Seth veckans kommunprofil.


Partille Tidning har varje vecka en artikel om en kommuninvånare som kanske utmärker sig. Idag publicerades Seth som Veckans kommunprofil.

Foto och artikel av Teres Hallman:

”Med certifiering av hund­ägare skulle problemen med hundar som attackerar minska. Det anser ­Partilles egen hundcoach Seth Sjöblom. Han ­hjälper människor som har ­problem med aggressiva hundar. 

SETH SJÖBLOM
Ålder: 53 år
Bor: Jonsered
Familj: Sambo med Victoria, rottweilern Gunvald och bonusdottern Ella på 13 år och två egna barn, Pierre och Emelie.
Intressen: Hundar.

– Hundar är en stor industri i dag och antalet hundägare växer enormt. Men många skaffar en gullig valp utan att fundera över dess ras. Varje ras är framavlad för ett speciellt syfte och man måste fundera över vad man har tänkt ha sin hund till. Kan jag hantera den och ge den det den behöver? säger Seth Sjöblom och berättar att även vanliga hundar som border collies, taxar och jack russel terrier kan få väldiga problem om man inte stimulerar dem tillräckligt.
I dag driver han en blogg som har ett stort antal läsare och många kontaktar honom för att få hjälp med sina problemhundar. Förklaringen till att hans speciella känsla för hundar ligger i barndomen.

– Jag har alltid haft hundar omkring mig. Mina föräldrar hade hund och pappa jobbade för militärens hundskola i Skellefteå. Tack vare honom har jag gått många lydnadskurser och utbildningar.
Hemma på gården hade han god hand med både hundarna och de andra djuren. Grisarna tränade han också. Men med tiden tröttnade han på den traditionella lydnadsfostran.
– Jag kom underfund med hur man läser av hundars beteenden i flock. Mina föräldrar förstod att jag såg något som de inte uppfattade trots sin stora erfarenhet.
Men hundkarriären skulle låta vänta på sig. I stället utbildade han sig till byggnads­ingenjör och senare till data- och elektronikingenjör. Som sådan jobbade han som chef både för svenska och amerikanska bolag och hade många resdagar per år.
Så småningom blev Seth Sjöblom värvad som chef för IT-konsultbolaget Mandator och fick ansvar för att driva upp deras verksamhet i Dalarna och norrut i landet. Under åren i slutet på 90-talet tog han också på sig uppdraget som förbundskapten för svenska slädhundslandslaget, samtidigt som han själv tävlade med egna slädhundar. Dessutom var han ordförande i ett projekt som skulle utveckla naturturismen i Älvdalens, Malungs och Trysils kommuner.
– Det blev för mycket till slut.
I stället bestämde jag mig för att starta ett eget turist­företag.
År 2000 började han tillsammans med sin dåvarande sambo att arrangera slädhundsturer, turridning med islandshästar, vandringar och kanotfärder. Men att vara ute i alla väder­lekar sätter sina spår.
– Jag har förfrusit nästan allt man kan; tårna, ansiktet, magen och knäna. Dessutom råkade jag också ut för en olycka med ett komplicerat benbrott. Kroppen håller bara för att syssla med sådant i tio år. Man har ett stort ansvar att ta hand om allt ­oavsett temperatur när man är ute med tio personer och 70 hundar i flera dagar.
För två år sedan slutade han på grund av alla skador men att gå tillbaka till en chefsposition igen ville han inte. I stället sökte han en tjänst som mentor för gymnasieelever på en skola i Göteborg. Sedan dess är det som mentor han har fungerat, men nu har han bytt elever mot hundar.
– Jag trivdes jättebra med eleverna och det var en fin skola men under vintern halkade jag och fick problem med kroppen igen och kunde inte jobba. Numera är det relationen mellan människa och hund som tar min tid.

Seth Sjöblom åker också runt och föreläser om hundars beteende och många familjer vänder sig till honom när det älskade husdjuret börjar ställa till problem på olika sätt. Det första han gör då är att besöka familjen.

– Jag vill se hur relationen mellan hunden och familjen fungerar och om hunden har tagit överhanden. När det inte finns en given ledarposition i familjen försöker hunden att ta den. Det kan leda till att hunden hoppar på och biter gäster.
Efter ett sådant besök tar Seth Sjöblom fram ett program som beskriver hur familjen ska bete sig och träna hunden. Han tror att de här problemen uppstår eftersom många egentligen inte har tid för sina husdjur.
– Man tar ett stort ansvar när man skaffar en hund men många hinner inte ge hunden sitt engagemang. När jag träffar en familj handlar det mycket om att sätta sig in personernas problem och göra en analys.

Några enkla råd om hur man ska agera om man råkar ut för samma sak som i den aktuella situationen i Brunnsparken, där en sexåring blev biten av en rottweiler, vill han inte ge. Den adrenalinkick man får när sådant händer gör att man reagerar mer med ryggmärgen än utifrån något man läst.
– De som höll i hunden gjorde ett jättebra ingripande. Jag tror att det hade varit stor risk att hunden skulle ha gett sig på barnet igen om man inte hade hållit i den efter att den släppte pojken. Rådet är i stället att människor ska hålla koll på sina hundar.”/Partille Tidning

Tycker hans intervju blev bra denna gången – för bad Seth att få se artikeln innan publicering. Det ska man alltid göra. För det blev ju inte helt som Seth hade sagt i  GP om Bunnsparksincidenten med en rottis. Allt blev kraftigt förkortat och missvisande. Men ingen större skada skedd eftersom Seth via bloggen korrigerade med en större helhetsbild av resonemang och vad han sagt.

I Partille Tidning blev det så klart mer korrekt – med mer text. Inte helt nöjda med internetrubriken dock att ”Seth hjälper hunden göra rätt” – för först behöver människan hjälp att göra rätt. I papperstidningen blev dock rubriken bra: ”Seth leder hunden rätt i flocken”.

Ett rätt av två möjliga – inte illa i media.

/red Victoria

6 svar till “Seth veckans kommunprofil.

  1. Ping: Matavfall samband med köttrester vid hundstråk? | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  2. Ping: Det BÄSTA skrivna av och om Seth. | Seth Sjöblom

  3. Ping: Bor nästan i Göteborg | Seth Sjöblom

  4. Ping: Självförsvar mot hundattack. | Seth Sjöblom

  5. Ping: Sagt efter hundattacken i Göteborg |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s