Lena lärde oss att en hund i arbete inte ska klappas.


På Bokmässan i Göteborg träffade vi Lena med sina assistanshundar – bruna Leira och Sondra, som är den svarta. Leira går i lära. Observera Sondras ID-kort på arbetsvästen.

Jag och min dotter ville självklart spontant klappa de fina hundarna – det fanns ju inga andra vovvar på Bokmässan.. Lena var så trevlig att vi fick göra det.

Har ju tidigare bloggat om hundar i människans tjänst. Om terapihundar för äldre och unga och mer hundglädje. Exempel på assistanshundar är ledarhund, servicehund, signalhund, rehabhund och alarmerande hund – läs mer på SKK:s sida om assistanshundar.

När jag frågade om jag fick fotografera dem och lägga in på bloggen för att det var roligt att träffa dem sa Lena att det var OK. Det var verkligen bra att vi fick prata lite mer. För då berättade Lena att man inte ska klappa servicehundar i tjänst. En assistanshund i väst, som hennes tjejer hade – det betyder hund under arbete. Man stör alltså hunden och går fram för att hälsa på hunden. Gäller alla servicehundar, ledarhundarhundar för synskadade osv. Arbetsskynke på – klappa inte. Men prata gärna med ägaren själv.

Att ta med hundarna på den fullspäckade Bokmässan var nog den bästa träningen för hundarna, särskilt för Sondra under utbildning.

Och vi fick lära oss något också – att se men inte röra, även söta hundar i arbetsväst. Vi kände oss inte pinsamma, för att vi hade ett bra och nyttigt samtal. Tack Lena!

Så nu vet ni andra också. Även om alla säkert redan visste det?

Mvh Victoria, bloggredaktör – med hundtokiga dottern.

Så här fullt av människor var det
på vissa ställen på Bokmässan..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s