Stoppa diskrimineringen av ledarhundsförare – skriv på NU.


Kan synskadade med ledarhund röra sig fritt i samhället och även resa med sina ledarhundar? Självklart – tror man.
Men det är inte så lätt – det är tydligen inget man kan ta för givet trots att ledarhunden är vägen till ett så normalt liv som möjligt i samhället – trots funktionsnedsättning. Det finns ju ännu inget skydd i lagen. Detta är vad namninsamlingen nedan (eller härifrån) handlar om.

”Ledarhundsförare förvägras till exempel plats på utbildningar, får inte hyra bostad och förlorar arbetet med hänvisning till att vi använder ledarhund. Vi kan även nekas använda våra ledarhundar när vi ska handla i affärer eller besöka gym och caféer. Ett stort antal anmälningar om diskriminering har gjorts till Diskrimineringsombudsmannen, men dessa läggs rutinmässigt ner eftersom det inte finns en anti-diskrimineringslag som inkluderar oss ledarhundsförare.” Från uppropet om namninsamlingen ni gärna får skriva på från Sveriges Ledarhundsförare, SLHF.

Stig Hedlund och hans fru Natallia som har ledarhundar fick plötsligt problem när paret skulle flyga tillsammans med ledarhundarna. Deras protester hjälpte och efteråt har gått utmärkt för paret att fortsättningsvis resa tillsammans i samma flygplan med sina två ledarhundar.

Inte heller på SJ har det alltid varit självklart. 2008 ställde SLHF, Föreningen Sveriges Ledarhundsförare en fråga till allmänheten i en namninsamling. Från Funkisportalen: Kan du tänka dig att resa i samma vagn som en synskadad medresenär med ledarhund när du reser med SJ?  Bakgrunden var en längre tids diskussioner med bland andra SJ rörande resande för synskadade med ledarhund och namninsamlingen användes som underlag för vidare diskussioner – och det fungerade:

SJ från juni 2011 gäller nu att det ska finnas en handikapplats på varje tåg  som är bokningsbar via Internet. Den platsen kommer också att vara tillgänglig för synskadade med ledarhund.

Så skriv under den högaktuella namninsamlingen: Förbjud diskriminering av ledarhundsförare. Namnlistan skall snart – den 3:dje december skickas till Nyambko Sabuni och Fredrik Reinfeldt i Sveriges regering. Och som ni såg ovan i fallet med SJ – så är varje namn på listan viktig – man kan förändra.

För det behövs inte bara enskilda positiva fall utan – en lagändring eftersom Diskrimineringslagen i Sverige inte innefattar ledarhundsförare: Ett stort antal anmälningar om diskriminering har gjorts till Diskrimineringsombudsmannen, men dessa läggs rutinmässigt ner eftersom det inte finns en anti-diskrimineringslag som inkluderar ledarhundsförare.

I USA, Australien, England, Schweiz, Finland och i många andra länder finns lagstiftning som skyddar ledarhundsförare mot diskriminering. Nu är det hög tid att Sverige också inför en sådan. Berätta gärna för andra att namninsamlingen pågår och stöd vårt krav genom att skriva ditt namn på listan. / Sveriges Ledarhundsförare, SLHF

I dagsläget blir ledarhundsförare godtyckligt behandlade utan att kunna anmäla och få sin rätt via lagskydd. Ändras lagen kommer attityderna förbättras och rättigheterna stärkas. Detta har Sveriges Ledarhundsförare, SLHF, länge arbetat för att ändra på. Alla ska kunna handla mat eller gå på ett fik eller resa. Detta borde vara självklart.

Fotnot: Detta har även bloggen Nomell.se uppmärksammat med många relaterade länkar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s