Min metod är HBT – hundbeteendeterapi.


Jag har sedan bloggen skapades uttryckt mig mer till andra om hundar än jag någonsin gjort tidigare under mitt liv. Ovant för mig som så mycket fokuserat på att leva med hundar, där självklart erfarenhet av utbildningar finns med. Bloggen – som min sambo startade – drev mig att definiera mig mer och uttrycka mig tydligare.

För mig under mitt långa hundliv mina metoder utkristalliserats mer för mig efter hand under den här skrivartiden på bloggen. Som i inlägget: Problemhund – min metod – mjuk men bestämd.

Jag har jobbat med hundars beteende och hjälpt ägare och hund med felbeteenden i mer än 30 år nu, men har aldrig har kunnat sätta ett namn på den metod jag använder – förrän nu när jag har uttryckt mer här i text om hur jag jobbar.

Min arbetsmetod är HBT ”Hundbeteendeterapi ”

I denna metodik finns en stor likhet med  KBT  – kognitiv beteendeterapi som man använder för att människor – bit för bit ska bearbeta sina problem via att möta dem, konfrontera tills spänningen och därför rädslan avtar så ett problem blir hanterbart. Den stora skillnaden är att med KBT pratar man med ord. Men med HBT så måste du jobba med praktisk inlärning via att kunna tolka hundens kroppsspråk och förlita dig till din egen roll som hundförare samt hundens sinnen och du därmed med kommunikationen kan påverka hunden till ett rätt och positivt beteende.

Vad jag uppmärksammat under dessa år är att hundägaren ber om hjälp med ett specifikt problem som tex med hundmöten. Jag gör alltid hembesök första gången i hemmet och pratar och betraktar – och ser en lång kedja av problem som måste rättas till. Ägaren ser sällan inte den här kedjan av felbeteenden som påverkar och förstärker varandra – utan önskar ofta en ”quickfix” på det speciella problem de uppfattar som svårast – och sökt hjälp för.

Tyvärr är det inte så enkelt, du måste börja vid källan av problemet och jobba dig uppåt för att komma till rätta med hela problematiken, steg för steg.

Det finns alltid en konsekvens av ett beteende – ett gott bemötande eller sämre. Då fungerar alltså inte alla beteenden lika bra – vilket man kan se på hur andra bemöter ett beteende.

Jag har rehabiliterat många hundar som lidit av trauman, medfödd osäkerhet, socialt dålig kompetens, fostran som lett till aggressioner osv.

Min metod har jag testat under många år och är inget som skrivs om i böcker och det är inte förrän nu jag känner att det är dax då jag har mitt eget facit i handen som jag har erfarenhet av fungerar bra. Jag kommer att fortsätta att använda det på hundar som behöver hjälp samt att jag kommer att ta upp det i min kommande bok.

S liten 2 hundarJag har använt samma metod med 100-tals egna hundar och andras hundar av olika raser. Jag har sällan misslyckats med en problemhund – när ägarna konsekvent har följt mina råd.

Det krävs också träning efter konsultation.

Med det säger jag inte att jag har någon trollformel som löser alla problem till 100%.

Helt beroende på ägarnas engagemang i uppföljande träning – har även hundar som av andra hundkonsulter blivit utdömda eller hundar med mycket svåra beteendeproblem – fått ett nytt och mer positivt liv.

Allt bygger på min kunskap med stora flockar av hundar och det handlar endast om positiv träning, ingen negativitet eller bestraffning, utan kommunikation och relation.

Då jag hade 75 hundar samtidigt och fick en en ny hund i flocken som var tuff eller vek så måste den hunden anpassas in i den nya flocken och det är det som är det svåra, en finkänslig balansgång.
En samlad kunskap jag idag använder på familjehundar med problem. Vill du ha hjälp så kontaktar du mig på sethsjoblom@gmail.com och märker det med hundhjälp.

Mvh Seth

Relaterade inlägg på bloggen:

Hundman som kör HBT. 
”Mjuka eller hårda” linjen i hundfostran.
Problemhund – min metod – mjuk men bestämd.

Ett svar till “Min metod är HBT – hundbeteendeterapi.

  1. Ping: Var med och skriv min bok om HBT | Seth Sjöblom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s