Lämna inte hunden att frysa.


Ibland ser jag hur väldigt små hundar som har päls utan underull står uppbundna utanför en affär ensam eller i grupp och utan täcke på sig, skakar och fryser. Man undrar varför de blir bundna utanför en affär när det är minusgrader ute, utan en dyna att sitta på ens?

Titta på dom här killarna, dom fryser inte, dom har genetiska egenskaper att klara kyla. Men alla hundar har inte det.

tzar

Sina0002

Jag och dom har sovit tillsammans i snö ner till 40 graders kyla, jag i en sovsäck som klarade kylan och dom bredvid mig, men med skillnad att dom grävde ner sig i snön, rullade ihop sig och lade nosen vid testiklarna så att utandningsluften gjorde att dom inte förfrös testiklarna. Vilka fantastiska djur, dessa polarhundar! Sen hade jag ofta en eller två tikar som kröp ner i fotänden på min sovsäck och vi värmde varandra. Min sambo tror mig knappt..

Jag träffade nyligen tre små chihuahuor utanför en affär som stod och skakade och jag gick fram och satt mig ner bredvid dem, öppnade jackan och bjöd upp dom i famnen och alla hoppade upp under min öppna jacka. Jag satt där med hundarna och folk som gick förbi trodde nog att jag var en uteliggare med några plågade hundar och ville ha pengar. Vi myste ca 20 minuter och sen jag in i butiken för att handla och när jag kom ut så var hundarna borta.

chiuahua i väska

Skaffa i stället ett värmande täcke att bära, en dyna de kan sitta på eller en stor väska, sy in fleece, eller lägg in en filt i och lär dina småttingar att hoppa ner i den så att dom slipper frysa. Polarhundar är lämpade för minusgrader, de andra måste man ta mer hand om.

hund i täcke

Och varför ens binda en hund utanför en affär för att man inte vill gå ut två gånger? Speciellt en liten hund är väldigt lätt att stjäla.

Det är mycket möjligt att en stulen hund inte ens är vid liv två dagar efter den försvunnit utan fått vara bete i hundkampsträning. Hundtjuvar och hundkamper är ett värre öde än att frysa. Men tänk på att vanliga hundar, särskilt små inte tål kyla lika bra som du i dina vinterkläder.

/Seth

3 svar till “Lämna inte hunden att frysa.

  1. Ping: Barfotatassar på het asfalt smärtar | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  2. Ping: Vintervarning – du skulle inte heller kunna hålla värmen | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  3. Ping: Det BÄSTA skrivna av och om Seth. | Seth Sjöblom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s