Dum vinnarskalle i snön.


Extrem påfrestning i kyla kräver kallt sinnelag. En gång var jag – dumt nog – nära hypotermi  fastän att jag visste vad detta skulle leda till,  vinnarskallen tog över i en slädhundstävling då jag och mitt spann skulle upp för en fjällsida – det var natt – med min pannlampa som enda belysning.

Under den extrema höjdstigningen puttade jag släden uppåt länge med hundarna och mitt varmvatten tog slut av min törst då jag svettades kopiöst. Efter den extrema fysiska ansträngningen var jag påverkad även mentalt, lite omtöcknad och uttorkad eftersom vätskan var slut och jag gjorde en felbedömning av att jag vart snurrig.

Slädhund 3 uppförsbacke

Vinnarskallen hade tagit överhanden och jag tyckte inte att jag hade tid att stanna för att värma vatten, så jag drack lite bäckvatten, mycket långsamt uppvärmt i munnen.

Men det räckte inte och var dumt gjort, så kallt som det var. Blev i ganska dåligt fysiskt skick.

Men hundarna följde doftspåret efter andra hundspann och ledde mig till nästa delmål ca 7 mil bort.

slädhund 27

Hypotermin där satte stopp för mig att fortsätta, för att allmäntillståndet och kroppstemperaturen var för låg av bäckvattnet. Vinnarskalle är inte bara av godo.  Men ett sådant misstag gör man bara en gång om man har turen att överleva.

Jag hade en mycket god grundkondition – i tonåren var jag gymnast, tävlade i karate och ägnade mig åt andra idrotter. Gick sedan en militärutbildning i lumpen som gruppledare – tills jag fick en skada i axeln då jag riskerade att stelopereras, förfrös en fot samt fick njursvikt av en obehandlad urinvägsinfektion pga av hårda befäl och att jag själv inte klagade. Hade för vana hela livet att springa flera mil i veckan innan jag  2006 fick en svår fotledsfraktur som läkte fel.

Innan den fatala olyckan då jag krossade foten till smulor hade jag och min dåvarande sambo 1998 startat vår hundspannsverksamhet för turister, med polarhundskenneln  – som kommunens djurskydd ansåg vara en förebild i hur väl vi skötte verksamheten och vi blev diplomerade tre år i rad av ekoturismföreningen. Hade redan då  sedan 1990 tävlat i medel – och långdistansturer med slädhundar.

/Seth

5 svar till “Dum vinnarskalle i snön.

  1. Ping: Sju minuters Seth om dragundsport på radio | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  2. Ping: Seth Sjöblom på radio om slädhundsport | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  3. Ping: Seths överlevnadskurser utmanade både polis och försvarsmakt | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  4. Ping: Att leda någon vidare. | Seth Sjöblom

  5. Ping: Femundslöpet och andra slädhundstävlingar. | Seth Sjöblom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s