Problemhund – min metod – mjuk men bestämd, berättar Seth


För er som undrar vilka metoder jag använder i träning med hund – människa så kan jag lättast beskriva det med att kommunikation mellan förare, hund och analys av samspel i deras miljö är det grundläggande jag arbetar ifrån för att få alla att förstå – och ser dessa alla komponenter sammantagna för att få en rättvis bild av varför, hur o.s.v.

Jag arbetar efter en metod fungerar som jag har slipat fram efter både hundutbildningar och mina 45 års praktiska erfarenheter med 300 aktiva hundar, som har lärt mig mest. Jag anpassar hjälpmetoder och träningsscheman personligt efter varje hundekipage om någon behöver min hjälp.

Jag jobbar med mjuka metoder, positiv inlärning, men med bestämdhet. Jag ger inte godis som distraktion inför problem, utan jag kräver fokus av hunden – och människan. Sedan kommer belöningen genom positivt beröm eller lek. Men oavsett resultat är man alltid positiv mot dem som ska lära sig.

Min filosofi är att stärka relationer, inte att undergräva dem med 70-talsmetoder med total lydnad via underkastelse, som på rygg eller med hot. Tror inte på att ”mata hundarna förbi problem”. Jag lär ut hur hunden vill kommunicera med dig och förklarat den kommunikation ni saknat.

Inte med hunden som en slav – utan som en glad medarbetare. Jag lyfter upp båda och ger hopp, men utmålar inga luftslott, utan säger rakt ut och vad som krävs. Även vad man kan förvänta sig. Oftast tycker jag att ”problemhundarna” är riktigt bra hundar – men missförstådda – och de protesterar med frustration och har inte fått lära sig hur det borde bete sig. Så de behöver hjälp!

Viktigt är att hundföraren och hunden jag hjälper aldrig ska känna sig nedtryckta.

Istället vill jag lyfta hundens och förarens självförtroende och ge hopp – för det är ofta det som krävs. Många ägare känner sig helt misslyckade för att allt de gjort inte funkat. Många har gråtit av känslor när jag pratat med dem. Klart hunden känner av och påverkas av ägarnas sinnesstämning.

Det är levande varelser man arbetar med, så en enda metod eller samma träningsschema för alla fungerar självklart inte eftersom personlighet på både hund och förare inverkar på hur situationen och problemen ser ut och utvecklas.

Det skall vara en individinriktad inlärning som praktiskt ger resultat för ägare och hund. Grundläggande för harmoni är regler. man får sätta regler, men inte kränkande utan lyftande för dem båda. Jag kan ärligt säga att jag har kunskapen att ta problemlösningen ett steg längre än många andra p.g.a min förhållandevis rätt stora erfarenhet av att ha haft och lett hundar i flock.

Det är det jag arbetar efter – att ena människa och hund till en flock med säkra tydliga signaler och därmed en bra kommunikation.

Man ska dock tänka på två saker om man anser att man behöver hjälp med sin hund. Dels att man själv får göra grovgörat och genomföra träningen konsekvent.

Att lösa ett beteendeproblem är inte som att gå till läkaren och få ett snabbpiller. Vi pratar terapi för både människa och hund.

Ibland kan jag undra om det inte blivit en Quickfix-sjuka när folk ser på hundprogram på TV och tror den ihopklippta halvtimmen visar allt och det räcker? Ett problem som pågått lång tid och satt sig, låt oss säga två år – det kureras inte på en halvtimme. Jämför med människor i terapi, som i KBT-träning för att arbeta bort problem, det kräver arbete och går framåt steg för steg.

intellektuell hundDet är min metod – KBT-liknande träning, som jag själv kallar ”HBT -hundbeteendeträning” och som det kommer mer om i min bok.

Hundar lever i nuet och kan inte processa intellektuellt, som människan, för att förändra sitt beteende. Man får förändra beteenden med träning och med att stå öga mot öga med problemen för att få en chans att träna på det svåra, bearbeta och komma vidare till ett sundare beteende.

Det man arbetar med för att komma till, en för alla positiv lösning, handlar om relationer och kommunikation.

Jag förmedlar hopp via att berätta om små, men viktiga signaler hos hundar och visa praktiskt. Skillnaderna kan vara nästan osynliga, men mycket viktiga och för att vända ett beteende.

examenDet är tre saker som gäller vid beteendeproblem: Träning, träning och träning. Man får kämpa, dag för dag! Men belöningen finns där – bara man inte ger upp eller blir för modfälld av enstaka bakslag. Levande varelser har inte fixar-knappar.

Mina referenser är dem jag har kunnat hjälpa. Och när mina metoder har lyckats har hundekipaget gjort det största jobbet, varje dag och gjort läxorna ihop.

/Mvh
Seth

Ett par av de metodrelaterade inläggen på bloggen:
”Mjuka eller hårda linjen” i hundfostran?
Hundman som kör HBT.

6 svar till “Problemhund – min metod – mjuk men bestämd, berättar Seth

 1. Ping: Seth Sjöbloms roll som beteendekonsult – eller Hundmannen | Hundcoachen Seth Sjöblom

 2. Ping: Gripande blogginlägg om att bemöta sin hund | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

 3. Ping: Min metod är HBT – hundbeteendeterapi. | Seth Sjöblom

 4. Ping: Hundman som kör HBT. | Seth Sjöblom

 5. Annette Lucia Hellman

  Har en snart 3 år jätteglad och god labrador lyder hur mycket som helst hemma och på gården. På promenaderna är det lite svårare. då det är så mycket att titta på och nosa på. Har då inte riktigt tid att lyssna på matte eller att gå fot. Gå fot brukar han inte behöva på skogpromenader, men på torg och trottoarer. Ska inte tala om när kommer andra hundar, Oj, va kul en kompis. Alla hundar är kompisar i hans värld. Har försökt med det mesta. Stannar när han blir för ivrig. vänder och vi går åt annat håll när han drar.
  Stannar och han ska sitta ner. Jag promenerar med honom varje dag i skogen och vi går ca 1 mil, har hur mysigt som helst
  Har du möjligen något mer tips till mej och min älskade Alfons.
  Tack på förhand
  Annette Hellman

  Gilla

  • Hej
   Klassiskt problem som du har, du är avslappnad när du går själv med honom i skogen på promenad, men när du kommer in till stan så är ju det samma sak, han vill nosa, dofta och träffa andra hundar ! Lär honom att när du går i koppel med honom så är det arbete för dig och honom , inget nosande, gå fot till en speciell plats varje dag och där får han belöningen att vara fri och nosa runt en stund, lek med han och sen är promenaden arbete hem igen, fot och ingen näsa i backen. När du sen är på stan så är det arbete som gäller, fot inget nosande, kommunikation med dig och sen belöning när du är på avskild plats. Har inte träffat er och sett problemet, men det är vad jag kan råda dig till med den info du gett mig.
   mvh
   /Seth

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s