Vårdhundar ute i kylan.


I föregående inlägg skrev vi om vårdhundar som tröstade efter en tragedi, och att vårdhundar har en mycket positiv effekt inom sjukvård och omsorg.

DT från Dalarna rapporterar att kontraktet med kommunen löpt ut för vårdhunden Trixie och hennes vänner, så att de inte kommer besöka de gamla på kommunens äldreboende längre. Ett annat privat boende kommer fortgående att få besök av sina fyrfota vänner.

trixie maria hansson”– Trixie är en underbar vårdhund. Hon kan sitta still i flera timmar och umgås med de äldre. Det är väldigt uppskattat när hon kommer på besök. Då blir det livat här en stund. Vi fikar och leker med de boende och de får också mycket uppskattning tillbaka från hundarna, säger hundägare Carin Andersson.

Sedan 2009 har hundarna besökt äldreboenden i Falun fem dagar i veckan, både privata och kommunala. Vid det här laget är de välkända för både personalen och de äldre. Besöken brukar inledas med fika och lek. Sedan får de äldre egentid med hundarna. En del vill gå ut på promenad, andra vill ligga i sängen och vila tillsammans med Trixie.”

Hundägaren Carin Andersson skulle gärna fortsätta besöken på det kommunala boendet, men hon kan självklart inte dra på sig privata omkostnader för att göra detta. Hon har ju också satsat på att gå vårdhundsutbildningen. Det tar ett år att bli certifierad med sin hund så engagemanget från Carin Anderssons sida är stort.

Vi hoppas på att Faluns kommun visar lika stort engagemang och förnyar kontraktet på kommunens äldreboende så de uppskattade hundbesöken kan fortsätta, till allas glädje och nytta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s