Förslagen på hundrestriktioner & hundkörkort


Dog News har sammanställt artiklar om hundattacken i Brunnsparken – HÄR.

Det börjar talas om rasförbud, som bla redan finns i Danmark men, som jag förut skrivit, bla här om Rasdiskriminering så är aggressiva hundar ett ägarproblem och handlar, mindre om ras utan om fostran. Se här topplistan för hundar som biter mest. Rottweiler är inte ens med på listan.

Kommunalrådet David Lega (KD) sätter här huvudet på spiken, att det handlar mer om ledarskap än om olika hundraser. ”Att lösa det här med förbud, det tror jag inte på. Det är en större fråga än så.”

Expressens ledarredaktion föreslår munkorg på hundar i kollektivtrafiken. De skriver angående rasförbud, och jag håller med: ”Sverige ska inte heller förbjuda så kallade kamphundar, även om just KD råkar vilja göra det också. Att definiera vad som är en ”kamphund” är för det första både missledande och godtyckligt. Många av de aggressiva hundar som attackerar andra hundar och människor är just blandraser. För det andra kan en hundras på den ”tillåtna listan” utvecklas till ett livsfarligt vapen med fel matte eller husse.”

Om de enda alternativen är ett rasförbud – då myndigheterna skulle tvingas gå in och avliva oskyldiga hundar – eller munkorgslag; är munkorg en bättre lösning för att slippa avliva oskyldiga hundar? Vad tycker du?

Det är viktigt att socialisera sin hund, ta med den i olika miljöer när den är valp och vänja den vid folksamlingar, barn och andra hundar. Detta innan två års ålder. Kan munkorg påverka den sociala träningen?

Ägare av hundar som måste bära munkorg på sina hundar kommer att få en stämpel och bli utpekade och anses som oansvariga och oärliga människor i denna oförnuftets förslag om munkorg eller förbud på  vissa raser.

Om alla dessa hundar skulle gå med munkorg skulle man införa uppfattningen att dessa hundar generellt sätt är instabila monster. Barn skulle lära sig att ingen hund var pålitlig. Det skulle bli början till slutet för människans bästa vän.

Min uppfattning är att om man inför just att vissa raser skall ha munkorg på sig anser jag vara en diskriminerande åtgärd, samt att ägaren och hunden ej någonsin kan komma i kontakt med det vardagliga sociala livet då dom bägge redan med en sådan lagstiftning då redan är utpekade som ”FARLIGA”.

Var går nästa gräns?

En viss hudfärg för att få ha hund eller en viss samhällsklass med en viss inkomst? Eller skall folk som aggressivt har gjort bort sig på krogen gå med kättade händer, eller utåt agerande barn i skolan ha en varningsskylt på sig?

Vart vill man komma med den lagstiftning som gäller olika raser, när inte rasen är ett primärt problem – utan det, jag upprepar, är ett samhälls / polititiskt, ägar -och utbildningsproblem?

Vad som ändå är ofrånkomligt är att alla hundraser har avlats för ett visst syfte. Antingen små sällskapshundar att ha i famnen som också har samma problem, men inte upplevs som ett problem då de är små och gulliga, eller kraftfullare hundar också med ett arbete att utföra. Man måste veta på förhand vad ens ras har för egenskaper och välja ras efter det,  framför utseendet. Precis som att det inte är smartast att köpa en bil enbart beroende på att den har ens favoritfärg eller hästkrafter.

Jag anser inte att man ska skaffa en rottweilerhane som sin första hund – rasen är med förenklat uttalande en vaktande vakt och vallhund som kräver ett starkt ledarskap och fostran och hanarna kan vara kärva och krävande. Det är ingen förstagångshund. Ett stort mörkertal av rottweilers, speciellt hanar blir avlivade iom att de blir könsmogna då de kräver fast hand och gränssättningar.

De hundarna som avlivas under sin tonårstrots har ofta skaffats av oerfarna barnfamiljer utan föregående hunderfarenhet som missuppfattat vad för slags hund en rottweiler är och oseriösa uppfödare som övertalar och säger att det är världens bästa familjehund.

Men att skaffa en rottweiler som förstagångshund eller utan gedigen kunskap om rottweiler är inte bra. Har du en sund rottweiler så är det familjens bästa vän. Men en hund med mycket stark integritet, eller för mycket skärpa eller låg dådkraft (osäkerhet)  ÄR inte en bra familjehund.

Rottweilern är framavlad att vakta och inte så lättcharmad, speciellt inte hanarna. Jag anser att rottweiler hanar och tikar är som två olika raser.

Men stora hundar är ofta inte lika hårt avlade som de med mindre storlek utan har sin hundmentalitet mer intakt dvs varnar först i en trängd situation. Det är kanske därför tax och chihuahua biter mest – för att de går till attack utan att innan visa att deras tålamod är mot sitt slut?

Varför inte göra det enkelt för alla och ge mer trygghet i samhället och införa Hundkörkort? Detta borde väl intressera och engagera politikerna i hunddebatten – som en morot – eller ett märgben.

2 svar till “Förslagen på hundrestriktioner & hundkörkort

 1. Ping: Initiativ till kattkörkort | Hundcoachen Seth Sjöblom

 2. Lite matnyttig information, för den som har intresset.

  From the Institute for Animal Welfare and Behaviour, University of Veterinary Medicine Hanover, Hanover, Germany.

  Is there a difference?
  Comparison of golden retrievers and dogs affected by breed-specific legislation regarding aggressive behavior

  It is striking that the golden retrievers and the dogs tested previously reacted mainly in situations involving unusual movements. In both groups, fear was found to be the main cause of the behavior. This underlines that the emphasis for preventing biting accidents should be consideration of the emotions in the dog and the effect of eliciting stimuli rather than affiliation with particular breeds. It furthermore shows that more emphasis has to be put on educating breeders and owner as well as on preventing than on solving behavior problems.

  Conclusion
  in this research project, no significant differences in the occurrence of aggressive behavior in inappropriate situations were found when comparing golden retrievers and 6 dog breeds affected by legislation. Therefore, assuming that certain dog breeds are especially dangerous and imposing controls on them cannot be ethologically justified.
  Consequently, legislation in Lower Saxony was changed, and breed lists were withdrawn.

  Golden retrievers
  American Staffordshire terriers
  Bull terriers
  Dobermans
  Rottweilers
  Staffordshire bullterriers
  Dogs of the pit bull type

  Klicka för att komma åt comparison-of-golden-retrievers-and-bslbreeds.pdf

  Det Danska rasförbuden är som väntat en flopp!
  Statistik -Ett år före förbudet & ett år efter:

  Klicka för att komma åt undersogelse-juli-2011.pdf

  Statistik -Två år med rasförbud:

  Klicka för att komma åt 2012_undersoegelse.pdf

  Norge: Reell mulighet for endring av Hundeloven på trappene
  http://www.nkk.no/nkk/public/openIndex?ARTICLE_ID=11782

  Vi har en utmärkt lagstiftning idag, strikt hundägaransvar!
  När såg man en polis patrullera parken senast? Eller skriva böter på 1000 för hund utan koppel.! Det finns 20.000 poliser.

  Göran Hassel på Helsingborgspolisen som har studerat statistik och anmälningar om hundattacker. – I dag har vi nästan en attack om dagen
  – Hunden som angriper är inte kopplad eller inlåst. Om alla hundar var kopplade skulle nästan inga av de här brotten inträffa.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=101&artikel=4294241

  Det tog mycket lång tid innan PM fick ut direktiven för den nya lagen.
  Man ska också ha klart för sig att PM (individer) inte är opåverkade av medias korståg.
  http://www.sydsvenskan.se/sverige/hundar-avlivas-snabbt-med-ny-tillsynslag/

  Polisen som inte vill säga kamphund, igen o igen..
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=110&artikel=5304083 Förutom dom egna tolkningarna

  Det måste också vara rimliga proportioner på problemen.
  Media upprepar gång efter gång: Hundattackerna ökar dramatiskt! Man hänvisar till Socialstyrelsens uppgifter. Hundbett som kräver läkarvård ökade med över 50 procent mellan 2001 och 2009.
  Det var 218 fall av hundangrepp 2001 och 2009 tvingades 345 personer, varav en fjärdedel barn och ungdomar, uppsöka läkarvård för hundbett.

  Sverige har en hundpopulation på ca 800.000 hundar.
  Det var 345 personer som sökte läkarvård för hundbett 2009 #enl ovan. Det betyder att 0.00043% av alla hundar, var inblandade!!! Händelseförloppet och orsaken till varför hunden bet framgår inte. Men av erfarenhet vet vi att de flesta incidenter sker med den egna hunden. Eller hundar som man känner i sin omgivning (sociala krets)

  Är det någon som tror att 0.00043% representeras av någon enskild ras?

  Vilket betyder att 799.655 hundar är oskyldiga, eller..!?

  Mvh leif

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s