Kraven på vårdhundsutbildningar blir tydliga.


Från och med årsskiftet kommer det att finnas en nationell SIS-standard för Swedish Standard Institute kring vårdhundutbildningar som preciserar kraven på vårdhundteam som arbetar inom vården berättar  skriver Dagens Medicin. Sverige är det första landet i världen som lägger upp en nationell standard.

– Det finns ingen annanstans i världen en nationell standard med tydliggörande av vilka krav det är för att arrangera sådana här utbildningar. Sverige är också det enda land där man har anställd vårdpersonal unikt för arbete med hund på remiss, säger Ingeborg Höök, chef för Svenska Vårdhundskolan.

Terapihundar – som vi innan har skrivit om förut här och här – har visat sig ha goda mätbara häloseffekter på patienterna: ”Blodtrycket och kolesterolvärdet sänks. Vid beröring frigörs lugn och ro hormonet oxytocin, som verkar ångestdämpande och smärtlindrande. Stresshormonet cortisol kan sjunka, vilket då kan leda till att både näringsupptag och läkningsförmåga förbättras.”

Artikeln i Dagens medicin hänvisar också till Vetenskapsradion att: Samvaro med vårdhundar har också lett till minskad läkemedelsanvändning bland dementa. Här kan man lyssna på inslaget.

Ett svar till “Kraven på vårdhundsutbildningar blir tydliga.

  1. Min hund Ladie, är mer än populär på mitt jobb. Om jag inte har henne med så är stående frågan- var är den lilla? Nu är hon inte liten utan ca 32kg stor.
    Hon får en 97 årig dam att sätta sig upp på 20sek som normalt tar ca 1 min,på morgonen. dom flesta gillar att hon är hyfsat stor så dom slipper böja sig till golvet för o klappa,med risk för att ramla. Utan det är bättre att Ladie ställer sig jämte rullstolen då kan dom klappa hela ryggen eller favoriten : hon lägger huvudet i knät.En man säger alltid – det måste vara världens snällaste hund =) om vi går in samtidigt till honom så hälsar han och gosar med Ladie , (helst ska hon hoppa upp i hans säng) efter ca 1 min så säger jaha är du här oxå. Absolut mer hundar i vården…. Jag skulle gärna gått den utbildningen . Men det verkar som Ladie uppfyller detmesta av vad dom hundarna ska klara och det kan hon av sig själv….

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s