Klippa hundens klor utan kamp eller nedsövning.


Det är ibland stora problem vid kloklippning av hund. Både hunden och ägaren kan känna en stor stress inför detta nödvändiga återkommande moment. Vissa hundar får tom sövas ner hos veterinären för att det ska gå. Och nedsövning är alltid en risk.

Trist att det ska vara så.

Därför tänker jag berätta en av mina yrkeshemligheter – för att klippa klor.

Åtta års turismverksamhet med slädhundar, 75 hundar som skulle kloklippas varje månad, samt min tidigare erfarenhet av egen tävlingskennel lärde mig detta.

Och varje dag besiktigades deras tassar och klor för eventuella skador eftersom de skulle jobba och dra – tassarna var hundarnas arbetsredskap. Det blev en rutin att arbeta med hundarnas tassar och de blev vana vid det. Det var mest jag som klippte klorna eftersom jag hade störst vana bland mina medarbetare.

Bara för skoj skull; ska vi räkna lite? 75 hundar x 4 ben x 5 klor = 1500 klor i månaden x 12 månader = 18 000 små klor om året som skulle klippas. 

Och alla tassar skulle kontrolleras före avfärd och varje kväll då hundarna arbetat klart ute i vildmarken, som under en femdagarstur. Hundarna kunde behöva sockar på en tass med speciell salva beroende på vilken temperatur det var då snön förändras efter temperaturen och du måste anpassa salvan och kuren efter detta.

Allt måste checkas varje kväll, timtals arbete och då var inte temperaturen ute något som fick sätta stopp för detta, 3 plusgrader eller minus 40 C – det måste bara göras. Klor på en hund är en sak, men andra små osynliga skador som kan leda till allvarliga infektioner är inte något som är lätt att upptäcka.

Min rottishane Gunvald Larsson får munkorg på sig när jag hanterar honom för att behandla sår, tömma analsäckarna eller klippa klorna – även om jag litar på honom och han har bitspärr och aldrig skulle göra mig något, men han blir avslappnad eftersom jag gör en ganska omfattande besiktning av tassar, analsäckar, mm.

Munkorgen försätter honom helt enkelt i rätt läge så han blir lugn och står ut bättre förberedd om det blir lite obekvämt.  Förra helgen när jag tränade en hund som brukade sövas vid kloklippning så klippte jag klorna på hunden på parkeringen – utan problem för någon av oss utan munkorg.

Jag lägger aldrig ner en hund inför kloklippning, det skapar bara onödig stress och händelsen blåses upp och hunden uppfattar det som en kamp.

Jag lyfter istället upp tassarna precis som en hovslagare  på en häst och tar gärna hjälp av någon som håller hunden i halsbandet. Ömka inte med hunden, ge hellre en godis efter att du blir klar med en tass och beröm och fortsätt med nästa lugnt och fint. Det känns naturligt, avslappnat och hunden hinner inte spänna sig utan det går rätt smärtfritt.

Är man osäker ska man inte göra det – för sånt känner ju hunden och osäkerheten smittar av sig. Men kanske börja träna – med munkorg till att börja med. Men främst ska man ju vänja hunden redan som valp vid att hantera den för hemma-hälsoundersökningar. Men kloklippningen kan ändå bli ett problem.

Så här klippte jag Gunvalds klor förra veckan. Munkorgen gör honom alltså trygg, han vet vad som gäller.

Klipp fram1

Klipp fram2

Klipp bak1

3 svar till “Klippa hundens klor utan kamp eller nedsövning.

  1. Hur ska man göra när du har en hund som du har kunnat klippa klorna på men nu kan du inte göra det för så fort han ser klotången så springer han iväg. Hos veterinären funkar det inte heller då dom kan inte ens sedera honom längre eller sätta på en munkorg. Jag kan inte heller sätta på honom den då han blir som en helt annan hund. Tog honom till ett ställe där dom skulle klippa hans klor, det funkade 2 gånger, tredje gången gick det inte då försökte han bita tjejen som höll honom. Tydligen byter han taktik hur han ska komma loss. Första gången var han som en ål o försökte komma loss men dom lyckades parera honom. Andra gången så böjde han bakbenen och kastade sig bakåt. Det funkade inte heller utan klorna blev klippta. Tredje gången så försökte han som sagt bita tjejen som höll honom. Så hon blev rädd för honom. Vilket jag kan förstå.
    Jag har försökt att få honom känna sig säker med munkorg o tång men det går inte. Oavsett vad jag gör, hur jag gör osv. Nu börjar klorna bli så långa att dom snart gå av. Hur ska jag få iordning på dem?

    Gilla

  2. Ping: Akutvård av hundar – ibland långt från civilisationen. | Seth Sjöblom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s