Hundrasthagen i Partille är inte trygg!


I Partille kommun finns det bara en rastgård för hundar. Den ligger i Björndammen efter den långa kurvan, på vänster sida. Man svänger in till vänster i rondellen vid värmestationen bredvid den där sjön alla partilleungar tvingats ut på orientering runt.. Ja, där bussen svänger in till Övre Björndammen. Man ser rastgården från stora vägen som en trekantig inhägnad. Hundrasthagen ligger precis vid den nybyggda skateparken – som är grymt fin. Suveränt att man kostar på barn -och ungdom. Det behövs verkligen.

Men vi Partillebor som besöker vår närmaste hundrastgård för att hundarna ska få springa av sig fritt – som de behöver – undrar varför stängslet ut mot gångbanan fortfarande är så lågt? Nästan vilken hund som helst som rasar av sig innanför stängslet kan hoppa över på sidan mot gångbanan. Vår rottis Gunvald gjorde det en gång när han såg en hund han ville hälsa på. Som tur är så är Gunvald en lugn och stabil hund som aldrig gör utfall. Det gick bra, den gången. Men man kan aldrig veta hur hunden i möte känner eller kommer att reagera. Rasthagen i Björndammen är inte säker!

Kolla på Gunvald här bakom ”stängslet”. Pice of cake för honom att hoppa över till mig eller en hund.

Vi träffade senaste gången där en hundägare som var inne med sina två hundar i rasthagen. En trevlig kvinna som verkade mycket hundvan och vi diskuterade det löjligt låga stängslet och vem som är ansvarig för det? Hon tog upp frågan om vem är skyldig till skador vid ett hundslagsmål om en hund hoppar över?

Som alla vet gäller strikt hundägaransvar då ägaren till den hund som orsakat skador får betala. Oavsett om deras hund är under kontroll i koppel och en lösspringande hund, eller en som släppts i en rasgård hoppar över och det blir slagsmål. Då säger lagen att hundägaren vars hund åsamkat skada får stå för kalaset. Oavsett vem som haft sin hund i koppel.

Men om någon, som kommunen har anlagt en hundrasthage som inte är ens grundläggande säker – borde inte kommunen stå för skador ekonomiskt om hundrasthagen är illa avsedd för hundar – som kan hoppa högt – tom ännu högre än en skateboardåkare?

När man är i Björndammens rasthage och tittar bort mot skateboardparken kan man till och med tänka att – bra investerade pengar för kidsen – men hade de inte råd att samtidigt sätta upp 30 meter av ett högre stängsel i hundrastgården?

Någonstans på något lager borde det väl ligga en liten bit på 30 meter av ett högt stängsel som skulle göra det säkrare för alla? För hundar behöver också känna av frihet. Ska man inte använda en hundrasthage?

Bättre rastgårdar i vårt närområde – om man har bil till en mil extra tur och retur är Gamlestadens rasthage. Parkera på SKF:s parkering längst bort mot hållplats och viadukt. Eller Kortedalas rastgård vid Allhelgonakyrkan. Där finns till och med något att sitta på för hundägarna. Bra! Men det är synd att behöva ta sig till Göteborgs kommun varje gång för säkrare rastning. Hallå Partille? Det behövs en säker rastgård.

Liten sammanställning av inhägnader att släppa hundar på i Göteborgsområdet. Tyvärr verkar hundliv vara lite oprioriterat – som att göra det enkelt att hitta på kommunernas sidor, om de ens har lagt ut det, eller gjort det sökbart med att lägga in fler sökord än det de valt, som kunde vara hundrastgård, hundhage, rastgård etc..

2 svar till “Hundrasthagen i Partille är inte trygg!

  1. Ping: Strikt ägaransvar-försäkringsbolag. | Seth Sjöblom

  2. Ping: Hundrasthagen i Partille är inte trygg! |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s