Motverka att din hund gör utfall mot andra hundar


Seth: Jag tror att det här är en av de frågor som de flesta hundägare har som en av sina största frågeställningar och ett bekymmer som kan vara ett stort obesvarat problem vid hundmöten.

Men vad beror det då på, när det spårar ur? Utifrån mina egna erfarenheter så finns det väldigt många ingredienser, situationer och andra orsaker som ställer till dessa problematiska hundmöten som slutar med ett aggressivt utfall från din hund eller den andra hunden och när de besvarar varandras beteende.

För att förstå vad som föranleder detta beteende vid hundmöten så måste man förstå mer av hundars beteende och avläsning av deras kroppsspråk. Vad de uppfattar från omgivningen och hur de ser en situation – samt titta över sitt eget agerande.

Det låter krångligt, men egentligen är det inte det, det är ungefär samma sak som när vi själva är ute och går i t.ex mörker, även på hemmamark och helt plötsligt så dyker det upp en person som vi inte tidigare har mött, en främling med huva eller mössa på huvudet och ansiktet syns inte. Man blir vaksam.

Vad är det då som sker i ett sådant läge?

Vi människor blir då ofta uppmärksamma av ren självbevarelsedrift. Vem är det? Vad visar kroppsspråket – vi försöker göra oss redo. Avläsa eventuell stelhet i kroppen. Är huvudet anonymt riktat mot backen, händerna i fickan, är det ett vapen där? Kommer jag bli attackerad? 

Om man har blivit ofredad eller anfallen tidigare ökar ju också pulsen ganska mycket och man är beredd på att svara så snabbt och så hårt man kan.

Adrenalinet rinner till, man blir spänd och bereder sig på det värsta. Kan det kännas igen?

Låt oss översätta detta till ett hundmöte mellan två hundar i koppel:

Två hundar som möts, även på distans har en naturlig nyfikenhet och förmåga att utforska situationen. Vem är det jag träffar på, vilket kön, vad signaleras med kroppsspråk och lukter? Kanske möten med nya individer i sitt invanda revir där man inte tidigare träffat på den andra blir särskilt intressanta?

Hunden läser snabbt instinktivt av sådana här situationer och tolkar – beroende på vindriktning, ögonkontakt, kroppsspråk. Kanske en av de mötande hundarna markerar synlig dominans eller att den andra hundägaren i denna situation stelnar till – dåligt. Eller att alla beter sig lugna och säkra i mötet – bra.

Som jag tidigare har sagt i inlägget om hundmöten så har hunden mycket mer koll på vad som händer och vad som kan komma att ske – långt innan du själv vet det.

Men hur skall man då klara allt detta?
Här är några tips från mig:

 • Fokusera på promenaden med din hund. Promenaden med hunden är som – ändå njutningsfull – arbetsuppgift med  fullt ansvar – som Du ska ha kontroll över. Hunden skall kunna lyda och genomföra med att lyssna, som genom att gå fot när du säger till. Det innebär att hunden inte skall gå och nosa utan att du tillåtit det och att du har koll på din hund och omgivningen. Det är en bra vardagsträning. När hunden varit uppmärksam på vad du sagt till om så ger du den löst koppel för att nosa. Den får sin belöning med  detta.
 • Prata inte i mobilen under promenaden med din hund – för om du gör det så är kommunikationen  förlorad och hunden har fritt fram för det den själv får för sig att  göra. Att nosa lite är inte farligt. Däremot kan andra situationer bli det.
 • Är ni två som är ute och går med era hundar så är det oftast så att ni människor pratar med varandra och ni har förlorat kommunikationen med er hund. Då är det hundarna som har koll på vad som händer runt dom – inte ni.
 • När du träffar på en annan hund, håll koll på din och den andra hundens kroppsspråk. Öronen lyfts, svansen åker upp, kroppen och gången hos hunden blir stelare, då är det på väg att smälla. Bryt detta omedelbart med ett NEJ eller LÄGG AV beroende på vad ni använder och dra in din hund i kopplet med ett litet ryck. Se till att du då får ögonkontakt med  din hund, visa ditt egna missnöje och sen släpper du efter på kopplet, andas ut var lugn och gå förbi! Stanna helst inte. Då kan ett hundmöte bli mer intressant för hunden. Men man känner själv sin hund bäst.
 • Var beredd med kort koppel. Dock lite löst hängande för att inte öka spänningen som har börjat byggas upp. Titta inte utan ignorera helt det mötande ekipaget, bara gå förbi och hantera det utan att bli stressad, och tänk inte ens en enda tanke på att du kommer misslyckas. Det är ju för din hunds skull du måste visa gräsen – men utan kuvning eller våld. 
 • Om din hund ändock försöker att göra ett utfall markerar du igen med det ogillande som hunden känner igen och drar in hunden mot dig. Är det ett mer allvarligt, längre gånget utfall kan du behöva dra hundens koppel lite uppåt för att stoppa dess utfall. För du kan hänga en oxfilé över hundens nos utan att den bryr sig, när den blivit så långt uppvarvad. Inget läge att be och erbjuda godis mitt i det allvaret.
 • Föräldrar med barnvagn och hund i följe är ofta ett stort problem, förlåt alla som bryr sig om sitt barn, men det är så att hunden oftast kan göra vad dom vill för att allt fokus är på barnet och inte hunden och ett möte med ett sådant ekipage kan vara mycket besvärligt.

Jag brukar alltid säga att du skall få din hund att tro att du litar på den till 100% men egentligen så har du kollen på situationen och litar bara till 95% på din hund, men det skall den inte veta.

Hunden är en egen individ! Men påverkas så mycket, nästan helt av dig och din egen attityd. Och visar du inte hunden var gränserna går när den börjar bli jobbig, så kan du inte heller begära att hunden vet!

De våldsamma hundtränarna har själva inte förstått hur man begränsar och tar kontrollen på rätt sätt, via ömsesidig respekt. Du måste få din hund att lita på dig och att du är en stark ledare och att det är du som leder till trygghet. Var snäll med din hund, både med fysisk närhet och kel – och med at visa den hur man beter sig socialt

Om detta inte funkar så får du höra av dig till mig, Seth. För alla hundar klarar naturligt av ett möte med en annan hund med rätt inlärning – om inte den har en mental eller fysisk skada som hindrar detta möte. Eller har upplevt för många situationer som naturligt gjort den mer vaksam. Hunden kan bete sig helt avslappnat på andra ställen än där den kanske haft dåliga erfarenheter.

Det finns inget som är ristat i sten, att samma metoder funkar för alla individer. Men visst är det alltid värt att försöka! Då man ”hittat roten till det som felats”.

/Med vänlig hälsning hundcoachen Seth Sjöblom

41 svar till “Motverka att din hund gör utfall mot andra hundar

 1. Hej
  Min hund gör utfall mot andra hundar ute på promenad.
  Är en stor hund så det känns.

  Gilla

 2. Susanne Jakobsson

  Hej, Min dotter, Josefine, har en Rottweiler på 1 år och 9 månader. De bor hemma så jag och Min andra dotter tar mycket ansvar för Testo, som han heter. Testo har aldrig brytt sig om andra hundar fram till för ca två månader sen. Nu är han fruktansvärt jobbig, han blir paralyserad bara han ser en hund på långt håll och blir vansinnig bara vi går förbi en hund, om det inte är en valp. Det spelar ingen roll om jag tidigt försöker ge honom godis eller säger gå fot även om vi är en bra bit från den andra hunden. Det här blir väldigt jobbigt för oss då Testo väger ca 46 kg och vi klarar inte av att hålla honom. När min dotter är i en hundrastgård och Testo är lös så finns inte dessa problem då leker han med typ vilken hund som helst. Hemma är han väldigt kärleksfull och han älskar barn.

  Vi har läst en del om hundmöten men dessa råd fungerar inte för oss, har du något förslag? Tacksam för svar.

  Mvh
  Susanne, Josefine och Michelle
  Sisjön, vid Göteborg

  Gilla

 3. Hej Seth,

  Tack för en bra blogg.

  Vi har nyligen skaffat en hund som snart blir 5år. Han är en huskey blandras och är väldigt lätt och ha att göra med hemma och med andra människor män som kvinnor och barn.

  Vi upplever dock problem med hundmöten, speciellt med mindre hundar då han gör utfall mot dem och nafsar i deras nackskinn. Inte så det går hål men för hårt för att det är lek. Större hundar är han mer avvaktande mot och lägger sig på mage för att sen försöka hoppa mot dem.

  Noter att han i princip aldrig skäller utan är mycket tyst av sig. Han triggas dock igång att skälla när man går förbi en tomt där en stor hund finns som börjar morra och skälla.

  Vi har försökt att få till några naturliga och avslappnade möten med personer / hundar vi sen tidigare känner men är som tidigare sagt för bordus / påhoppade när han skall möta den andra hunden.

  Tror du detta är något som går att arbeta bort på en hund i denna ålder och ras?

  Vi har försökte mycket under den korta tid vi haft honom med kroppsspråk och liknande att visa hur han skall bete sig på promenad, runt hemmet och hos andra men än så länge har inget funkat för att ändra hans beteende.

  Vi vet inte jätte mycket om hans historia då han är adopterad från en familj som blivit allergiska och lämnat honom till ett jourhem.

  Vänligen
  Patrik

  Gilla

  • Hej Patrik. Eftersom jag haft väldigt många alaskan husky själv så tycker jag inte att hans beteende är typiskt för rasen, men visst tror jag att det går att få ordning på det och det är viktigt att man har mycket kontroll.

   Som ni vet så är alla hundar personligheter så att bara vad som man skall göra per mejl är jättesvårt så därför vill jag helst komma till er eller att ni kommer till mig för att kunna åtgärda problemet.

   Var bor ni? Jag håller till i Partille. Skicka ditt telefonnummer t sethsjoblom@gmail.com eller kontakta via telefon 0707913097
   Vi har skickat samma svar till din mail (som bara vi kan se).

   Med vänlig hälsning

   Seth Sjöblom

   Gilla

 4. Anna Lundberg

  Jag skulle behöva hjälp med min hund då han skäller på andra hundar vill fram till andra hundar och gör utfall mot andra hundar när vi är ute på hund promenader. Mvh Anna Lundberg

  Gilla

 5. Marie Vikberg

  Bra läsning. 😊
  Jag har tagit emot en omplacerings hund. Dom säger hon är 5 år men börjar misstänka den är äldre. Det är en blandras Rottweiler och Schäfer. Jag är van vid de båda raserna.
  För att komma till frågorna.
  Hon blir helt galen vid hund möten. Låg spänns i kroppen, sänker huvudet och reser tagg längs HELA ryggen. Blir vi tvungna möta dom gör hon kraftfullt utfall. Spelar ingen roll om hon typ ”stryper” sig själv utav halsbandet och bytet till Halti hjälpte det värsta iallafall. Men intensiteten i attacken är den samma..
  Jag har försökt med godis men det enda som hjälpte LIITE, vid början alltså första upptäckten utav en annan hund. Men ju närmare de kommer spelar inte ens godis någon roll och då är ändå hunden fortfarande en bra bit ifrån.
  Har försökt med leksaker, men den ända jag hittat till henne ( då hon inte är så lekfull) den blir också totalt ointressant. Tom mer än godsakerna.
  Har även provat varianten där jag tillrättavisar henne med att visa vem som är alfa. Med Min kroppshållning och lagt henne på rypp. Har funkat lite för stunden.
  Hon är nästan på spänn redan direkt vi kommer ut. Letar och spejar efter andra.
  Jag känner att jag börjar stå utan idéer för att få bort detta. Väldigt jobbigt då promenaderna inte blir så mysiga och bra som man vill.
  Kan du hjälpa mig?
  Kan hon bli bra trots sin 5års ålder eller om hon kanske tom är äldre?!

  Gilla

  • Hej! Vi har mailat dig, (bara vi kan se mailadressen)! Det finns hjälp för din hund och dig! Behöver ditt nummer som du kan maila tillbaka, eller själv ring upp Seth på 0707 913097, även kvällstid. Detta är inget ovanligt problem, men Seths metoder är tvärtom de du försökt med och det han hjälper er med fungerar med stor sannolikhet. Inga nedläggningar! Inget godis! När hunden låst sig så kan du hänga en oxfilé över nosen på den utan att den reagerar. TA kontakt med Seth via mailet du fått från sethsjoblom@gmail.com
   Med vänlig hälsning bloggredaktören Victoria Q

   Gilla

 6. Hej.
  Med min tik är det så att först kan hälsandet vara hur ”normalt”som helst för att sekunden och ibland minuten efter göra utfall mot hunden. Jag vet aldrig när ett hälsande blir bra eller dåligt.
  Hon kan även göra utfall mot barn som kommer springande en bit längre bort o på nära håll.
  Det är svårt att läsa av henne. Kroppsspråket avslöjar inte humöret .
  Tacksam för svar

  Mvh Gun Rosander

  Gilla

 7. Hej! Jag har en Welsh corgi Cardigan hanhund på 2 år, efter det att han blev ett år blev han väldigt aggressiv mot andra hanhundar. Innan det var han aldrig så, vi har testat mycket som jag har läst på nätet men aggressiviteten mot andra hanhundar på promenader är fortfarande ett problem som jag tycker känns väldigt svårt att lösa. (Vissa promenader, vissa hanhundar är värre än andra). Men det är omöjligt att få kontakt med honom när han är som värst och han gör verkligen utfall mot vissa hundar.

  Hur kan jag göra för att promenaderna ska gå lättare för oss? Jag vet att det säkert är mitt eget fel eftersom jag säkert inte varit tillräckligt bra ledare åt honom när han var liten men vill verkligen få ordning på det! Har du några bra tips som jag kan testa?

  Gilla

 8. Hej! Jag har en 13 Veckors valp som börjat göra utfall mot hundar efter att en amstaff sprungit fram mot honom som 9 veckor.
  Jag har troligtvis förvärrat detta med nervositet.
  Ber nu om hjälp innan han blir stor och detta utvecklas till något allvarligare.
  Det är en dalmatiner hane.
  Mvh Jennifer och maximus

  Gilla

 9. Hejsan . Snälla jag behöver hjälp och råd. Är ny började på behöver hjälp.

  Maila mig gärna så jag vet du fått detta meddelande.

  Gilla

 10. Jag är hundvakt åt en 7årig jack russel, omplacerad sen ett år tillbaka. Han är supergullig och duktig inomhus, ute är han hemsk… Han blir helt fixerad och går med nosen i marken och gnäller. Möte med andra hundar är en pina, utfall med full kraft. Då går det inte att få kontakt med honom. Vad kan jag göra för att han ska bli lugnare?

  Gilla

 11. Hej. Jag har ett problem med min scäfer/ golden retriver ”blandras på 3 år, så for man går ut o går så möter man. En hund och då blir självklart jag rädd o vet inte hue hon ska reagera och jag ber henne sätta sig ner och belönar henne o pratar lugnt med henne o säger det är ingen fara! Men så fort hunden närmar sig o kollar på henne så blir hon dragig i kopplet och ska göra anfall o skäller aggressivit och jag sliter bort henne o säger NEJ!!!! Men hon bryr sig inte om ifall jag drar i kopplet jag kan inte få ögonkontakt med henne , men så fort hon får gå fram
  O hälsa så är de inga problem , har precis köpt henne för 2 veckor sedan ,
  Så börjar lära känns henne lite . De jag vet är att hon är osäker utomhus rädd för allt nästan .. ! Tacksam för snabbt svar! Ronja ‘ ..

  Gilla

 12. Inoca Alserin

  Hej!
  Tack för en bra sida med mycket tips!
  Mitt problem är att jag är rädd att min hund ska bita andra hundar. Mille är en fransk bulldog på 4 år, jättegosig och lydig och jag har henne för det mesta lös på promenader. För ett tag sedan blev hon hundbiten av en större hund rätt rejält ( min man var då ute med henne). Hon har efter detta gjort utfall mot andra hundar. Nu har mina svärföräldrar skaffat en labradorvalp och jag vill känna mig trygg med att släppa ihop dessa båda. Jag vet att jag blir stressad av att jag inte litar på Mille och det märker hon säkert. Har du några bra tips? Tack på förhand!/

  Gilla

  • Hej! Eftersom Seth vill ha alla frågor till sin mail för att kunna hjälpa bättre, så har jag personligen kopierat in din text i ett mail från mig till honom och även gett honom din mailadress, som bara jag/vi kan se.
   Mvh Victoria bloggredaktör 🙂

   Gilla

 13. Hej!
  Min schäferhane på snart 3 år har emellanåt problem med andra hundmöten.
  Det största problemet jag har är att jag inte kan läsa honom när han kommer göra utfall… Mot hundar som rabiat skäller på honom bryr han sig inte i alls, men hundar som kanske bara kollar på han när vi passerar så kan det smälla…
  Han fokuserar alltid, men ingen ragg, ingen högg svans, öronen framåt som han alltid har vid möten med människor som med en lyktstolpe. Han är en kille som är stark, när det är halt ute blir jag lite nervös vid möten… Jag kan inte få han att sluta fokusera… (Möjligtvis med en boll). Va skall jag göra, man skäms och folk tror att ja men gan är ju schäfer, en elak småhundsätande ras, men han är ju såå bra annars, men det räcker inte för mig. Jag vill träna bort detta, vill kunna lita på han men vet ibte riktigt var jag skall börja…
  Mvh Jill

  Gilla

 14. Jag har testat allt och inget har fungerat. När min hund ser en annan hund så visar han ragg, då säger jag NEJ!!! Men han försöker flyga på den andra hunden. Vafan ska jag göra?? Han är en irländsk röd vit setter.

  Gilla

  • Victoria Qvarnström

   Hej
   Tyvärr är det så att när han rest ragg då är det redan oftast försent, utan du måste avleda honom innan han reser ragg du måste läsa av honom innan attacken.
   Hur man gör det är väldigt individuellt från ekipage till ekipage, men försök att hitta ett sätt av avleda före.
   mvh
   /Seth

   Gilla

 15. Hej, Jag har en rednose som varit kamphund och sedan baitdog. Sorglig historia. Men jag tog emot honom och började genast pumpa slut på hans krafter. Har regler och rutiner. Går aldrig ut eller ger honom mat förrän han är lugn och fin. Han är inte kastrerad och är nog närmre 7-8 år. Han har en tendens att göra utfall mot nästan alla hundar vilket jag kan förstå då det är det enda han kände till innan.. han har ingen tillit till andra hundar vilket jag också förstår. Ibland kan jag bli lite halvspänd vid hundmöten för alla har inte koll på sina egna hundar. Inte länge sen en gubbe tappa sin hund som satt sig i min pitbulls ända och vägrade släppa (synd när man jobbar med en sån osäker hund som denna). Jag undrar om du har något tips på hur jag kan jobba vidare med detta? Undrar också om jag ska låta honom kissa med höjd svans, eller sprätta sin lukt vidare osv.. vill verkligen förmedla att dominans är förbjudet i alla lägen. MvH

  Gilla

  • Victoria Qvarnström

   Hej! Vad bra att du söker hjälp! Jag tror att Seth kan hjälpa till med era problem.
   MEN eftersom det blivit svårt att hålla ordning på alla Seths hjälpsökande måste vi be alla att
   maila på hans ordinarie mail, så att han lätt kan hålla ordning på hundarna, ägarna och den viktiga informationen om hundarna.
   Kopiera bara in din kommentar på din mail och skicka till sethsjoblom@gmail.com
   Rubrik på mailet ”hjälp med hund eller liknande, skriv ditt telefonnummer så att Seth kan nå dig!

   Mvh bloggred /sidekick Victoria

   Gilla

 16. Hej! Jag har två frågor. Min förra grandis hade aldrig problem på promenader och han va lite ”adhd” men alltid snäll och pigg. Förutom en enda gång när vi gick som vanligt och han helt från ingen stans gjorde utfall mot en svart mötande hund. Jag gjorde i princip de som du skrivit ovan och vi gick vidare som vanligt så fort den andra hunden va borta. Han hade inte problem med svarta hundar eller hundar över huvud taget men jag undrar än idag – vad gjorde just det mötet honom så arg?
  Sen andra frågan, min grandis son, han har lekt med svarta grandisar (sina syskon) & hans mamma som han bodde med va svart men idag när han är ensamhund blir han otroligt stel med ragg när han går förbi svarta hundar. Jag är ju beredd och eftersom han är stor är en liten beröring vid örat det bästa sättet att bryta hans uppmärksamhet mot den andra hunden och de funkar jätte bra (jag hade inte haft en chans om han på 90kg gjort utfall) men var har kan han fått sin vaksamhet från? Tack på förhand!

  Gilla

  • Hej
   Det är härligt att läsa att du har ett sätt att få din grandis att ”bryta” då du möter en annan hund med ett så bra och enkelt sätt:)
   När det gäller färgseende på hundar och oss så kombinerar vi, rött, blått och grönt som gör att vi kan uppfatta blandningar av de tre basfärgerna och vi kan se ungefär 10 gånger så många färgnyanser som hundar

   Hundar har grönt och blått som basfärger och kan inte se skillnad på lika många olika färgnyanser som vi kan, framför allt inte inom det röda och rödgula området.
   Din hund kan reagera på andra saker som jag inte tror vi kan förklara, men intressant är det.
   Med vänlig hälsning
   /Seth

   Gilla

 17. Hej!
  Har en drevet på 5 år som gör utfall mit andra hundar, allra helst hanar. Han lever med en kastrerad jack Russel/dvärgpinscher sedan han var 1 år. Men, när han var lite över 1 år blev han attackerad av en annan hund och sedan dess går han inte ihop med någon annan hund (förutom den han bor med) alls hur mycket vi än går försökt. Han är otroligt snäll annars i promenaden, lyssnar på minsta lilla men när vi möter andra hundar så svartnar det i ögonen på honom. Vi har ju alltid kunnat hantera honom utan problem, men det är ju otroligt jobbigt när han inte går ihop med andra hundar. Han är otroligt dominant också.

  Har du något tips för oss som man kanske kan ta hjälp utav?

  Gilla

  • Hej
   Hans problem är förmodligen att han blir blockerad då han möter en annan hund och det är den blockeringen som ni måste bryta på något sätt och det är svårt att svara generellt på det då jag inte själv ser hunden och situationen. När du säger att han är dominant så undrar jag hur du menar, eller är han inte osäker då han gör utfallen ? Jag tror att han känner att anfalla är bästa försvar och då måste ni hjälpa honom att lita på er och att det är ni som tar över hundmötena, med att avleda på något sätt. Men hur man häver blockeringen och avleder är jättesvårt att svara på utan att träffa er och honom då det ofta finns annan problematik som skall lösas för honom och för er som är hundens trygghet.
   mvh
   /Seth

   Gilla

 18. Hej
  kanonläsning men jag har fortfarande problem. Min aussie gillar 90% av hundarna i området. Men när han ser eller känner lukten av vissa hundar blir han stressad, morrar och sedan utfall mot dessa hundar om de dyker upp. De är oftast svarta och jag tror inte han kan läsa dem korrekt. vi har provat skvallerlek utan större framgång.
  Har du några tips?

  Gilla

 19. Hej!

  Tack för nyttig läsning.
  Jag har en omplaceringshund, en schäfertik på 2 år som vi ”räddade” i april. Som alla andra hundägare så säger jag att hon är världens finaste och trevligaste att ha att göra med, väldigt lyhörd, lär sig snabbt och vill vara en till lags hela tiden. Mina egna funderingar är att hon är glad över att någon ger henne uppmärksamhet. Hon var väldigt mager när vi hämtade henne och hade inte miljötränats alls. Vi har börjat successivt med träningen och hon har gått upp fint i vikt.
  I början krävde jag inte så mycket av henne. Började öva lätt lydnad, hon lyssnade galant. Våra promenader i skogen blev till något roligt, gå runt träd, sitta på stora stenar, söka efter saker m.m. Hon älskar det. I början var hon livrädd för vatten, nu hoppar hon i från bryggan.

  Nu vill jag dock kräva lite mer av henne när musklerna kommit på plats och konditionen blivit bättre. Som sagt, väldigt lydig när det bara är hon och jag MEN ( här kommer problemet ) hon reser ragg, stelnar till och gör hemska utfall mot hundar om de kommer för nära henne. Hon lyssnar inte och jag ska vara ärlig, jag vet inte hur jag ska korrigera henne. Det slutar med att jag inte utsätter henne och mig själv för dessa situationer, vilket är fel. Mina vänner har hundar och vi brukar ofta vandra olika leder och har då hundarna med oss men mötet med de andra hundarna börjar alltid i massa skall o osäkerhet från min hunds sida.

  Hur ska jag agera när hon beter sig så och hur vänjer hon sig vid andra hundar?

  Tack på förhand!

  Gilla

  • Hej
   Jag kan tänka mig att hon är osäker på sin egen roll i möten och även att hon kanske känner en viss osäkerhet om det är hon eller du som skall ta hand om mötena. Du måste vara väldigt tydlig mot henne vid möten och korrigera henne och visa att du absolut inte tolererar beteendet. Sen är det svårt att veta om hon har dåliga erfarenheter av möten före du tog över henne. Anser du att hon är stabil mentalt och med det menar jag om du tycker att hon lite vek eller osäker eller är hon dominant och tuff ?

   mvh
   /Seth

   Gilla

  • Tack för svar.

   Jag ser henne som vek och osäker. Hon har varit ”undergiven” mot de hundar hon har fått träffa sen jag tog över henne. Det går bra efter ett tag. Första mötet med en ny hund så drar hon i kopplet, reser ragg och skäller osäkert. Jag korrigerar henne med ett ganska så skarpt NEJ och det hjälper till viss del. Efter ett tag så övergår skällandet till gnäll och tillslut så slutar hon och oftast då låter jag henne hälsa på den andra hunden. Rätt eller fel? Jag vill att hon ska känna sig säker hos mig och att jag har hand om problemet med den nya hunden ifall hon känner sig osäker.

   Gilla

 20. Vi har en väldigt dominant hanhund på ca 18 månader. Han lyssnar fint på min man när de tränar lydnad, skydd och spår. Men när de är ute i byn på kiss o bajs runda ska han vakta hela byn. Han blir som förbytt och skäller, hugger, osv. Hur ska vi göra? Vi får ta tag i honom rejält för han reagerar inte på något annat. Rädd att ngt kommer hända vår hund eller någon annans hund….

  Gilla

 21. Hej Seth! Mycket nyttig läsning, särskilt detta med barnvagn som jag faktiskt inte har förstått…Tack för detta! Du har fått en ny bloggläsare! Mvh Anna

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s