Pinntokig hund – konsekvenser


I dag bjöd jag in en dam att släppa sin tik i en rastgård för att få leka med Gunvald, men hon var osäker på sin tik som kunde vara lite sur mot andra hundar.

Jag sa att det är okej och hon släppte in henne och Gunvald gick försiktigt fram för att hälsa, dom hälsade kort och sedan gav sig tiken iväg och letade upp en pinne.  Gunvald är bra på att vara med tikar då han har största respekt för dom och har blivit fostrad av ett stort antal tikar under sin uppväxt. Gunvald är inte aggressiv mot andra hanar – hanhundsaggressiv heller, men han är självklart inte perfekt och har sina brister.

Gunvald ville leka, men så fort han kom i närheten av tiken och pinnen så gjorde tiken ordentliga utfall mot honom, men Gunvald gav inte upp och försökte ett antal gånger med lekinviter ända tills hon gav honom ett hugg i halsen.

gunvald pinntokig tik mindre

Gunvald surnade till och fräste ifrån till tiken och ville inte ha med henne att göra mer.

Tiken var besatt av pinnen och när dom kom till hundgården så hade hon en pinne i munnen som hon bar på, så jag frågade om hon alltid fick ha en pinne med sig på promenader och det fick hon.

Då vart jag intresserad och frågade hur det går med hundmöten och det fungerade tydligen inte alls, tiken gjorde alltid attacker mot den mötande hunden.

Jag gav ägaren rådet att tiken inte skall få en pinne på promenaden då hon har ett så starkt vaktande föremålsintresse och i det här fallet av en pinne och det leder till vakt och stress och hon ser andra hundar som ett hot att vilja ta hennes pinne.

Jag gav rådet att ha  hellre en leksak i fickan och när man kommer till rastgården så kan hon få den som en belöning att leka med och att börja träna hundmöten och försöka att få kommunikation med sin hund vid hundmöten.

Hon vart glad över råden och hade inte sammankopplat pinnen med otrevliga hundmöten. Ibland är det svårt att koppla ihop beteende och vissa situationer som uppkommer.

Mvh
Seth

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s