Turisterna som höll på att frysa ihjäl.


Jag var en gång ute och tränade på en 15-milatur med mina slädhundar inför en långdistanstävling på ca 30 mil.

slädhund backe

Mitt ute i ingenstans när det hade börjat blåsa upp till snöstorm och en skida hade gått av på släden som vägde ca 70 kilo med allt jag måste ha med mig för hundarna och mig själv, då fick jag syn på ett par personer med snöskoter. De hade stannat. Jag stannade vid dem. De stod och huttrade, helt utan rätt kläder.

Det var ett tyskt par som hyrt en snöskoter, men farit vilse med tron att man kan ge sig ut för att se den exotiska vildmarken som på vykort.

Jag tog fram en lång varm dunrock ur mitt reservklädeslager. Man har alltid extrakläder med om man skulle bli nedkyld. Kvinnan var redan väldigt påverkad av den hårda kylan och vädret blev sämre och det började skymma så jag tog fram mitt kök och kokade en varm soppa till henne och mina hundar fick en liten vila.

slädhund mörker

Jag pratade tyska med  dem och sa att att om ni följer mig så skall jag leda er ner till civilisationen och körde med mitt hundspann före dem och de körde efter under fyra mil tillbaka till byn. Vi stannade vid macken där jag band mitt slädhundsekipage och tog med turisterna in.

De var väldigt lyckliga. De hade frusit ihjäl där ute om de inte hade fått hjälp. När jag kom ut från macken stod det 20 turister och fotograferade slädhundarna och släden – på bensinmacken.

Senare gick jag och pratade med snöskoteruthyraren om incidenten och att han fick lova att inte hyra ut en skoter till turister utan att se till att de var rätt klädda för den här typen av strapats. Dessutom har jag själv haft guidade skoterturer för turister. Utan guidning – hur ska de veta var de är i vildmarken?

Jag träffade dem på Konsum två dagar efteråt och dom kände igen mig och var evigt tacksamma för min insats. De kom senare några dagar efteråt och betalade för en hundspannstur – med mina ”rätta kläder” – som jag alltid lånade ut till de turister jag hade hand om.

De fick träffa alla mina 75 hundar lösa i rasthägnet. Alla dessa hundar som kom rusande mot mig när jag kom dit. Jag får en klump i halsen varje gång jag tänker på dem – de avgudade mig. Jag var deras flockledare – och jag tog hand om dem som de var mina barn.

Slutet gott allt väl för det turistparet!

Året efter så kontaktade dom mig och bokade in sig på en 5-dagars slädhundstur i vildmarken för att lära sig mer om vår nordiska vintermiljö, hundar och sin egen kapacitet och vi har än i dag kontakt med varandra.

Vildmarken är underbar – men samtidigt väldigt farlig om man inte vet vad som krävs.

mvh
/Seth

5 svar till “Turisterna som höll på att frysa ihjäl.

  1. Ping: Sju minuters Seth om dragundsport på radio | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  2. Ping: Seth Sjöblom på radio om slädhundsport | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  3. Ping: Seths överlevnadskurser utmanade både polis och försvarsmakt | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  4. Ping: Intervju 1999 med förbundskapten Seth Sjöblom | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  5. Ping: Att leda någon vidare. | Seth Sjöblom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s