Kunskapen om hundköp är bara ett knapptryck bort.


valppengarDå och då cirkulerar det varningar för vissa personer på internet i personliga texter om detta som delas på facebook. Just nu varnas för en hundförsäljare i Stockholmsområdet(?) som sålt rottweilers som visat sig ha stora hälsofel och köpare i något fall tillslut tvingats avliva hunden.

Jag länkar till en intressant diskussion om saken på vovve.net och citerar några kommentarer mellan 2008-2010 där så ni ser vad det handlar om.

Ingen av personerna är inblandade i valpsvindleri. Läs utvecklingen i den här tråden:

Trådstartaren: Är det ngn annan som har en valp född Maj-08. Jag har tagit över en av en släkting som i okunskap köpte valp utan papper. Synd att inget veta om föräldrarna men vore kul veta ngt om syskonen.
Person2: Finns utanför knivsta (närmare arlanda tror jag) några som föder upp oreggade rottisar (ofta annons på blocket). Har du ett regnummer på hunden kan du kolla med jordbruksverket, då hittar du syskonen.
Trådstartaren: Har inga papper, stamtavla el dyl. Var oregad vid köpet. Ingen veterinärbesiktning av säljaren, ej heller vaccination, ID märkning. Hela köpeavtalet är undermåligt och oläsbart. Säljaren byter namn titt som tätt i annonseringen och till köparna. Och jag tror vi menar samma ställe du beskrev. Jäntan som köpte hunden har fått nog med ovett av familj och anhöriga (mig med) Men hon handlade i god tro och okunskap, tyckte hundens bästa var enda viktiga. Dagen efter köpet åkte hon till veterinär för utföra ID märkning, hälsokoll etc, men blev ju i fel ordning. Valpens mamma fick hon aldrig träffa. Valpen som är en glad och intelligent rackare bor hos mig med min andra hund, Rottis/dobberman. Valpen har vuxit om 7 åringen och har säkert Ridge Back eller Grand Danios i sig, klart hon inte fick träffa renrasiga Rottismamman för den finns väl inte. Men ändock söker jag syskon, undrar om de är lika intelligenta och högbenta?
Person4: Lite sent ute, men hoppas du läser detta!!!!!
Min rottis hane kommer från samma uppfödare, han skriver att han heter Ericsson och E.Jacobsson på sina annonser på blocket? Maila mig så kan jag berätta vad som har hänt, och om någon annan läser detta så SNÄLLA SNÄLLA SNÄLLA köp inte hund från honom! han avlar på sjuka hundar!!

Det här är mycket tragiskt. Det behöver knappt ordas mer om hur fruktansvärt ansvarslöst, girigt och djur-och människoovänligt det är att skaffa valpkullar utan samvete – för att tjäna pengar.

Jag tycker så klart jättesynd om de drabbade djurvännerna och speciellt om hundarna.

Men kanske fler nu får upp ögonen för att hundköpare har ett väldigt stort ansvar innan de skaffar den nya familjemedlemmen? Bort med skygglapparna.

En enkel grej jag direkt tänker på, är att om hundköparen person4 hade googlat runt lite innan så hade hen kanske sett den här varningen som låg ute redan 2008? Skaffa kunskap och gör research och tänk efter noga innan du slår till för det är väldigt mycket man ska veta innan man köper hundvalp/hund.

Läs absolut mer på SKK/Svenska Kennelklubbens sida om Att köpa hund.

Tänk också på, innan du delar med dig av inlägg med anklagelser mot personer att det kan vara rent förtal pga andra konflikter.

Ett mycket lågt pris på utannonserade hundar – kan också betyda andra olika typer av bedrägerier, som rent nätfiske, hundar insmugglade under vidriga förhållanden eller annat.

Vi har tidigare skrivit om olika typer av valpbedrägerier som kan vara antingen insmugglade hundar eller hundar som inte ens existerar.
Längst ner i det inlägget finns flera relaterade länkar till våra tidigare blogginlägg i ämnet som kanske kan intressera.

Mvh Victoria

5 svar till “Kunskapen om hundköp är bara ett knapptryck bort.

  1. Ping: Minst 26 smuggelhundar sålda – hur? | Hundcoachen Seth Sjöblom

  2. Ping: Rottweilervalpar stulna vid inbrott! | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  3. Ping: Smittovalpar i tiggarnas famnar? | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  4. Håller fullständigt med! Man bör väl fråga om höfter, sjukdomar, ev MH osv? Och när folk köper den ”billigaste” hunden de kan få fram kan de ju knappast tro att allt ska vara ok?

    Gilla

  5. Ping: Att ta reda på innan köp. | Seth Sjöblom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s