.

Koksaltlösningen håller sig fräsch i 2-3 dagar.

Lämplig att tvätta sår och torka rinnande ögon med

Även hos vår veterinär har de gått ifrån Jodopax för att det eventuellt är cancerogent. Som jag förstod det så var det inte så mycket för djurens skull som för personalens som annars skulle slabba med det varje dag.

Angående fysiologiskt koksalt så är ju vitsen precis som Noomi påpekat att det har samma salthalt som kroppens celler och därför är bättre än vanligt vatten. Skall man tex skölja ett öga är det dessutom behagligare med koksalt än med vatten. Så länge lösningen inte behöver vara steril så går det precis lika bra med ”hemmagjord” koksaltslösning som med dyyyr från Apoteket. Man skall dock inte ha den stående en längre tid utan koka ny eftersom det bildas bakterier och annat, gäller naturligtvis även köpt öppnad förpackning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s