Hundsnacks med rent samvete.


r humpback whaleUtrotningshotade valar bli hundgodis i Japan. Japan kringgår via ett kryphål ett internationellt förbud mot valjakt, medan Island öppet trotsar förbudet och säljer val till Japan – som de gör hundsnacks av.

Ett företag med bas i Tokyo erbjuder tuggben av valkött som hundsnacks med ”lite kalorier, lite fett och mycket protein”. Företaget säljer också djurgodis som påstås vara gjort av mongoliska hästar och kängurukött.

– Handeln med hundgodis av valkött riktar sig troligen till rika konsumenter som vill ha något speciellt, säger Nanami Kurasawa på Ikan, en av fyra organisationer som vill stoppa produkten. /Källa: DN

Det är så fruktansvärt nonchalant att jaga
utrotningshotade arter, att man inte vill tro det är sant.
Däremot har vi i Norden en fantastisk och exklusiv möjlighet
-som också stöjder ursprungsbefolkningen Samernas levebröd.

gealtan renar

På vår hemmaplan finns samiskt extremt nyttigt hundgodis – samt hundfoder – gjort av kött från fribetande renar från de svenska fjällen. Svenskt uppfödda renar som har levt ekologiskt utan stödutfodring och kontrollerade med alla myndigheters krav. Dessutom kommer renköttet från en värdig djurhållning.

Läs om den långa proceduren att torka och tillverka hundsnacks av ren på producentens sida: Torkad hundsnacks. Torkat kött innehåller inget vatten, därför verkar det dyrare, men du slipper betala kilopris på vätskan!

Om hundfodret: När renköttet som ska säljas som människoföda putsas så blir det över fetare kött, hinnor och senor, men även renkött som mals ner i hundfodret. Då renköttet har så låg fetthalt som 1-4%, så tas allt fett tillvara och blandas i så att köttet når en fetthalt på ca: 20%. Köttet mals grovt för tuggmotstånd och senor tillförs som hjälper hunden med tandhygienen. Hundmaten fryses i platta paket så det är lätt att tina. Det innehåller inga tillsatser och inga kolhydrater.

Det helt ekologiska renköttet  innehåller mer vitaminer och mineraler än vanligt rött kött och lika mycket omega 3 och omega 6 som vild lax. Läs en sammanfattning på bloggen här eller på producenten NaturaNords hemsida.

Så länge rennäringen är aktiv som samernas levebröd
är renen inte utrotningshotad – tvärtom. 

reindeer5

Seth förmedlar beställningar av renkött, eller hundfoder och torkad hundsnacks av ren. En sändning väntas till Göteborg  sista veckan i juni. Begränsad tillgång förstås, så boka: sethsjoblom@gmail.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s