Sexuella övergrepp mot djur.


SvD skriver idag att lag mot ”djursex” är på gång efter att Eva Eriksson (fp)landshövding i Värmland presenterade ett lagförslag mot tidelag för Jordbruksverket i slutet av november 2011. Att kalla ett övergrepp – för sex – som djursex det avstår vi ifrån på bloggen. Övergrepp ska inte kallas sex.

I dag omfattar djurskyddslagen bara sexuella övergrepp på djur som innebär att djuret lidit fysisk eller psykisk skada, vilket i många fall är svårt att bevisa. /SvD

2002 avslogs ett liknande lagförslag som Gustav Fridolin(mp) gjorde. En av de som motsatte sig lagförslaget hävdade att ”existerande djurskyddslagar fungerade redan” och att man inte ska förbjuda ”sexuella läggningar”.. Men sedan har frågan flutit upp igen och allmänheten har säkert bidragit till att det nu tas på allvar – utav vad som kan liknas vid rena folkstormar i kommentarsfält i tidningar på nätet och namninsamlingar. Tror äntligen svenska folket fått sin gemensamma uppfattning igenom via lagförslaget.

I England anses redan sexuella handlingar mot djur som aggressiva handlingar dvs övergrepp och straffen är hårda.

1944 legaliserades zoofili i Sverige. Orsaken? Förbudet låg under samma paragraf som homosexuell sex som övergick till att betecknas som en sinnessjukdom – och uttrycket sodomi både betecknade och idag ännu står för sexuella övergrepp av människa på djur, samt frivilliga samlag mellan samma kön. Otroligt nog!

Dödsstraff för tidelag. 1734 års lag stadgade:”Hvar som hafver tidelag med fä, eller andra oskiäliga djur, then skal halshuggas, och i båle brännas, varde ock samma diur tillika dödadt och brändt.” Omkring 600 svenskar avrättades under 1600- och 1700-talen, den sista år 1778 sägs det.

Vi hoppas att lagen går igenom snart för att ha ett lagverktyg om sexuella övergrepp på djur upptäcks. Problemet är att det är svårt att upptäcka utan yttre skador, ännu svårare att lagföra och sätta en dom på än övergrepp på barn eftersom djuren inte kan prata alls.

Det krävs ögonvittnen eller kanske dokumentation. Men iom lagen kanske lite resurser satsas på att avslöja nätverk som sysslar med att utnyttja djur. Man kunde kanske ta efter lite av lagen från 1734 angående straff för denna grymhet mot djur?

Foto: Jessica Gow

Ett svar till “Sexuella övergrepp mot djur.

  1. Ping: 1 april träder lagen mot sexuella övergrepp mot djur i kraft . | Seth Sjöblom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s