Fler hundinhägnader & en rastgårds-app!


Det är svårt att hitta hundrastgårdar och dessutom att hitta till dem.

Kommunerna har dem inte alltid listade och utmärkta på sin hemsida som invånarservice. Kanske oviktigt om den webansvarige där inte förstår behovet? Hundrastgårdar kan också stå under andras regi, som bostadsbolag. Men det vore en bra kommunservice att leda folk rätt oavsett vem som står bakom det inhägnade  rastområdet.

Svenska kennelklubben/SKK 5/3 2013 skriver om ökat antal hundar: ”En ny undersökning från Statistiska centralbyrån, SCB, om sällskapsdjuren i Sverige visar att antalet hundar har ökat medan övriga djurslag backar. I dag finns enligt SCBs uppskattning 784 000 hundar, vilket är en ökning med 55 000 individer eller 8 procent.”

Vi vet ju iaf nu var vår kommuns enda hundrastgård ligger. Den med lågt staket och hål i stängslet.. Dog News vidarebefordade vårt inlägg om den dåliga rastgården – där alldeles nyligen en hund i rastgården trängde sig ut genom ett litet hål i stängslet och attackerade en annan utanför. Hålet har varit där i månader. Vem är ansvarig för veterinärskostnaderna då – när det är en inhägnad hundgård? Även stängslet är i midjehöjd, lätt att hoppa över för en större hund. Skitdåligt. Men de närboende kanske inte vill åka en halvmil till annan rastgård?

fence

Det är verkligen viktigt med tanke på hur många som har hundar, att ta upp detta om säkra hundrastgårdar och att bra hundrastgårdar – önskemål med sittplats för människorna – borde uppföras i alla kommuner. Kommentera här eller på Dog News inlägg ovan om hundrastgårdar i ert område?

Ibland när vi åker med hunden i bilen utanför vår kommun vill vi rasta hunden så han får springa fritt – men ens om man har förhandskollat rastgårdar på kartan, eller tagit adressen hittar man inte alltid, eftersom rastgårdarna kan ligga i parker utan gatuadress.

Vi har försökt samla hundrastgårdar i Göteborgsområdet. Se HÄR.

Men hur gör man om man kommer till en ny stad eller åker över sin kommungräns där man inte är så hemma?

Det finns redan en mobil-app;  Hundsverige – men den är tydligen inte särskilt täckande?

Kan någon vara vänlig att  skapa en heltäckande app där man hittar via gps i sitt län, iaf i sin stad – eller tom hundrastgårdar i hela Sverige?

Har frågat runt lite spritt vad hundägare runt om i landet har att säga om (sina) hundrastgårdar och fått dessa kommentarer:

”Jag bor i brickebacken i Örebro och här har vi en stor jätte bra hundgård med högtstaket.”

” Våran här är skitbra. Stor och man kan dela av den på två. och så har vi ett agilityhinder. I Borås, Fjärdingparken kallas det. Finns en tillfällig på Byttorp också, men är en fårhage, används som rastgård bara på vintrarna. kan inte säga nått om den har aldrig vart där.”

Enskede, Stockholm, precis bakom globen, det finns rätt många här bl a en vanlig ca 200 m härifrån o en megastor ca 2 fotbollsplaner som är ny ca 900 m bort, fast dom är nästan alltid upptagna. den megastor jag skrev om ligger på årstafältet, den är helt ny, blev klar i höstas, nu har dom planer på att bygga en helt ny statsdel där….”

” I och runt Mölndal (med anslutande kommuner) finns det en hel del rastgårdar. En del stora och bra och andra som kanske skulle behöva en översyn men det är bra mycket bättre än min kommun där det inte finns ett enda ställe där man kan släppa hundar på det viset.”

Ekerö sthlm har INGEN.. Men är ju en ”väldigt privat” kommun. Finns typ ett hus som är hyres hus, inge badhus, inge gym, inge lekpark mm så en rastgård får man fixa själv. Hmm Ekerö var tydligen 383km i areal o vi är 26 tusen boende så behövs ingen rastgård”

”I Köping (ungefär 25000-30000 inv), där jag bott länge, och ska flytta tillbaka till (bodde i Hallstahammar i ett år). Där iaf finns det inte en enda!
I Hallstahammar däremot (kanske 10000 inv) finns det två st stora!
Och i Västerås som ligger nära finns det hur många som helst! 
Så det finns möjligheter, men då måste man nästan ha bil för att ta sej till de andra städerna.. ^^
Kanske ska tillägga att det lämnats in en motion(?) till kommunfullmäktige(?) i Köping för ett bra tag sedan (tror tom att detta skett flera olika gånger) och det var på väg att ”klubbas igenom” så att vi skulle få en hundrastgård i Köping.. [..]
Dessutom var jag med och startade en ideell förening som frivilligt och kostnadsfritt skulle ta hand om hundrastgården ifall det byggdes en. T.ex. se till vardags skötseln och så där, dvs plocka skit m.m..”

Hundägare är alltså beredda att engagera sig ideellt!
Men inget händer..

Fler åsikter och röster från hundkartan.se om avsaknad av (inhägnade) hundrastplatser.

Behovet finns ju, alla skulle få lugnare hundar – det är väl den lilla investeringen att ett högt staket runt en gräsplätt vara värt?

PS: Googlar man får man verkligen se till att välja rätt ord, mellan hundpark, hundrastpark, hundrastning, rastplats, hundrastplats, rasthage, hundrasthage .. (pust) osv – inte många sökträffar.  ”Hundrastgård” verkar det heta på sökmotorerna..

Varför är sunt hundliv så eftersatt, när te x idrott befrämjas?

3 svar till “Fler hundinhägnader & en rastgårds-app!

  1. Gunilla Sevholt

    Jag har varit i kontakt med kommunen (Borås) ett flertal gånger eftersom jag verkligen skulle vilja se fler inhägnader. Det finns en himla massa mark så det är inte där skon klämmer. Vet inte vad det är eg. som gör att dom inte fixar detta! Det lär finnas en i norra delen av stan och då borde det väl rimligtvis även finnas en söder ut. Som svar får jag alltid att dom ska se vad dom kan göra.
    Ibland funderar jag på ifall ett hundgäng skulle kunna köpa en bit mark ihop och hägna in. Men, det stannar nog säkert vid tanken eftersom jag inte vet hur det skulle gå till IRL.

    Gilla

  2. Ping: Hundägares sammanstrålning ger effekt! | Seth Sjöblom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s