Varning för insmugglade hundar!!


Köp inte en hund om du inte vet vilka förhållanden den kommer ifrån. Då kan du  göda en vidrig marknad då djurliv är underordnade pengar. Gränsbevakarna inom Tullverket har mycket att säga om hundar från utlandet och de som för hit dem. Här är vittnesmål från dem som möter de iskalla hundsmugglarna.

— Många gånger transporteras hundvalparna under fruktansvärda förhållanden, säger Kjell Johansson vid Tullkriminalen i Karlshamn.

För några år sedan då hundsmugglingen hade ökat gick Jordbruksverket, Tullverket och ett flertal andra myndigheter och intresseorganisationer ihop i en gemensam ansträngning för att bekämpa hundsmugglingen. På bred front informerade man allmänheten om vad man bör tänka på i samband med hundköp.

Man gjorde också en särskild insats för att identifiera hundsmugglarna från Tullverkets sida. Man satte fast flera hundsmugglare och hittade källor till smugglingen i Östeuropa där de driver sk. valpfabriker.

Men valpfabriker finns även i Sverige. Ofta är det det personer som redan har fått djurförbud, men de  fortsätter att driva sin lukrativa verksamhet via att sälja valpar till okunniga blivande hundägare på exempelvis Blocket. Och levnadsförhållandena är så klart inte bra för djuren om det handlar om inkomstbringande djurfabriker. Ingen skugga ska falla på säljkanalen för detta, men det är en enkel kanal då suktande hundköpare tittar på foton och söker klipp. Blocket gör vad de kan för att hålla koll och stävja oseriösa säljare – av vad som helst.

Ska ni köpa hund finns det mycket mer att tänka på än att bara gå på ”Åh, vad söt den är”. Gå in och läs och lär mer på Svenska Kennellklubben. För både ert eget och hundens bästa.

Bla om att besöka modertiken i hemmiljö för att försäkra sig om att det är en seriös säljare och att mamman finns i landet. Men intyg förfalskas också! Så klart kan man importera en hund – då kan svenska rasklubbar hjälpa till med att verifiera uppfödaren.

Det finns regler för djurimport och när människor för in djur över landsgränserna – och det finns straff för dem som bryter mot lagarna som är stiftade för att skydda djuren och samtidigt göra det olönsamt med handeln från valpfabriker så att den avtar. Men störst makt har faktiskt köparna. HÄR finns många matnyttiga råd

Citerar:
* Dyker uppfödarens namn ofta upp som säljare av valpar på olika forum eller annonserings-/auktionssajter? Verkar det som om de har flera kullar till salu år efter år efter år?
* Låter erbjudandet allt för bra för att vara sant? Då är det sannolikt också det. Vissa raser får man köa i flera år för. Dyker det plötsligt upp valpar av rasen som dessutom är billiga och uppfödaren inte verkar intresserad av vad det är för hem som valpen kommer till – då ska man nog lyssna på varningsklockorna.
* Påstår uppfödaren att hunden är renrasig – men det saknas papper på den? Är valparna inte registrerade? Då är det något som är lurt.
* Får du inte träffa tiken? Då kan det vara så att hon är i så dålig kondition att ”uppfödaren” hittar på ursäkter för att du inte ska få träffa henne.
* Har uppfödaren uteslutits från kennelklubben? Man blir inte utesluten utan anledning…

Tänk på att ett hundköp inte får vara för lätt eller för billigt, även om man vill betala så lite som möjligt, kanske för att säljaren är desperat. Som att man hoppas på att de vill bli av med sista valpen som ingen vill ha och man kan göra ett klipp till halva priset. Gå inte på det. Även om ni noga planerat för att skaffa hund kan man aldrig vara nog påläst och måste våga ställa krav på bakgrundskollen. Köparen har alltid rätt.

Det kan vara en valp som tagits från sin moder för tidigt och stoppats ner i en låda utan vatten i 24 timmar. Kolla upp och betala vad familjens nya vän är värd istället.

12 svar till “Varning för insmugglade hundar!!

 1. Ping: Varning på stan – hundar heta byten | Hundcoachen Seth Sjöblom

 2. Ping: Varför kollas bilköp bättre än hundköp? |

 3. Ping: Än en gång – varför kollas bilköp bättre än hundköp? | Hundcoachen Seth Sjöblom

 4. Ping: Minst 26 smuggelhundar sålda – hur? | Hundcoachen Seth Sjöblom

 5. Ping: Registersamarbetet positivt mot valpsmuggling | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

 6. Ping: Money money – ta en bärs med jycken och gläns? | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

 7. Ping: Smittovalpar i tiggarnas famnar? | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

 8. Ping: Insmugglad valp med förfalskade intyg fick avlivas. | Seth Sjöblom

 9. Ping: Bloggkollega kämpar också mot Blockets hundannonser |

 10. Ping: Varnad om valpbedrägeriet. | Seth Sjöblom

 11. Ping: Valpsmugglare kastar hundarna från bilen. | Seth Sjöblom

 12. Ping: Ringde på en fejk annons om valpar. | Seth Sjöblom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s