Köpa sele till hund – ska det vara ett lotteri?


Att köpa ett sele till en hund i en djurbutik kan verka vara som att köpa en lott? Ett sele måste så klart vara anpassat efter hundens anatomi. Inte bara efter vad någon tror. Kunder kanske känner sig trygga av att höra hur bra det är och förväntar sig nog inte att deras hund kan få ett prestationshämmande och kanske skadligt dragsele när de frågat om råd i en djuraffär. Många djurbutiksförsäljare är säkert kunniga och erfarna i det de gör. Men det får ju verkligen inte bli fel för hunden!

Ada till vänster och Rolf till höger.

Dragträning. Ada till vänster och Rolf till höger.

Var i en djuraffär och gick förbi när en person skulle köpa sele, men jag hörde att personalen förklarade fel – faktiskt med bristfällig kunskap. Jag kunde inte låta bli att visa ett annat sele som passade bra och förklarade varför just det inte skulle ge skador på hunden under drag. Vi pratade lite om det och expediten förstod vad jag menade – så den gången blev det rätt.

Har även varit med om motsatt, då jag stannat upp bredvid ett selköp och kunden gått iväg med ett för stort och därför olämpligt sele till hunden som skulle dra. Och jag lade mig i den gången också,  jag kan inte låta bli att tänka på hur det skulle bli för hunden?

Vi började diskutera och jag jämförde och lade mina händer på axlarna på dem och höll tillbaka deras svängande armrörelser för att visa att just det selet var för brett över bogen för att ge frambenen full rörelsefrihet. Men trots att jag visade väldigt fysiologiskt så det gick inte fram, eftersom butiksförsäljaren ”vägrade ha fel” och kunden var så osäker själv. 

”Vem tror jag att jag är egentligen”Inte så att jag går fram och säger att jag hållit på 30 år inom drag med hund – men den synbara förklaringen om fysionomi är inte så komplicerad.

Ingen skaffar ett sele för att skada sin hund – tvärtom. Så grundligare utbildning hos personal i djuraffärer vore bra. Tror faktiskt att den allra flesta zoobutikspersonalen hade gillat det.

Relaterat inlägg:
Weightpulling och draghundar – här finns kunskap och erfarenhet.

4 svar till “Köpa sele till hund – ska det vara ett lotteri?

  1. Ping: Sju minuters Seth om dragundsport på radio | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  2. Ping: Seth Sjöblom på radio om slädhundsport | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  3. Ping: Intervju 1999 med förbundskapten Seth Sjöblom | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  4. Ping: Weightpulling och draghundar – här finns kunskap och erfarenhet | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s