Insmugglad valp med förfalskade intyg fick avlivas.


Det här är en oerhört trist historia som Dalarnas Tidning berättar om: Julklappsvalpen fick avlivas. Mopsvalpen var köpt på annonssajten Blocket –  och små  hundraser är populära smuggelobjekt från länder med rabies.

Valpen på bilden är inte den samma som artikeln handlar om.

Valpen på bilden är inte den samma som artikeln handlar om.

”Först när affären var avslutad och leverantören färsvunnen upptäcktes att valpen inte var id-märkt trots att den skulle vara veterinärbesiktad. Familjen beställde då tid för märkning, och fick sitt livs chock.
Det svenska intyget var förfalskat och veterinären som utfärdat det existerade inte. Då valpen kunde vara insmugglad och rabiessmittad, och var för liten att sättas i karantän, återstod bara avlivning.
Risken finns att fler valpar med förfalskade intyg sålts, och Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA) går nu ut och varnar hundköpare i hela landet. Rådet därifrån är att alltid ta reda på varifrån valpen kommer och om den är frisk ─ före köpet!
– Jordbruksverket utreder årligen mellan 400-500 fall med insmugglade hundar, men vi misstänker att mörkertalet är väldigt stort säger veterinär Louise Treiberg Berndtsson.”

Hon avråder helt från att ta emot valpar som levereras till dörren eller överlämnas i mörkret på parkeringar, bensinstationer och liknande. Man måste besöka mamman och valparna i deras hem, hos uppfödaren.
Louise Treiberg Berndtsson menar att minst lika mycket tid som köparen kanske ägnar valet av hundras borde läggas på att säkerställa att hunden är frisk och att turerna kring köpet går lagligt och säkert till.
Allt för att som köpare slippa tvingas avliva sin valp och riskera börja sprida rabies i Sverige. En sjukdom som drabbar både människor och djur, och som vi varit förskonade från i över 100 år.

Man kan bara säga: FY FAAAN över denna hemska historia. Men inte glömma att det ligger ett stort ansvar på hundköpare att skaffa sig all kunskap som det bara går för att inte bli lurade, och även besöka tiken i hemmiljö. Vi måste kapa marknaden för smuggelhundar – som ofta går grymma öden till mötes.

Vi har tidigare skrivit en varning om insmugglade hundar. Det är en grym hantering där smugglarna tom slänger ut valparna ur bilfönstret när de riskerar upptäckt.

En annan sak att vara uppmärksam på om man går i hundköpstankar – är bedrägeri då valpar (som inte finns) är de nya ”Nigeriabreven”. Blocketannonser om billiga valpar då ”säljarna” försöker få förskott och betalning – med (obefinliga) valpar som verkar utannonseras till under marknadspris – som lockvara. Mer om detta:
Ringde på en fejk-annons om valpar.
Fejkannonsen om valpar slutade inte här.
En läsare som: Blev varnad om valpbedrägeriet
Blockets svar om fejkannonsen.
Blocket.se svarar igen. 

Det finns alla skäl till att vara uppmärksam på blocket-annonser.

Läs mer om vad Dog News har att säga om saken:
Blocket.se och annonsering av renrasiga hundar utan stamtavla.

/Med vänlig hälsning för hundarnas skull – från hundcoachen Seth Sjöbloms blogg 

11 svar till “Insmugglad valp med förfalskade intyg fick avlivas.

 1. Ping: Varning på stan – hundar heta byten | Hundcoachen Seth Sjöblom

 2. Ping: Varför kollas bilköp bättre än hundköp? |

 3. Ping: Än en gång – varför kollas bilköp bättre än hundköp? | Hundcoachen Seth Sjöblom

 4. Ping: Minst 26 smuggelhundar sålda – hur? | Hundcoachen Seth Sjöblom

 5. Ping: Registersamarbetet positivt mot valpsmuggling | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

 6. Ping: Smittovalpar i tiggarnas famnar? | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

 7. Jag har köpes annons inne på Blocket just nu och fick mail från en kvinna som påstår sej flyttat från Svea till UK då hennes man blivit omstationerad. Någon typ av olycka skall ha hänt med sonen så nu har de inte tid för hunden längre. Hon vill ha 3800kr för att skicka den till mej i Sverige. Det skall tydligen inte betalas till henne utan till transportbolaget. Jorå se….. 😉
  Så på något vis skall något bolag frakta hit hunden. Enligt henne är den redan reggad i SKK då de bott i Sverige. bad om chipnummer men det visste hon lägligt nog inte vad det var 😉
  VI får se vart detta tar vägen.

  Gilla

 8. Ping: ”Allergi-epidemi” efter ogenomtänkta husdjursköp? | Seth Sjöblom

 9. Ping: Två typer av valpbedrägerier – antingen insmugglade eller hundar som inte finns. | Seth Sjöblom

 10. Ping: Nya regler på Blocket för djurannonser! | Seth Sjöblom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s