Reparera inlärda felbeteenden.


Det gäller att förstå vad man gör med en hund
– för annars kan inte hunden förstå!

Jag lär mig något av varje fall. Detta skulle visa sig vara ett lite ovanligt motsägelsefullt problem och det vill jag berätta om.

Blev kontaktad av en kvinna med en ny omplaceringshund som var svår att gå i kopplet med. Han drog så hårt så matte fått rekommenderat att binda kopplet runt midjan för att kunna hålla emot. Det var så jag såg dem första gången komma stretande emot mig. Jisses.

dog whatVi påbörjade både beteende – och lydnadsträning. Hunden visade framgångar på många sätt efter våra konsultationer och egenträning. Men vovven verkade ändå ha sina tillfällen då han inte gick att kontrollera? Ägaren kämpade på, men det var något märkligt med hela situationen. Det blev en liten nöt att knäcka.

Dra eller inte – hunden gjorde så gott den förstått

Sedan när matten sökt lite mer specifik information om problemet, så framkom det att förra ägaren hade haft en sele på hunden för att dra något tungt – då föll bitarna mer på sin plats. Inget fel med muskelträning med drag.

Men det visade sig att de hade samtidigt haft på ett halsband med koppel som också användes för att lära hunden att gå fot!

Ju mer hunden drog, desto mer lastade dom förra ägarna på i draget för att få honom att dra mindre. Med både sele och halsband på blev ju den stackars hunden helförvirrad av dubbla – helt motstridiga – signaler! Och inte blev det en hälsosam dragträning heller.

Man ska enbart dragselen på vid dragträning, annars blir hunden förvirrad och som här, lär sig hunden – i försök att göras rätt – att dra även med halsband och koppel på. En hund gör rätt om den kan, då blir det ju, eller bör bli, som kalas, glatt och belönat efteråt.

Om folk inte vet vad man gör med en hund så blir det ju oftast hundens som anses ha problemen. Det är inte så – människorna äger problemen.

Tips och trix:
Lite akutråd vid hundar som drar mycket av min sambo Victoria, som först tog till trix från sin gamla kampsport för att hantera Gunvald:

Skademinskande ergonomisk metod vid koppeldrag
– eller som hon själv kallar det ”Koppel- KungFu”..

Samt om ett: Specialkoppel för kraftiga drag och utfall

Mvh Seth Sjöblom hundcoach och mentor människa – hund

4 svar till “Reparera inlärda felbeteenden.

 1. Ping: Rätt hantering med rätt verktyg | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

 2. Emelie Olofsson

  Hej Seth!

  Vi har en rottweiler vi behöver hjälp med. Det är en omplaceringshund på snart 4 år. Många bitar har blivit bättre, men promenaderna har vi det tufft med. Kan vi anlita dig? Vad tar du i timman?

  Mvh
  Emelie och Fredrik med Texas

  Gilla

  • Hej
   Hur gammal är Texas ? Och har ni sett någon annan problematik med honom ?
   Ring mig på 070-7913097
   Med vänlig hälsning,
   Seth

   Gilla

  • Hej Emelie
   Jag hade väldigt ont om tid då jag svarade igår, ledsen för det.
   Jag vill gärna att du beskriver problemet för mig så spar vi in på tid, jag jobbar väldigt mycket med aggressiva hundar, men har ni bara problem vid hundmöten så fixar vi det direkt.
   Men jag vill ha kontakt med dig för att få mer info och du, tänk inte på pengarna.
   Ring mig så löser vi det.
   mvh
   /Seth

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s