Kroppsspråket viktigare än ord


När du hanterar din hund och vill ha honom att följa dig så är det mest vanligt att vi använder rösten för att få hunden att göra det vi vill och det är en brist som vi har i kommunikationen med våra hundar.

Kroppsspråket på en hund om du studerar det är långt mer viktigt i kommunikation och förståelse, men då måste du lära dig din hunds kroppsspråk och hunden få bekräftelse på att hunden förstår dig.

Låter kanske krångligt men det är inte det om man vet hur man gör och som exempel så kan man titta på te.x vallhundar som agerar på handkommandon och förarens kroppsspråk.

vallhund

Studera din hunds kroppsspråk i alla tillfällen och olika situationer och försök att kommunicera med  ditt kroppsspråk, väldigt nyttigt för bägge parter och en otroligt, rolig och energikrävande övning för hunden som verkligen försöker att tillfredsställa dig och göra dig till lags. Samt att du lär dig att läsa av din hund i olika situationer. Detta är något jag lär ut på mina kurser.
mvh
/Seth

7 svar till “Kroppsspråket viktigare än ord

 1. Ping: Kommunikation – inkänning och strävan efter förståelse | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

 2. Jag menar endast de tillfällen då man kommunicerar/interagerar med hunden. Följsamhetsträning är en populär term på såna här övningar. Med störningar menar jag sånt som gör att hunden släpper kontakten med sin människa, t ex drar iväg efter vilt eller får ”spelet” på brevbäraren. I övrigt är det bara att slamra på som vanligt. 😉 Jag gör den ofta när vi är ensamma i skogen. Ibland kan jag testa om jag får med mig hunden från rastgården enbart genom mitt kroppsspråk (den är svår, många ”störningar” där!).
  Mvh Virr-Jonas

  Gilla

 3. En kul (om än något frustrerande) övning:

  Se hur länge du klarar dig helt utan ljudsignaler, alltså inga fingerknäppningar eller rassel med nycklar och sånt heller. Börja i störningsfri miljö (hemma?), Öva korta stunder i början och inte för ofta, för sånt här kan vara förvirrande och mentalt påfrestande även för din hund. Belöningar av olika slag är naturligtvis tillåtna så länge de är ljudlösa. När du ”brinner upp” har du inte förlorat. Tvärtom, du har vunnit erfarenhet! (Tips: Fundera på skillnaden mellan spontan och påkallad ögonkontakt)

  Lycka till,
  Jonas 🙂
  (under förutsättning att Seth vill ta in detta bland kommentarerna)

  Gilla

 4. Ping: Det BÄSTA skrivna av och om Seth. | Seth Sjöblom

 5. Ping: Min metod är HBT – hundbeteendeterapi. | Seth Sjöblom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s