Alternativ till djurförsök utreds i EU.


Nytt från Jordbruksverket om djurförsök.

badad hundInom EU:s länder pågår en allmän översyn av hur försöksdjur föds upp, hålls, sköts och används. Det beror på att EU under 2010 gav ut ett direktiv som ska införlivas i medlemsländernas lagstiftning. Den nya lagstiftningen ska gälla från 2013.

Därför redovisades den 14 juni 2012 en utredning till regeringen om ett framtida nationellt arbete för att ta fram alternativa metoder till djurförsök: Utredning om alternativa metoder till djurförsök.

Den svenska regeringen har tagit fram förslag på hur djurskyddslagen och djurskyddsförordningen ska ändras för att uppfylla direktivets krav. Jordbruksverket arbetar med att ändra de föreskrifter om försöksdjursanvändning som berörs.

Regeringen bedömer att ytterligare förändringar kan behöva göras för att Sverige fullt ut ska leva upp till intentionerna i det nya direktivet om försöksdjur.

Från redovisningen som gjordes av Statens Jordbruksverk, Sveriges lantbruksuniversitet – Nationellt centrum för djurvälfärd och Vetenskapsrådet:

”2.3 Vad är alternativa metoder till djurförsök och validering av alternativa metoder till djurförsök? Alternativa metoder och de 3 R:ns princip Begreppet alternativa metoder till djurförsök har ingen entydig definition i Sverige. En del anser att begreppet endast omfattar sådana metoder som helt ersätter djurförsök. Andra anser att begreppet även omfattar metoder som begränsar och förfinar antalet djurförsök. Den sistnämnda synen används generellt i svensk djurskyddslagstiftning och innebär att alternativa metoder till djurförsök är synonymt med de 3 R:ns princip som står för Replace, Reduce och Refine (på svenska ersätta,begränsa och förfina djurförsök).”

På flera punkter kom utredningen fram till mycket som stämde överens med Djurens Rätts kritik:  Nästan alla djurförsök godkänns.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s