Hundar hjälper till kontakt – vid autism.


Terapihundar har vi skrivit om förut, främst för att öka på äldres hälsa – eftersom kontakt med djur ökar välbefinnandet både psykiskt och när varo av djur påverkar även postitvt rent fysiskt med att båda sänka blodtryck och kolesterolvärde.

Hundar har visat sig även hjälpa människor med autismspektrumtillstånd och en helt nystartad förening som heter Hundsam har startat ett projekt med social träning där hunden kommer in som brobyggare. ”Hundarna som är med på kurserna är tränade och utprovade för att fungera på bästa sätt. Hunden får inte skälla eller hoppa. Det är många som tycker att det är obehagligt, så det går absolut inte, säger Lotta Lagerholm. Men hur man använder hunden är olika från person till person. Vissa behöver träna sin motorik, eller bara vara i rörelse. För en annan betyder det jättemycket att bara komma hit. Många är dessutom vana att alltid bli tillsagda vad de ska göra eller inte, men här kan det få bli ombytta roller och man får vara ledaren.”

Det finns fler projekt i landet med inriktningen att hjälpa och förgylla livet för funktionsnedsatta via kontakt med hundar och de får gärna anmäla sina länkar här som kommentarer – så att kanske fler kan ta upp facklan. Hörde om ett projekt via brukshundsklubb och Studiefrämjandet då gruppboenden får besök av ägare med stabila hundar och tar med funktionsnedsatta på nya upplevelser med hund, som agility. Barn och ungdomar  med funktionshinder kan göra fantastiska framsteg i samspel med djur och få större självförtroende. Kontakten med djur gör alla gott helt klart. Här en viss amstaffvalp, Freja i samspel med en hundtokig tjej.  

Fotograf: Ella Qvarnström

Vi som driver den här bloggen vurmar särskilt för barn och ungdomar med funktionsnedsättningar, särskilt neuropsykiatriska/npf sk bokstavsdiagnoser, då Seth har arbetat som mentor för ungdomar med dessa diagnoser och redaktören Victoria själv har barn med flera av dessa diagnoser och driver en npf-ADHD-blogg för att informera, samt själv är begåvad med ADHD – som på länken enkelt beskrivs i bilder.

Ett svar till “Hundar hjälper till kontakt – vid autism.

  1. Ping: Hundar och barn – med eller utan diagnoser viktigt för Seth | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s