Crocodile-Dundeeknivarna jag gjort.


Jag har alltid tyckt om hantverk, har också skulpterat en del, samt gjort träskålar och knivar, bredvid rent snickararbete.

Natur och naturmaterial är viktiga för mig.

När jag var ute i Idrefjällen med mina hundspann på vildmarksupplevelser med turister hade jag en vacker skinnanorak som en samekvinna hade sytt till mig utav renskinn. Ett fantastiskt plagg med hål och skinntofsar för vattenavrinning. Idag ganska slitet och en kär ägodel.

Jag hade också min vildmarkskniv på 32 centimeter. Den gjorde jag utav ett exklusivt träslag och älghorn. Ränderna är gjorda av ett rött afrikanskt träslag som är en rot jag inte minns namnet på och rent silver, de svarta ränderna är ett annat afrikanskt träslag och det vita är älghorn och med mammut på änden. Mammutbenet köpte jag på nätet med certifikat och ska vara 30 miljoner år gammalt. Knivbladen är Bowie-blad från USA och knivslidan har jag skurit till och handsytt.

Min son Pierre var med mig i tre år i vildmarken. Idag är Pierre inte särskilt förtjust i pytt i panna – eftersom det var vår middag nästan varje dag under tre år. Praktiskt att bara att slänga in fryspaket i väskorna och sen höll väderleken maten fryst.
Men Pierre fick också en specialgjord kniv som han använde, som jag hade gjort till honom – också med mammut.

Mina knivar är inte helt olika den berömda kniven från filmen Crocodile Dundee – och de är välanvända. Men de hänger hemma som dekoration hos mig och min son idag. De knivarna bryter ju ganska grovt mot knivlagen..

Crocodile Dundee: ”This is a knife!”

Jag har gjort andra knivar också. Knivbladen beställer jag, sedan gör jag skaften och polerar dem. Här har jag gjort lådan också. Inte hunnit polera det japanska knivbladet.


Men den mest fascinerande kniven jag sett är denna, som jag hittade under golvbrädorna i ett hus vi hade i Alingsås. På stämpeln på bladet står det A. Stören Kristiania. Märkningen Kristiania var under denna tidsera egentligen namnet för Oslo.

Historien om huset där jag hittade kniven under gamla golvbrädor är lite spännande och härstammar från någon gång runt år 1700-1800. Gårdens föregående ägare hade forskat lite om de föregående ägarna och kollat upp kyrkböcker mm.

På den tiden var det endast denna lilla stuga som fanns på gården och där bodde en familj. En dag kom mannen hem tidigare än förväntat och frun i huset hade besök av en annan man och dom ertappades mitt i en sexakt.

Den hemkommande mannen vart så ilsken så han tog sitt bylte med flaska och annat tungt – och slog den andra mannen i huvudet- varav mannen föll till backen och dog. Mördaren sattes på tukthus resten av sitt liv och frun bodde kvar som änka där på gården resten av sitt liv.

Men hur kom den här vackra kniven dit under deras golvbrädor och vad är dess historia?

6 svar till “Crocodile-Dundeeknivarna jag gjort.

  1. Ping: Mina slöjdade vildmarksknivar – Seth | Hundcoachen Seth Sjöblom

  2. Ping: Seths överlevnadskurser utmanade både polis och försvarsmakt | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  3. Ping: Lättsammare blogginlägg utvalda av redaktionen. | Seth Sjöblom

  4. Ping: Bloggens enda modeinlägg – samisk skinnanorak. | Seth Sjöblom

  5. Ping: Nära djuren och naturen från min uppväxt | Seth Sjöblom

  6. Ping: Vildsvinsmöte. | Seth Sjöblom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s