Hundar tröstade efter tragedin.


Tragedin i Newtown då 26 personer, varav 20 barn i 6-7-årsåldern sköts ihjäl i en sk skolskjutning – går inte ens att föreställa sig.

Bloggen Hottadoggar berättar efter en omvärldskoll på Dogster –  att  en välgörenhetsverksamhet inom den Lutheranska kyrkan skickade en besättning av sina K-9-hundar. (K-9 = Canine.)

comfortDen här hundverksamheten har en lång historia av terapiverksamhet på sjukhus och sjukhem. De drabbade fick möta terapihundarna, bli tröstade och kanske bara ordlöst krama om, prata till hundarnas lyssnade öra eller för första gången sedan skolmassakern tänka på annat en liten stund.

I Sverige används också terapihundar – även kallade vårdhundar – i äldreboenden och får de äldre att öppna sig, eller att locka med ut på en promenad. Bara genom att klappa på en hund syns ju stora synliga hälsoskillnader, som sänkt blodtryck mm. ”Blodtrycket och kolesterolvärdet sänks. Vid beröring frigörs lugn och ro hormonet oxytocin, som verkar ångestdämpande och smärtlindrande. Stresshormonet cortisol kan sjunka, vilket då kan leda till att både näringsupptag och läkningsförmåga förbättras.” De äldre kanske också minns djur från sin barndom och bland Alzhemierpatienter har vårdhundar visat sig ge mycket positiva resultat.

I inlägget på bloggen Hottadoggar berättar även Mona Rönningen hur uppskattade hennes två cockerspanieltikar är när de följer med  till arbetet i hemtjänsten. Hon skriver vidare att hon tycker att hundars helande kraft borde användas mer inom vården – och det har hon rätt i. Hon ger många fina exempel i sitt inlägg.

Terapihundar används ibland även i skolor för att lära ut vad kamratskap innebär, för att öka barnens empatiska förståelse. Man kan dessutom låta barn träna sin högläsning för hundar, för hundar är bra på att lyssna, rättar inte. ”Läshunden är en utbildad terapihund som eleverna kan högläsa inför. Den bidrar främst med lugn och trygghet vilket förbättrar elevernas koncentration och gör att de kan öva utan att känna någon press. Läshunden noterar förstås inte om konsonanter eller vokaler hamnar lite i oordning under läsningen.”

En hund lyssnar, oavsett vad man berättar.  

Newtown-invånarna har nog förlorat många av sina leenden efter de tunga förlusterna i det lilla samhället på drygt 25 000 invånare.

De drabbade som fick möta terapihundarna fick nog en liten stunds lättnad av att vara här och nu med en mjuk hund som hälsade glatt och förutsättningslöst. Ett kravlöst öra att prata av sig i – eller bara sitta tyst och sörja med. Ett första helande?

Hundar är så både inkännande, positiva och oförställda att mötet med hunden kanske betydde mycket – som ett litet leende som kändes ovant i den tunga stunden efter alla förluster?

Kanske ett leende som påminde om att man fortfarande kan le?

KUL

5 svar till “Hundar tröstade efter tragedin.

  1. Mona Rönningen

    Så, nu har jag komplettarat med ytterligare info av EGNA erfarenheter på temat på bloggen … otroligt att jag missade det! 🙂

    Gilla

  2. Läs på http://www.wikipedia/Vårdhund om skillnaden mellan Vårdhund och Terapihund. Den första är yrkesmässig versamhet med nationell definition, den andra ideell med en stor variation beträffande funktion och utbildning.

    Gilla

  3. Ping: Vårdhundar ute i kylan. | Seth Sjöblom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s