Jakt och kamp – faran


Läste idag artikeln på Dognews om hunden som attackerade sin egen ägare och där man tror att hunden uppfattade situationen som en leksituation då den hade stor kamplust. Min egen uppfattning är att för hunden så är kampen ingen lek för hunden, kampen inbjuder till just kamp och stimulerar jaktlusten, ökad stress och frustration och kan leda till ett omvänt beteende mot den som inleder kampen/jakten och till slut även mot en annan individ eller föremål.

kamp1

Vissa raser har denna instinkt djupt in sig, för att de blivit utvalda för det och man skall ha väldigt stor kunskap för att lära dessa individer vad en kamp är, med mycket tydliga och konsekventa  regler för att kunna kontrollera och hantera detta som många tycker enbart är en lek för hunden.

kampande valp

Lite senare så läser jag i Partille tidning om en kille som vart attackerad och svårt biten av en lösspringande hund. En mycket klok kille som själv var hundägare och förstår att det är ägarna som gör en hund till ”kamphund” via att stimulera den så. Alla raser kan vara aggressiva, men det är de som kan göra störst skada pga muskler och käktryck som kallas ”kamphundar”. Topplistan på hundbett ser inte alls ut så, utan tax och chihua toppar listan.

Jag tror att den hunden kan ha lärt sig okontrollerad kamp som sen övergår i jaktinstinkt.

kamp2

Har själv hjälpt ägare till hundar som haft detta problem där hundar som lärt sig leka med kamplekar och blivit frustrerade över att inte få fullfölja attacker utåt och då vänt sig mot sin ägare och biter och sliter sönder kläderna.

Mitt råd är att inte kampa med  din hund om du inte vet hur du skall hantera detta och att du mentaltestar hunden för att få en uppfattning om vad du har för något i kopplet.

Och ”HÅLL DIN HUND KOPPLAD”  för allas skull!

mvh

/Seth

7 svar till “Jakt och kamp – faran

 1. Ping: Blogginlägg om rottweilers | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

 2. Ping: Blogginlägg om rottisar | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

 3. ”Vissa raser har denna instinkt djupt inavlade och man skall ha väldigt stor kunskap för att lära dessa individer vad en kamp är, med mycket tydliga och konsekventa regler för att kunna kontrollera och hantera detta”
  1. Vilka hundraser är det?
  ”mentaltestar hunden för att få en uppfattning om vad du har för något i kopplet”
  2. Vilket mentaltest?
  Mvh /leif

  Gilla

  • Hej Leif
   Du skriver nog citerat från mig enligt nedan:
   ”Vissa raser har denna instinkt djupt inavlade och man skall ha väldigt stor kunskap för att lära dessa individer vad en kamp är, med mycket tydliga och konsekventa regler för att kunna kontrollera och hantera detta”
   Det borde vi inte ens debattera om det tycker jag nog att du själv bör veta.
   Du frågar även , ”Vilket mentaltest” ?
   Ja det finns ett antal mentaltest som kan beskriva din hunds mentalitet:
   Mentalbeskrivning SKK
   BPH
   Korning
   Här kan du välja vad du tycker passar för den typ av hund du har, hoppas att vi kan fortsätta dialogen.
   mvh
   /Seth

   Gilla

  • Svarar i din tidigare kommentar.
   mvh
   Seth

   Gilla

 4. Vilka raser har denna instinkt djupt inavlade? Är det brukshundraser du syftar på? Är ditt råd att inte belöna med kamplek före ett MH?

  Gilla

  • Hej du har ju tydligen läst mitt inlägg om kamp och där tycker jag att jag är ganska tydlig vad jag tycker om kamp med hundar, har själv rottweiler och haft ett antal tidigare.
   Att inte belöna med kamp före ett MH förstår jag inte inte vad du menar med ? Jag tycker bara att man skall ha en kontrollerad kamp med sin hund och att vissa raser går igång starkare på kamp som leder till en större frustration/jaktlust som kan leda till oönskade incidenter om man inte vet hur man använder kamp för ett rätt och kontrollerat syfte.
   mvh
   /Seth

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s