Hundman som kör KBT/HBT för hundar


Jag förmedlar som vägledande mentor kommunikationen emellan hund och människa för att öka förståelsen och ge handlingsverktyg på enkla praktiska sätt i problemlösningen.

Sedan kör vi vidare med beteendeträning under kontrollerade former för att avhjälpa problemen.

Jag observerar och analyserar men teoretiserar inte över djupa psykologiska orsaker till problem, även om hela bilden är viktig.

Har hunden upplevt ett trauma är det väldigt viktigt att jag får veta det. Ibland vet man dock inte vad en omplaceringshund kommer från för erfarenheter. Ibland mörkar tyvärr folk när de lämnar ifrån sig en hund till omplacering, för att de tror att de lättare blir av med sitt samvetsansvar.. Men jag ser ändå väldigt mycket av beteendena när jag tolkar hundens signaler.

Jag ser övergripande på en situation med hundar och människor och läser av allas – hund och människas reaktioner och tolkar till en analys utav min livslånga erfarenhet. Och ger en metod anpassad till just det fallet. Ofta så till synes enkelt. Men hundägarna som söker min hjälp har inte alls haft det enkelt och har försökt allt de kunnat.

Har använt samma metoder med ca 300 hundar under åren. Hade med min förra sambo en draghundsverksamhet i fjällen. Vi hade under de åren total runt 300 hundar för att få ihop elva-tolv hundspann och då hade vi samtidigt ca 75 hundar att ta hand om och leda och tolv oerfarna turister på hundspannen bakom mig.

Jag är pragmatiker, man kan säga att vid problemlösning använder jag beteendeterapi på hund – HBT. Hunden och även människan måste konfronteras med det som är svårt – för att komma framåt.Utan svåra ord.

KBT – kognitiv beteendeterapi fungerar bra på människor.  Här går jag inte in i analys av vad hundars kognitiva uppfattningsförmåga är, därför är det bättre att kalla min hundmetod för HBT – men om de har ett visst beteende så kan de lära om – via träning med konfrontation av de jobbiga situationerna – precis som människor.

Med 75 hundar fanns inget utrymme eller behov att överanalysera varje hund. Att få alla individer att fungera tillsammans betydde nödvändig harmoni i flocken – vilket gjorde individerna mer stabila och trygga. Vad jag kan på alla mina elva fingrar är flockbeteenden och att ge ett tryggt ledarskap, där samverkan är i fokus. Att se och göra vad som krävs för att få enheten, vilken den än är ska fungera.

Att vara ledare har aldrig varit mig främmande. Har haft många höga chefsjobb i stora företag och även varit mentor för skolungdomar. Ledarskap för mig har alltid handlat om att ena, hjälpa och föra framåt. Inte att hävda mig själv. Att vara en ledare är inget självändamål för att känna makt. Att vara ledare är inget man bara utropar sig själv till – utan flocken gör det när de sett vem som leder dem till det bästa gemensamma.

Jag kände alla mina hundar när jag ropade på dem i frihägnet och de kom framrusande. Kände igen varje skall. Visste deras position i flocken, deras styrkor och svagheter.

Gick igenom hundgården varje morgon för att se hur hundarna mådde och såg direkt om något var annorlunda, kanske om vård behövdes eller en hund behövde vila. Där kan jag berätta mycket mer. Men det skall jag göra i min bok om hundar som en närstående pushar mig att skriva..

Min sambo och andra kallar mig ibland för Hundmannen. Och jo – jag känner igen mig. Från barndomen har hundarna betytt allt för mig. Det är därför jag håller på. Min sambo påstår att jag ibland morrar i sömnen och lyfter överläppen. Men det får stå för henne. 😉

Relaterade inlägg på bloggen:
”Mjuka eller hårda” linjen i hundfostran?
Problemhund – min metod – mjuk men bestämd.

Mvh
Seth

5 svar till “Hundman som kör KBT/HBT för hundar

  1. Ping: Kommunikation – inkänning och strävan efter förståelse | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  2. Ping: Gripande blogginlägg om att bemöta sin hund | Hundcoachen Seth Sjöblom - Göteborg

  3. Ping: Min metod är HBT – hundbeteendeterapi. | Seth Sjöblom

  4. Ping: Problemhund -mina metoder | Seth Sjöblom

  5. Ping: “Mjuka eller hårda” linjen i hundfostran? | Seth Sjöblom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s