Bit inte i hundleksaken?


Att aktivera en hund mentalt ger den en utmaning som gör den nöjdare. Om inte din hund verkar trött efter fysisk aktivitet – låt den trötta ut sig mentalt. Båda sakerna behövs, men gör hunden i stort sett lika trött.

Hade dotterns och hennes pappas fralla – en fransk bulldog som heter Tiger här. Tänkte att han skulle få något att leka med och köpte en leksak man lägger hundgodis eller matkulor i. Verkade bra, en tyngd i botten, lagom storlek  och inte för stora hål, så att hunden skulle få jobba lite för att få ut kulorna.

2013-05-15_13.19.29

Det blev intensiv lek med bollen i köket, och jag fick flera gånger plocka fram lekbollen när den hamnat under skåpkanten – för detta verkade vara det roligaste Tiger sett, så han hoppade upphetsat. Men jag såg efter 15-20 minuter att  plasten var helt uppfläkt, med risk för att hunden skulle få i sig plastflisor om han fick leka mer med den. Vissa utstickande plastflisor var 5 mm långa, efter bara en liten stund!

Vår fralla låg inte och gnagde på bollen, han försökte fånga den för att få ut mer foderkulor. Läste då på paketet, bl a följande:
”Viktigt…. låt inte hunden bita på leksaken, används under tillsyn.”

Hade vår Rotweiller Gunvald lekt med leksaken hade han garanterat i jakten bitit den i smulor och kanske fått in större plastbitar i magen.

En sådan här hundleksak ska inte ens finnas, eftersom plasten är för vek. Hunden låg inte ens stilla och gnagde på bollen, han jagade och fångade den, precis som hunden ska.
Det duger inte att skriva att hunden inte får gnaga på den –en hund använder så klart munnen!

Tiger boll

Fotnot: Bollen är svensktillverkad, men jag fick inget svar när jag mailade skaparen om kvaliteten.

Ett svar till “Bit inte i hundleksaken?

  1. Ping: Leksaker som håller för starka käftar + film | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s