Sådan ägare – sådan hund?


Det är ett vedertaget uttryck att: Sådan herre – sådan hund.

Vissa, eller ganska många väljer hund för att de gillar utseendet hos en hundras. Inte nödvändigtvis för att hunden liknar en.

Men det är roligt med, även arrangerade bilder på look-a-likes
– det kan man inte förneka, efter att tittat på de här fotona.

Men i personlighet då? Vet nya hundägare vad de verkligen vill ha? Vill en ettrig person ha en ettrig hund? En lugn person vill ha en lugn hund, mer åt knähundshållet? En aktiv person vill ha en hund som fungerar bra på agilitybanan? De som söker en brukshund, som till jakt vet nog mer vad för hund de bör välja.

Eller vill man istället ha en hund som är sin motsats i personlighet? En hund som drar igång en om man är för lat?

Den ganska ytliga tabloidtidningen Daily Mail från Storbritannien menar via en studie av hundägare att folk väljer en hund som överensstämmer med deras personlighet. Men de skriver också att de som skaffar handväskehundar som accessoarer – som Paris Hilton – är intelligenta? Kanske intelligenta – såtillvida att de är bra på personlig marknadsföring. Men inte särskilt empatiska vad gäller hundars naturliga behov..

Tydligen väljer mer aggressiva människor också hundar som de lättare kan trigga igång en aggresivitet hos? För att förstärka sitt klena självförtroende med att plåga en hund till att bli kamphund? Har ju inte läst studierna för att se vad de baserat utsagorna på vetenskapligt. Men man kan så klart spekulera.

Och många väljer verkligen fel ras när de bara går på rasens utseende. Men det är så klart smickrande för en hundägare att ens hund jämförs med en. Det finns inga så fanatiska människor som hundägare – eller småbarnsföräldrar..

Det hålls tävlingar i att en hundägaren har en hund som till utseendet liknar dem. Se här, vissa är lika sina hundar. Medvetet eller ej. Klart det är kul att se!


Det här är ju inte ägare – hundar. Det är på skoj. För det mesta är partnerskapet inte så lika till utseendet – mer präglade på sättet.

Och – utseende är inte allt.

3 svar till “Sådan ägare – sådan hund?

  1. Ping: Fler cammohundar – kul | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  2. Ping: Lättsammare blogginlägg utvalda av redaktionen. | Seth Sjöblom

  3. Detta inlägg är jättebra skrivet!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s