Varning för chokladbark mot sniglar.


digging dogI norska Aftenbladet varnas för kakaobark som trädgårdsentusiaster börjat lägga i rabatten för att hålla liberiasniglar sk. mördarsniglar borta. Om produkten nått hit än vet jag inte, men håll detta i minnet och berätta för trädgårdsfantaster?

Min (Victoria)s syster som är fanatisk med sin trädgård kommenterade länken så här: ”Det finns att köpa här. Såg det i England för 10 år sedan sen letade jag upp det och fann det här. När det regnar binder det ihop sig likt lim. Blir ett lager ovan jorden som håller ogräs porta. Förmultnar förhållandevis snabbt. Hade det i rabatten mot gatan. Inga hundar verkar ha ätit av det i detta området.”

Om en hund, lockad av den söta smaken har slukat barkbitar så kontakta veterinär, ge flytande kol under tiden som binder rester av bark i tarmen. Till Aftenbladet säger veterinär och chef för Tu Dyreklinikk, Magne Haaland: ”Kakaobark innehåller giftet teobromid. Tisdag fick vi meddelandet från giftinformationscentralen om att det inte finns motgift.”  Därför är snabb veterinärvård avgörande för att få hunden att kräkas upp, eller magpumpas.

Koncentrationen av kakao är högre i kakaobark än i blockchoklad.

Även trädgårdsforumet Allt om trädgård varnar och fick höra detta från USA.

Om chokladförgiftning hos hundar:
Faran för din hund är dock beroende på vilken typ av choklad, storleken på hunden och hur mycket den ätit.

Den för hundar giftiga komponenten i choklad heter theobromin. Medan människor lätt smälter theobromin går det mycket saktare för hundar att smälta det ämnet. Detta innebär att theobrominet har tid att byggas upp till giftiga nivåer i hundens kroppssystem.Storleken har betydelse. En stor hund kan äta mycket mer choklad än vad en liten hund kan göra innan den blir allvarligt sjuk. Olika typer av choklad har också olika innehållsnivåer av ämnet theobromin. Mörk choklad och matlagningschoklad har de högsta nivåerna medan mjölkcholkad och vit choklad har lägre nivåer. En väldigt liten mängd choklad ger förmodligen bara din hund en dålig mage. Hunden kan kräkas eller få diarré. Större mängder ger dock allvarliga konsekvenser. I tillräckligt stora mängder, kan theobromin ge muskelkramper, krampanfall, oregelbunden hjärtrytm, invärtes blödningar eller en hjärtattack.

Vad du ska observera hos hunden: 
Påverkan av theobrominförgiftning ses ofta som en ordentlig överaktivitet hos hunden. Var inte orolig om din hund har ätit en enda liten choklad eller stulit den sista rutan av din chokladkaka, för detta ger inte tillräckligt stor dos av theobromin för att kunna skada. Om du har en liten hund dock, och hunden har ätit en kartong med choklad måste du åka till veterinären omedelbart. Och om det handlar om vilken kvantitet som helst av mörk eller osötad matchoklad är det bäst att vara på den säkra sidan. Den höga nivån av theobromin i mörk choklad innebär att det endast behövs en mycket liten chokladbit för att förgifta en hund. 25 gram av en sådan typ av choklad kan räcka för att förgifta en 20 kilos hund. Den vanligaste behandlingen för theobromin-förgiftning är att få hunden att kräkas inom 2 timmar från dess att hunden åt chokladen. Kan vara bra att ha flytande kol hemma eller någon sorts kräkmedel, fråga hos veterinären om det – innan.

Är du orolig att din hund har ätit för mycket choklad så tveka inte att ringa till din veterinär. Tiden är viktig i dessa fall.

Källor Giftinformationscentralen och Hillspet.

Mvh bloggred V

10 svar till “Varning för chokladbark mot sniglar.

  1. Ping: Att undvika ormar – och (om) ormbett | Hundcoachen Seth Sjöblom

  2. Ping: Seths sommarspecial – länksamling om att rädda din hund | Hundcoachen Seth Sjöblom

  3. Ping: Seths sommarspecial – länksamling om att rädda din hund |

  4. Ping: Nytt förgiftningsfall – med ättika | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  5. Ping: Samlat inlägg om sommarfaror för hundar‏ |

  6. Ping: Sommarfaror; giftiga växter, getingstick & AKUTBEHANDLING av värmeslag | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  7. Ping: Hunden biten av huggorm | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  8. Ping: Koll på växter mm som är giftiga för hund. | Seth Sjöblom

  9. Ping: Se ner – för hundfaror finns på marken | Seth Sjöblom

  10. Ping: Varning för chokladbark mot sniglar |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s