Varg blev hund av matrester med kolhydrater.


Svt skriver att svenska forskare idag publicerar en ny stor genetisk analys av ett 40-tal hundarter och vargar – Så blev hunden människans bästa vän. Slutsatserna genkartläggningen pekar i en riktning, nämligen att det verkar ha varit kolhydraterna som var nyckeln: ”För att förstå vilka genetiska förändringar som var avgörande när vilda vargar blev tama hundar så har genetiker vid Uppsala universitet kartlagt och jämfört genuppsättningen hos dagens tamhundar och hos varg. Och när de jämför generna är det två områden i arvsmassan som skiljer sig mest. Det ena har med hjärnan att göra och det andra magen. Att hjärnans utveckling ser annorlunda ut kan troligen förklara skillnader i hundars och vargars beteende.

DogAtTableNär det gäller magen så handlar det alltså om att hundar klarar av att äta och tillgodose sig näringen i mat som är rik på stärkelse, som tex frukt och frön. Detta till skillnad från vargar som har en matsmältning som är mer inriktad på enbart kött.

Det här förklarar uppsalaforskarna med att urhundarna antagligen gick och letade upp matrester i människornas sophögar, (sophögar) som blev allt mer vanliga allteftersom människan blev mer bofast.”

Tiggande hundar vid matbordet som får sig en munsbit då och då – kan alltså vara ursprunget till att vi idag har tamhundar.

DOGTABLESCRAP
Maten är det viktigaste för en hund, så det är naturligt att den är väldigt uppmärksam när det är mat med i bilden. Men det är viktigt ur fostringssynpunkt att tänka på att en hund som kommer och kräver mat av dig inte bör får det. Bordsmatar man en hund när den uppmanar till det så sätter man rangordningen ur balans då en flockledare är den som äger maten och bestämmer när den skall serveras.

Vill man ge sin hund en godbit är det bättre att göra det som belöning exempelvis vid träning – så att munsbiten har ett syfte som gör er båda gott.

Vi kan iaf tacka stenåldersmänniskorna och deras hushållsavfall för att vi har våra hundar idag!

3 svar till “Varg blev hund av matrester med kolhydrater.

  1. Ping: Varghybrider – information och diskussionerna |

  2. Ping: Varghybrider – information och diskussionerna | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  3. Ping: Äldre varg-hundteorier som idag fått mer vetenskapligt stöd. | Seth Sjöblom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s