Lurad nybliven rottisägare


Var i dag och handlade i lördagsrusningen i en liten butik centrala Göteborg och jag stod i kö för att betala så klev en ca 30-årig kille fram till mig och säger: Hej Seth.. jag har en rottis. Jag svarade: Vad kul! Det har jag med, men hur känner du mig ? Jag har läst lite i din blogg och känner igen dig från tidningen.

Vi började prata och han berättade att hans rottweiler var hans första hund och att han egentligen hade velat ha en tik. Men tikarna var tingade och det fanns bara en hane kvar.

Med övertalning från kennelägaren om hur enkelt det var med en hane och att det är en perfekt familjehund – plus att uppfödaren fanns där för honom om det vart problem, så åkte han glad hem med sin lilla hanvalp.

Men han berättade för mig att han var bekymrad för att hunden hade börjat uppföra sig så konstigt och annorlunda den senaste tiden. Jag frågade hur gammal den var. Den var snart sju månader. Förklarade för honom att hunden nu kommit in i könsmognaden och det var därför han vaktar på allt, morrar vid tillrättavisningar, revirmarkerar och sprätter som en tupp och har börjat att göra utfall mot andra hundar.

Kenneln svarade på frågor i början, men kunde inte förstå hur han kunde ha problem med en så fin valp. De svarade inte ens i telefon längre när han ringde.

Frågade om han lekte kamplekar, dragkamp osv med hunden och ja – det älskade hunden! Sluta med det, sa jag. Trigga inte igång kamplust, kör istället sök, träna lydnad, mental träning som att få ut godis ur en leksak. Allt som inte hetsar upp hunden till kamp, men ger bra träning mentalt. Samt så klart måste man motionera hunden. (Kommer mer om det i min bok.)

Jag rekommenderade honom att kastrera hunden eftersom den inte skall användas i avel – för att mildra hanhundsbeteendet samt att han skall ta hjälp av någon med lydnaden – för att få hunden på rätt väg.

Samt att han gärna fick kontakta mig för att lära sig mer om rottishanars beteende och om vad han har att vänta sig om han inte tar tag i problemen omedelbart.

Han hade fått råd av en granne som utgav sig för att vara hundexpert att han skulle trycka ner hunden, tvinga honom på rygg och kräva underkastelse. ”Hård disciplin och strikt lydnad är vad du skall kräva av din hund.

Jag svarade att: Om du gör det så kommer du definitivt att få problem som du inte kommer att klara av framledes. Din hunds fysiska styrka och dominanta beteende, kuvade mentalitet gör att han då kommer att tänka ”Kom igen du! Jag böjer mig nu, men vänta ett halvår, då tar jag dig! SUCKER!!!”

Med en sådan stark hund kan man ju inte vinna muskelmässigt i längden. Man ska aldrig tro att man får någon hund – av vilken ras som helst – under kontroll genom att kuva den till lydnad. Den kommer bara bli osäker och vara som en vandrande krutdurk, som jag beskrev ovan, oavsett storlek. Man måste vinna sin hunds förtroende så att den vill underkasta sig och lyda. Lära den att man är en stabil ledare så man får en trygg hund som utvecklas åt rätt håll.

Otroligt ledsamt att höra om oärliga kennlar som säljer en hanrottis och även andra raser till en förstagångsägare genom övertalning för att bli av med  den sista valpen.

MONEY-MONEY!!!

Vissa raser är hemskt missförstådda. De blir bra hundar genom rätt handledning och måste hanteras med kunskap. Vissa raser har sin hundgenetik mer intakt, som vissa brukshundar, t.ex rottweilern. Inga knähundar man kan köra med för sin egen skull.

Killen frågade om jag hade Gunvald med mig och jag sa att han satt i bilen utanför butiken och att han gärna fick komma ut och hälsa på honom.

När vi kom ut stod det fyra barnvagnar tätt bakom bilen och det var en massa vuxna och barn som stod utanför en liten uteservering, så det var väldigt livligt vid min bil.

Jag låste upp bilen och kommenderade Gunvald att stanna. Gunvald stannade kvar tills jag sa varsågod och då hoppade Gunvald ut och satte sig bredvid mig.

Killen frågade om han fick klappa Gunvald, men Gunvald hade redan känt hundlukten från honom och jag sa: Ja det får du – fast han har redan luktat av dig.

Killen fick ”gosa” med Gunvald som var väldigt obekymrad över mötet, trots uppståndelsen på gatan, men visst var jag beredd att det rätt som det var skulle kunna komma ett litet barn mot honom skrikande i detta kaos. Men det var jag som hade ansvaret över honom och hade jag tagit vare sig sig det var en rottweiler eller chiuahua.

Alla hundägare bör läsa här hos Svenska Brukshundklubben om vad strikt hundägaransvar innebär och att börja med social träning tidigt. Det är mina råd om kontroll över sin hund.

Samt att läsa på ordentligt vad olika rasers egenskaper är. Jag anser att en rotweiller inte är en förstagångshund. Rotweillern är tuff mentalt eftersom den avlats fram i vaktsyfte och ofta kan vara en enmanshund. Den ska inte kampas med utan vinns via förtroende.

Jag hoppas att det går bra för husse och hunden och sa att han kan kontakta mig eller någon annan med erfarenhet av rasen för att komma tillrätta med sitt problem. Jag hoppas att han gör det så att någon av oss kan hjälpa till att leda in dom på rätt spår – då han annars kommer att få en hund som han inte kan hantera och det blir onödiga missförstånd i framtiden. Det känns så trist att detta tyvärr inte är ovanligt, att uppfödare inte bryr sig alls om hundarna – eller ägarna.

Det finns mycket att lära sig som hundägare och det tror jag den här killen kommer göra för han var uppriktigt bekymrad men rådvill i detta läget. Man kan bättra på sin erfarenhet och han verkade tillräckligt engagerad, trots att han först gick på en nit som litade på uppfödaren som faktiskt inte visat något ansvar. Nu är det upp till hussen att växa som hundägare och leda sin hund rätt. Och jag tror att han är motiverad att göra det.

Man ska själv försöka ta reda på så mycket som möjligt innan hundköp, exempelvis som att träffa valpens föräldrar eller iaf träffa tiken i hemmiljö. Svenska Kennelklubben ger mycket bra råd om att köpa hund. Skaffa nödvändig kunskap för ett bra hundliv.

Mvh
/Seth

11 svar till “Lurad nybliven rottisägare

 1. Vill även påtala att min rottis var min första egna hund. Det är absolut ingen dålig första hund, alla raser kan funka som första hund – allt beror ju på vad man ha för syfte med att skaffa hund och hur mycket tid man är beredd att lägga ned, och har man inte kunskapen själv, bör man vara beredd att vända sig t ex en brukshundsklubb för att få hjälp. Själv har jag gått många kurser och har tävlat en del med min hund.

  Sen förstår jag inte heller hur man kan rekommendera kastrering av en frisk unghund .

  Gilla

  • Att kastrera en helt frisk hund är kanske inte det första man tänker på, däremot så kan det vara en fördel att kastrera för att få ner intresset av löptikar och om man gör det i tidig ålder så hinner inte vissa dåliga beteenden dyka upp då testosteronet utvecklas i och med könsmognaden. Att kastrera en hund över ett års ålder ger mycket sällan en beteendeförändring på ett dåligt beteende, möjligtvis mindre intresse av löptikar och mindre risk för prostatacancer. En kund till mig sa att han ville ha en hane, inte en tik då det var besvärligt med tikens löp 1-3 ggr om året. Jag svarade ” Ja.. men en hane löper hela året om då det finns löptikar i hans närhet hela tiden 🙂 Han köpte en tik och är jättenöjd. mvh /Seth

   Gilla

 2. Vad är det för fel med att kampa med sin hund ? Jättebra både som belöning och för att stärka bandet mellan hund och förare. Har själv en rottis på 6 ½ år , skulle aldrig drömma om att inte kampleka som belöning eller bara för en lekstund. Har aldrig haft några problem med det.

  Gilla

 3. Ping: Blogginlägg om rottweilers | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

 4. Ping: Blogginlägg om rottisar | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

 5. Din blogg har fängslat mig totalt, första gången jag hittade hit satt jag nästan hel dag och läste så långt bak enda till ditt första inlägg! Jag har själv en blandning av schäfer/rottweiler, en tik på 11 år. Jag själv var bara 7-8 år gammal när jag bestämde mig för att behålla henne från en kull vi hade hemma.

  Jag har länge velat skaffa en hund till i framtiden, både schäfer och rottweiler är två raser jag är väldigt ”kära” i då jag växt upp med dessa. Men sen jag gick min hundetologi kurs insåg jag att det fanns så mycket kvar för mig att lära så jag vill inte ta det stora steget att utöka familjen fören jag känner mig ”färdigutbildad”. Men det är alltid så kul att kika in här och kanske till och med få lära sig något nytt, fortsätt som du gör!

  Gilla

 6. hej hej!
  så här är d jag tänkte jag skulle skaffa mig lite sällskap. Visst sagt o gjort jag åkte o hämtade en katt…(har haft flera under åren) Men denna kisse är lite osocial så fort det ringer på dörren eller kommer folk så vips!! katten försvunnen i ilfart!!! Dock så finns det två okända pers för katten som kommit o hälsat på och hör o häpna får WHAT klappa katten, det är Seth o min mor
  lite magiskt eller!!!! bara en parantes till Seths kommentar..
  ha de P

  Gilla

 7. hej du väldigt bra det där. Jag tror att Gunvald har valt en annan bästis
  ha de Patrick

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s