Ringde på en fejk-annons om valpar.


I förra veckan undersökte jag en annons på Blocket angående två chihuahua-valpar som var till salu för två tusen kronor styck.

Jag ringde upp och fick prata med en dam med lätt utländsk brytning och visst var dom till salu och dom var 11 veckor och det var väldigt noga med att dom skulle få ett nytt hem som måste vara perfekt. Min första tanke när jag såg annonsen var att det måste vara något skumt med  tanke på priset på dessa hundvalpar som normalt kostar ca 12000:- styck.

Nästa dag fick jag ett utlandssamtal från Kamerun från en man med mycket dålig engelska som frågade om jag ville köpa valpar. Jag sammankopplade inte det samtalet med Blocket-annonsen så jag svarade att jag inte var intresserad, men efter en stund så ramlade 25 öringen ner och jag skickade åter ett mejl till Blocket-annonsen.

Då fick jag detta till svar via e-mail:

Så innan vi går vidare kommer vi vilja veta om du ta två eller en? och noterar att allt du ska betala 4000kr för två, så vad du ska göra nu är bara att betala ut ett förskottsavgift på 1500kr sedan när du får dem, du fylla resterande 2500kr, väl be om vana, det finns inga problem med det eftersom när kommer de inte fråga oss vad allt de frågade är om valparna närvarande på alla bilder av vaccin och vi visade dem tidningarna. så vad du ska göra nu är bara för att ge oss din fullständiga leveransadress som vi kommer att använda för att ordna ägarbytet papper från ministeriet för boskap och djurhållning för att visa att du är den nya ägaren av valparna, och en gång det är gjort kommer vi att driva dem till leverans byrån och reservera en plats för dem. så jag måste vara ärlig med dig. den totala avgiften är 4000kr så vi kommer att vara en att lägga till 2500kr från 1500kr du ska deponeras. så du kommer att betala 1500kr då kommer vi att slutföra de återstående 2500kr och ta dem till leverans byrå och reservera en plats för dem och de skall transporteras och leverera till dig, och vi skall ordna så att de kommer att transporteras och leverera till dig rätt på din dörr steg genom leverans agenter så du behöver inte gränsa plocka upp dem någonstans med din adress, ska de vara leverera till dig på din dörr steg. så som sagt, vi är för närvarande i Kamerun eftersom min man är en väg entreprenör och klimatet finns det inte så bra för dem och dessutom har jag bara gå till sängs en flicka vid namn Hilda så att vi inte har all tid att ta hand om dem, vi är ursprungligen från Polen så vi kommer att vara i Kamerun för ca 2 år innan du går tillbaka till Polen. så jag ger dig alla mina ord som ska du få dem idag när du skickar oss 1500kr vi slutför vila och registrera en plats för dem och de ska leverera till dig samma dag, och så fort du får dem, bara hastigt skicka oss resten av 2500kr tillbaka så att vi kan köpa mat grejer för familjen. så gå tillbaka och ta den adress som du ska använda för att överföra pengar via Western Union eller Money Gram så vi gör allt snabbt. jag har fäst våra bilder så att du ser nyfödda barn och min man och mig. och även få tillbaka med din adress som nedan så att vi ordnar allt och skicka dem idag,

fullständiga namn …. ?
tillstånd …. ?
stad ……… ?
postnummer …… ?
kontaktnummer ….?
närmaste flygplats ……?
hus adress där hon kommer att levereras till .. ?

MVH

Isabelle

Jag anmälde detta till Polisen och efter ett par dagar så ringer Magnus Lindegren, Sektionschef bedrägerisektionen, polisen Göteborg och frågade mig en del om vad som skett och jag berättade allt för honom och han sa att det var tyvärr inte ovanligt med den här typen av hundhandel på Blocket och att man måste vara försiktig vem man gör affärer med.

Han berättade att det börjar med att dom vill ha en handpenning, oftast halva summan, sen får man ett nytt mejl och då har det hänt valparna något så dom måste få mer pengar för att ta dom till veterinär och sen kommer nästa krav och nästa och till slut har du betalat 10 000:- för valpen och då försvinner kontakten med säljaren och valpen.

Jag frågade om det går att komma åt dom, men fick svaret att det är i princip omöjligt då det är via internet och att det är från andra länder som bedragarna agerar. Däremot så är det bra att man anmäler det till Blocket för att se hur dom kan ändra sina regler vid försäljning av djur.

Då helt plötsligt när jag satt och skrev detta inlägg så får jag svar på min senaste mejl fråga till dem som var:

Hej
Jag har pratat med min köpare och dom vill veta vart dom skall betala pengarna, dom behöver ett konto eftersom det inte är jag som skall köpa dom, när dom fått kontot och betalat så får ni deras mejl och ni kan bestämma vart dom skall levereras.

/Seth

Och svaret jag fick var:
isabella brudom

17:38 (46 minuter sedan)

till mig
Hej igen, bra om så är fallet, måste du använda adressen nedan för att göra förskott 1500kr så att vi nu komplettera och driva valparna till leverans byrån och skicka dem och innan vi gör det, kommer vi att behöver deras fulla hus adress som vi kommer att använda för att arrage ägarbytet papper osv. så snart de gör betalningen, bör de komma tillbaka med MTCN kontrollnummer och deras hem leveransadress. så vi ser fram emot att få detaljerna och pengarna så vi går vidare.
väntar på att läsa från dig och även berätta för dem att ge en korrekt adress.och även se till att, när de köparen får valparna, bör han eller hon skicka mig resten av pengarna 2500kr, så låt dem komma tillbaka med adress och sin e-post, så snart betalningen Iks gjort, så att de kan skanna penningöverföringen kvitto med MTCN så vi samla in pengar till och registrera en plats för valparna och de skall transporteras och leverans till hemadress som de kommer att ge oss.nedan är adressen som de kommer att använda för att göra betalning via Western Union Money Transfer är det att vara snabbt och enkelt.
 
betalningsadress som de kommer att använda för att göra betalning av 1500kr.
RECEIVER’S NAMES : NDIKUM HILDA

AMOUNT:1500Seks

ADDRESS: 8965 RING WAY BLVD
STATE: Douala
CITY:Daido
ZIP CODE: 00237
DESTINATION/COUNTRY:CAMEROON
Test Question:To Who
Answer: HILDA

Sökte på denna adress på google  http://med.over.net/forum5/read.php?151,6480785 från slovenien och fick upp denna länk och översatte den till svenska. Den handlade om hundbedrägerier!
Mycket Intressant tyckte jag så klart och vart  nu intresserad att försöka att förhandla med dem (på låtsas) där jag betalar dem så fort valparna anländer till Sverige med allt dom lovat så
Jag svarade:

Hej

Jag skulle föredra om vi använder PAY PAL och att vi betalar hela summan 4000:-  på en gång via PAY PAL och då skickar ni valparna först och pengarna är låsta tills vi godkänt varan och då släpps pengarna till er.
Ni måste först skicka registreringsbevisen på valparna till mig så att vi kan förbereda svenska tullen på att valparna snart kommer och så att vi kan fylla i rätt papper i förväg.
Och rabies vaccineringen, men den är väll redan gjord ?
Vi tar gärna mot valparna på Landvetter flygplats i Stockholm, där tullen får kolla alla papper så att vi bara kan ta dem hem.
mvh
Seth
Sen kom deras svar:

Först av allt Paypay är igen inte här så det är omöjligt för oss att acceptera det. Genom det sätt vi ska behöva hälften av pengarna och din adress som så att vi kan använda det arrangera alla nödvändiga handlingar som du ska behöva ta till den svenska tullen för kontroll. Som jag tidigare nämnde i föregående e-post, skall de komma längs sidan deras rabiesvaccin och andra viktiga handlingar som krävs.  om allt är okej med er, så ska du bara skynda och skicka pengar så att vi kan  till ministeriet för boskap och djur djurhållning här i morgon bitti och har alla dokument i ordning. Observera att du ska skicka osspengar via Western Union med den adress som anges nedan.

betalningsadress som de kommer att använda för att göra betalning av 1500kr.

RECEIVER’S NAMES : NDIKUM HILDA

AMOUNT:1500Seks

ADDRESS: 8965 RING WAY BLVD
STATE: Douala
CITY:Daido
ZIP CODE: 00237
DESTINATION/COUNTRY:CAMEROON
Test Question:To Who
Answer: HILDA

Fick idag två telefonsamtal från Kamerun som jag inte besvarade tel: 0023775708067 sen fick jag ett SMS som löd:
Hello good day,just wanted to inform you that i have just sent you an email. So check and get back lets proceed thanks.

Och jag svarade sms’et:
First of all we are not interested in smuggled dogs as it is both unethical and illegal. We have reported this to the custom and to the police so you can expect a visit.

Strax efter ringer det igen från Kamerun och jag svarade inte, hoppas att dom förstod vinken.

Vi kommer att anmäla detta till Blocket och se vad dom har för svar om vad dom kan göra i ett sånt här fall. Och självklart så är det som polisen sa att det inte finns några valpar utan att det är ett rent bedrägeri.

Hur kan man då hjälpa Blocket för att inte detta skall kunna fortsätta? Mitt förslag är att blocket skall kräva kopia på ägarbeviset för hunden där finns även streckkoden på hundens chip samt att det skall lämnas en kopia på personbevis från den som är säljare. Detta skulle nog ställa till det för bedragare och bli krångligt, eller vad tycker du? Om ni har någon bra idé så får ni gärna höra av er till mig så vi får föra detta vidare till Blocket, m.fl.

Tack till Magnus Lindegren, Sektionschef bedrägerisektionen, polisen Göteborg som ringde mig och verkligen visade att han bryr sig om dessa hundar.

Läs gärna vårt tidigare inlägg om insmugglade hundar, då annonser ibland kan handla om det: Varning för insmugglade hundar

mvh
/Seth

34 svar till “Ringde på en fejk-annons om valpar.

 1. Ping: Smittovalpar i tiggarnas famnar? | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

 2. Sirpa Nummijoki

  Hej…. Blir så ledsen av alla dessa valpfabriker. Finns i Sveige också.
  Rottweiler valpar säljs med föräldrarna med höft fel mm mm. I FB finns ”stoppa Rottweiler Mannen” bl.a.
  Ibland skäms jag att vara en människa ;,(

  Gilla

 3. Vist är det bra att man uppmärksammar detta bedrägeri…men funderar varför folk går på det man måste väl ha lite sunt förnuft.

  Gilla

 4. Merja Nicklasson

  Valpar är ju inte ägaranmälda när de säljs i Sverige så din ide med streckkoder skulle inte fungera. Kanske streckkoder på mamman då det gäller små valpar?

  Gilla

 5. Råkade ut för samma idag!!
  Satt in pengarna och allt var klart, MEN som jävla tur var så skrev jag fel land. Så att ja hann söka här på Google om detta. Och snabbt få ut mina 2000 kr igen. Denna gång var det en engelsk bulldog. Lily som dem sålde tsm med en annan bulldog, hane don Juan. Väldigt vidrigt av sådanna människor att lura oss folk på detta vis!

  Jag gick back på 250 kr, men bättre det.
  Tack för er som tar er tid att skriva om detta så att fler människor inte åker på samma!!

  Gilla

  • Vilken tur för dig att du googlade! Det vore bra om du gjorde en polisanmälan om ”phishing”-bedrägeri och gav polisen mailen ni skickat mellan varandra, med deras mailadress så polisen kan spåra IP-adress mm. Polisen försöker ju kartlägga och göra något åt det.
   Var riktigt försiktig nästa gång. Lycka till!

   Mvh

   Gilla

 6. sprid ryktetatt alldrig handla på en sån annons o alldrig betala med Western Union då går det alldrig att spåra pengarna.Vi har så fina hundar här i Sverige o ska man importera gör det från en seriös uppfödare finns massor av dom./Eva

  Gilla

 7. Ping: Två typer av valpbedrägerier – antingen insmugglade eller hundar som inte finns. | Seth Sjöblom

 8. Detta påminner mycket om de sk Nigeria-breven (se info nedan)… samma strategi, bara olika sätt att nå lättlurade personer. Bra att ni agerar för att sprida info både till Blocket och allmänheten

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Nigeriabrev
  http://www.optinet.se/blogg/index.php/2012/10/forskare-pa-microsoft-knacker-mysteriet-kring-nigeriabrev/

  Gilla

  • Absolut är detta en typ av ”Nigeriabrev”! Blocket informerar mer idag: http://www.blocket.se/security/nigeria.htm

   Vi har alla fått konstiga mail i inkorgen om att betala in en summa för att hjälpa någon föra ut pengar ur ett krigsdrabbat land – eller för att vi tydligen har en okänd släkting med ett jättearv till oss – men man måste först betala in lite för de administrativa kostnaderna – innan man blir multimiljonär. Eller så uppmanas man att ge ut inloggning, eller bankkontonummer, helst både och. Gå inte på det!! Ge aldrig ut privata uppgifter. Låter det för bra för att vara sant – så är det bluff och båg.

   Mvh Victoria och Seth

   Gilla

 9. Ping: Insmugglad valp med förfalskade intyg fick avlivas. | Seth Sjöblom

 10. Ping: Bloggkollega kämpar också mot Blockets hundannonser |

 11. Ping: Varnad om valpbedrägeriet. | Seth Sjöblom

 12. Borde inte blocket kunna blockera IPadresser från utlandet så inga utländska djur kan säljas utan en svensk kontakt? Nu är ju inte problemet bara ”utifrån” för det förekommer ju lurendrejeriare i Sverige också men de räcker ju gott och väl…

  Gilla

 13. Vi har skapat en namninsamling som ska skickas till Blocket när vi får många underskrifter!

  Direktlänk : http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=7161

  Gilla

 14. Tack för att du delar med dig av informationen!

  Gilla

 15. Annette Sjöstedt

  Har själv gjort liknande ”låtsas”-intresserad av valpar på Blocket och Abc-annonser. Alla ledde till olika länder i Afrika. Jag kontaktade Blocket och de agerade direkt. De ringde t.o.m upp mig för att få veta mer om hur de kunde göra och frågade hur jag gått tillväga. Heder åt det! Annonserna blev bortplockade på studs! Abc-annonser svarade inte. Vet inte om jag tycker den annons-siten är så bra över huvud taget.
  Keep up the good work!

  Mvh
  Annette Sjöstedt

  Gilla

 16. Ping: Fejkannonsen valpar slutade inte här. | Seth Sjöblom

 17. För några år sedan när vi letade hund så var 90 % av annonserna på Eniro från dessa i Kamerun. Oss lyckades dom ju aldrig lura, men vet flera som gick på detta 😦 så de är deras morot att fortsätta … Det är skrämmande vad mycket pengar de måste fått in på dom här åren !!

  Gilla

 18. Ping: Blockets svar på fejk annonsen. | Seth Sjöblom

 19. Ping: Ringde på en fejk-annons om valpar. « monikandotcom

 20. Irene Andersson

  Kravet att man måste lämna personnummer och visa upp ägarbevis när man säljer levande varelser tycker jag år bra.

  Gilla

 21. Bra att du tar tag i det, har tyvärr inga tips i nuläget men skriver för att jag vill följa vad som händer i detta fall. Dina funderingar till Blocket är bra, lovar att skriva om jag kommer på ngt annat….

  Gilla

 22. Jättebra forskat av dig! Hemskt tråkigt att något sådant pågår och oavsett om valparna finns eller ej, så är det inte humant med hundsmuggling. Delar detta vidare på FB så folk får upp ögonen för detta!

  Gilla

 23. Ping: Varning för fejkannonser på blocket |

 24. Och stort tack till Dig som jobbar på att detta ska stoppas.

  Gilla

  • Vilken soppa va!
   Din ide med ägar och personbevis är strålande.
   Det hindrar inte bara smugglingen, utan även försäljning av stulna och/eller oreggade hundar (vill även lägga till katter här, då det skulle kräva mer av ägare till lösspringande katter)

   Tack för ett bra inlägg

   Gilla

  • Tack
   Ja.. det kan vara ett sätt för alla djur att hamna rätt, men då gäller det att få såna som te.x blocket att orka genomföra dessa rutiner att kolla streckkoden för djuret att det verkligen hör till den som har ägarbeviset och att kolla personens id mot den myndighet i det land som utfärdat det. Inte lätt, men en början.
   mvh
   /Seth

   Gilla

 25. Sanna Husdjursplaceringen Lindberg

  Men fy vilka vidriga människor. Undrar bara hur många som har blivit lurade. Jätte bra att du kollade upp annonsen. All heder till dig. Hoppas nu Polisen och alla andra myndigheter får tag på dom. Nu finns ju adressen…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s