Liten blir stor – var är du då?


tonåringen2Innan man skaffar barn förstår man kanske inte till fullo på förhand exakt hur mycket arbete som kommer att krävas av en? Men man tar det som kommer. Och förväntar sig att ens barn blir ganska OK och kommer klara sig vidare i livet.

Det blir lite motigt under barnens olika utvecklingsfaser, tex prepuberteten som ger lite försmak av den fullt utsprungna galopperande puberteten, så är det ändå få föräldrar som adopterar bort sina barn eller skickar dem till barnhem. När det krisar kan man läsa på, eller söka hjälp. Sedan är så klart stöd från mer erfarna i sitt nätverk helt ovärderligt!

När man skaffar husdjur ska man ha klart för sig att samma sak gäller. Hundar genomgår också puberteten. Läs på innan du skaffar hund. Vilken typ av hund passar dig, dina livförhållanden och hur stor tidigare hunderfarenhet har du? Är du kunnig och tålmodig nog att ta dig en en omplaceringshund? Att ”rädda” en hund betyder oftast inte att bara få den till över den familj. Det kan finnas trauman i botten som behöver behandlas bort. Då gäller det oftast beteendebiten, då allmän lydnadskunskap kanske inte alltid fungerar. Utan att den hunden – och ni – behöver specialträning för att neutralisera vissa beteenden skapade av trauman.

Och tänk på att husdjurets hela livstid är det åtagande i tid som krävs av en. Sommarkattstänkandet hör väl inte hemma i vår upplysta tid?

En katt eller hund lever inte i två år, som en hamster. Reservera 15 år framåt med en hund eller katt som familjemedlem. Gör allt du kan för att du inte ska behöva överge ditt djur på sikt. Om du trots allt tvingas lämna bort ditt djur för adoption, så vila iaf trygg i att du gjorde vad du kunde, men omständigheterna ändrades på ett oväntat vis. Ibland är en överlämning nödvändig för djurets bästa. Men det är ändå till en oviss framtid.

Fundera på hur ditt liv kan verka se ut i ca 15 år framåt? Har du tänkt att studera utomlands, har du ingen fast bostad, inte råd med foder, försäkring och veterinärvård? Vänta hellre, för djurets skull. Fall inte för din längtan utan att oddsen är rätt.

Bli kanske hundrastare för ett hundhem, dagmatte/husse eller fodervärd för en hund istället?

Om du tagit på dig ansvaret för ett liv, så var väl medveten om att:

Liten blir stor.

hund före efter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s