Nya regler på Blocket för djurannonser!


Vi skrev igår om en sorglig historia om en insmugglad valp som fick avlivas. I det inlägget finns alla länkar till det vi skrivit om smuggelhundar, blocketannonser, bedrägeriförsök via blocket och vår mailkonversation med Blocket.

Mycket glädjande är att Blocket nu har satt upp nya regler för handel med djur på sin annons-site.

Trygg djuraffär både för dig och djuret:
Att köpa djur är ett stort ansvar och skall inte vara en ogenomtänkt impulshandling. Därför har Blocket regler för lägsta pris på hundar (1000 kr), katter (500 kr).
Många djur lever länge och kräver din uppmärksamhet och omsorg. Därför är det viktigt att du tar reda på vad som krävs av dig som ägare och vårdare innan du gör slag i saken och skaffar dig ett husdjur. Bra vägledning och råd hittar du hos vår samarbetspartner Djurskyddet Sverige. Där hittar du råd som är anpassade till alla djurkategorier du hittar på Blocket.

Att köpa hund
– Köp aldrig hundvalpar som är yngre än 8 veckor.
– Ta inte emot hundvalpar som kostar mindre än 1000 kr.
– Försäljning av Pitbull är inte tillåtet. När du köper American Staffordshire Terrier bör du vara uppmärksam så det inte är en Pitbull.
– Köp aldrig en hund som insmugglats till Sverige! Dessa hundar smugglas in i Sverige på ett omdömeslöst sätt och kan medföra smittspridning till människor och djur. Läs mer på Jordbruksverket. – För att försvåra annonsering av smuggelhundar, är det inte heller tillåtet att annonsera importerade hundar.
– Kontrollera stamtavla om hunden är renrasig.
– När du köper hund bör du ta del av råden från Djurskyddet och SKK.

Jättebra Blocket!!

Här finns Blockets varningar om bedrägeriförsök -som vi var med om angående billiga hundar (som inte ens finns) som ska locka till förskottsbetalning. Det handlar ju snarare om bedrägeri än djuraffärer, men de som ska köpa hund är de som drabbas. Priset som bedragarna satt på valparna som vi skrev om var 3-4000:-

Minimipriset på 1000:- som blocket satt för en hund är också väldigt lågt med tanke på vad hundar brukar kosta och att det är viktigt att köparen är seriös och värderar hunden som ett liv. Lägsta pris borde iaf vara 2500:- anser vi. Men reglerna i stort sett är en positiv framgång för hundar och andra djur.

blokcet logoLäs mer om nätfiske/phishing då du får mail om att lämna ut inloggningsuppgifter eller bankkontonummer. Avsändaren verkar vara autentisk. Gå inte på det. 

8 svar till “Nya regler på Blocket för djurannonser!

 1. Ping: Irländska gatuhundar – djurs låga status | Hundcoachen Seth Sjöblom

 2. Ping: Minst 26 smuggelhundar sålda – hur? | Hundcoachen Seth Sjöblom

 3. Ping: Smittovalpar i tiggarnas famnar? | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

 4. Hej!
  Pitbull är en renras även om den inte registreras i SKK, de ska också ha stamtavla precis som vilken annan renras som helst. Det är dessutom en väldigt ovanlig ras och de ”pitbulls” som säljs på blocket är allt som oftast blandraser.

  Blocket skulle göra hundarna en stor tjänst om de skilde på blandraser och renraser i sina annonser då en stor okunskap lurar många.
  Mvh

  Gilla

  • Hej
   Du har helt rätt, men det är ju så att icke godkända raser enligt SKK behandlas som blandraser och jag ”tror” att det är det som blocket går efter. Men jag kan ha fel och skall ställa frågan till dem. Men oavsett ren eller blandras så anser jag att hunden är ett liv som man inte köpslår med, lika värde !
   mvh
   /Seth

   Gilla

 5. tror i förlängningen prisnivån satt på Katter iaf leder till att färre katter av”icke-utställnings-katter” kommer att säljas.
  dem som söker ett djur att plåga är sjuka individer som kommer att få tag i djur på andra sätt än via annons
  ett alternativ förutom det uppenbara blir att ljuga i annonsen
  det uppenbara är amatöravlivning bakom huset eller av den ”aktive jägaren” man känner.
  undrar, skulle Du Seth köpa en Katt ”a la 4vägskorsning” ( blandras från bondkatt, siames, mfl rasers släktled) för 500kr ???
  Det finns familjer och enskilda som har kärlek att ge dessa djur men kanske inte så mycket pengar,
  så vad Du inte tar i beräkning är att man som NY kattägare måste
  träffa säljaren som förmodligen kan bedöma köparen
  inhandla Kattsandlåda golvskydd renspåsar och spadar, kattsand, avmaskningsmedel ……..
  så kattens pris kanske inte blir 500kr, utan en bit över 1000kr innan man har allt plus ev transportbur & rätt sorts mat förstås.
  Jag undrar om denna prisnivå ide grundar sig på antaganden om katter, försäljning av dem, kattsäljare-köpare och hur de behandlas,
  eller om
  Du ens har en eller tre exempel på misskötsel av katter sålda över web-annonser
  I Sverige har vi en förmåga ”att ropa varg” och skapa”regler som ska stoppa …”, men om man inte kan säkert tillämpa något som man dessutom inte har belägg för, bör man passa sig att dra alla djursäljare och köpare over en kam.

  Gilla

  • Hej
   Jag försöker att förändra och förbättra blockets regler och dom försöker, men så klart är det så att vi inte kanske når fram hela vägen.
   Men då är det bra att fler som du kommer med förslag både till mig och direkt till blocket.se
   mvh
   /Seth

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s