Hundar över alla gränser.


Allt fler hundar får pass i beredskap för eventuell utlandsresa eftersom reglerna gjorts lättare och det är billigare att resa med djur inom EU.

Från SvT: Min reflektion är att djurägare nu väljer att skaffa pass och rabiesvaccination till sin hund för att vara redo inför en eventuell resa framöver. Tidigare kostade det mer och var krångligare vilket gjorde att man ordnade sällskapsdjurspass bara om man verkligen skulle resa, säger veterinär Maria Cedersmyg som arbetar med införsel av sällskapsdjur.

Info från Jordbruksverket – pdf: Vad man ska tänka på innan resa är att kolla upp om ett land har särskilda restriktioner, som rasförbud. Danmark förbjuder tex 13 hundraser. Om du ska resa genom flera länder bör du därför kontrollera att ditt djur uppfyller införselkraven i varje land du ska passera. Kontakta landets ambassad eller veterinärmyndighet för mer information. Be att få den skriftligt.

Du kan behöva anmäla införsel av djur till tullen vid gränsen enligt tullagstiftningen, se Tullverkets webbplats. Läs vad som gäller vid (åter)införsel till Sverige – för varje land.

Sydsvenskan skriver att Sverige har (bland?) de hårdaste reglerna om införsel av djur, med fokus på avmaskning för dvärgbandmask.

Det kan alltså även bli problem när ni ska hem till Sverige igen. Ta ordentligt reda på mer – vad du behöver ha gjort – och det innan resa.

Detta för att undvika karantänplacering av ditt djur, vilket du får bekosta och blir en mycket dyr historia, uppåt 34 000 för fyra månader. Det behöver inte bli så panikartat om man innan vet vad som gäller, det är inte från alla länder det är så hårda regler. Hunden ska självklart vara registrerad via tatuering eller chipmärkning som utförts av en veterinär.

Läs mer på Svenska kennelklubben.

Ett svar till “Hundar över alla gränser.

  1. Ping: Anmäl utresa med djur på förhand till tullen | Hundcoachen Seth Sjöblom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s