En rottisledare med rollator


På hundpromenaderna hemma i Jonsered brukar en gladlynt dam vinka genom fönstret på äldreboendet till  Gunvald och Seth när de går förbi.

Det visade sig sedan när de träffades på gatan och Gunvald direkt gick fram och satte sig lugnt vid hennes fötter – att hon var mycket van vid rottweilers. Hon berättade att hon tidigare haft rottweiller. Denna charmanta dam hade ledarskapet i sig naturligt – något som är extra lämpligt vid så mycket hund. Då spelar varken ålder eller fysisk styrka in – utan Gunvald visste direkt var han hade damen och satte sig trygg och njöt av att låta sig klappas. Han är snäll och trygg men beter sig inte alltid så tillgivet mot okända. Hundar vet.

Vi har redan berättat lite om hur terapihundar kan påverka både äldre och unga positivt, men det var en så fin artikel i DN nyss: Hunden som jobbar som glädjekälla. En äldre man säger i artikeln när han får hundbesök att: ”Jag tror nästan att det är bättre att få kärlek från en hund än från en kvinna. Därmed inget ont sagt om kvinnor.”

Hur många vårdhundar det finns har ingen kartlagt systematiskt, men enligt Svenska vårdhundskolan finns det i dag vårdhundsteam i ett 50-tal svenska kommuner. Efterfrågan ökar snabbare än skolan hinner utbilda. Utöver vårdhundarna finns det ett okänt antal terapihundar som har gått kurser hos andra, enskilda arrangörer. 

Som vi skrivit om förut så sänker samvaro med hundar och säkert andra djur, inte bara blodtrycket och kolesterolvärdet. Vid beröring frigörs lugn och ro hormonet oxytocin, som verkar ångestdämpande och smärtlindrande. Stresshormonet cortisol kan sjunka, vilket då kan leda till att både näringsupptag och läkningsförmåga förbättras. Internationella studier slår också fast att hundar minskar aggressiviteten hos demenssjuka personer och ökar deras sociala samspel.

Det är alltid roligt att uppleva bra samspel mellan djur och människa, plus och allt gott det kan ge – som man inte kan se.

/Victoria

2 svar till “En rottisledare med rollator

  1. Ping: Gunvald Larsson hittar rånbyte. | Seth Sjöblom

  2. Ping: Lena lärde oss att en hund i arbete inte ska klappas. | Seth Sjöblom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s